• Salvatorii caută sub dărâmături un posibil supraviețuitor
  • Primul care a identificat mișcări a fost un câine special antrenat
  • Ulterior, un aparat a înregistrat un ritm cardiac
  • Uriaşa deflagraţie care a zguduit Beirutul s-a soldat cu 181 de morţi şi peste 6.500 de răniţi

Semne vitale au fost depistate sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite acum o lună în timpul exploziei ce a devastat capitala libaneză. Echipele de salvatori caută un posibil supraviețuitor după ce echipamentul special cu senzori a identificat ”o bătaie de inimă”, scrie The Guardian.

Primul care a depistat mișcări a fost un câine special antrenat să găsească supraviețuitori. Ulterior, salvatorii au folosit un echipament special care identifică bătăile inimii. Aparatul a înregistrat ceea ce ar putea fi un ritm cardiac.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Un voluntar chilian, Francesco Lermonda, a subliniat că echipamentul lor a identificat respirația și bătăile inimii al unui om, nu al unui animal. El a spus că este rar și nemaiauzit, ca cineva să supraviețuiască sub dărâmături timp de o lună.

„În proporție de 99% nu există nimic, însă, dacă există o șansă de 1%, trebuie să continuăm căutărie”, a spus Youssef Malah, un lucrător al protecției civile. În această dimineață salvatorii au reluat căutările după ce au fost aduse mai multe macarale.

Echipa de salvatori din Chile, unii dintre cei mai renumiți specialiști în domeniu, a ajuns în Liban pe 1 septembrie.

La cererea autorităților libaneze, la anchetă au participat FBI și experți francezi. Deocamdată, constatările lor nu au fost făcute publice.

Uriaşa deflagraţie care a zguduit Beirutul s-a soldat cu 181 de morţi şi peste 6.500 de răniţi. Autoritățile au pus explozia pe seama stocării de şase ani, „fără măsuri de siguranţă”, a 2.750 de tone de nitrat de amoniu într-un depozit din portul capitalei libaneze.