• Trei persoane din Tonga au murit din cauza tsunami-ului, iar o a patra din cauza a ceea ce autoritățile au descris ca fiind traume asociate.
  • Banca Mondială estimează că valoarea totală a pagubelor se ridică la aproximativ 90 de milioane de dolari neozeelandezi.
  • Banca a precizat că multe întreprinderi turistice de coastă – care aduc venituri străine vitale pentru Tonga – au fost afectate în mod deosebit, cabanele și cheiurile turistice fiind distruse.

Samantha Moala își amintește că făcea un duș în casa ei din Tonga când a auzit ceea ce părea a fi o împușcătură atât de puternică încât au durut-o urechile. În timp ce ea și familia ei se îndreptau spre mașină pentru a merge spre interior, cenușa înnegrea cerul. Cea mai mare erupție vulcanică din lume din ultimii 30 de ani a provocat un tsunami în jurul globului, iar primele valuri au trecut pe șosea în timp ce Moala se îndrepta spre aeroport pentru a se pune la adăpost împreună cu soțul și cei doi fii.

Voluntar la Crucea Roșie din Tonga, Moala, în vârstă de 39 de ani, s-a ocupat de tăieturile suferite de alte persoane în timp ce fugeau și le-a oferit sprijin psihologic. Ea a declarat că aproximativ 50 dintre ei au rămas timp de două zile la aeroport până când au primit undă verde pentru a se întoarce acasă.

„Oamenii erau toți șocați”, a spus ea. „Dar am reușit să mă amestec cu ei, să îi ajut, să îi fac să fie încrezători. Este o insulă mică și mică, iar noi am ajuns să ne cunoaștem în două ore”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La trei luni de la erupție, reconstrucția Tonga avansează încet, iar impactul dezastrului a devenit mai clar. Săptămâna trecută, prim-ministrul a înmânat cheile primei case reconstruite din cele 468 pe care guvernul intenționează să le reconstruiască pe trei insule ca parte a programului său de redresare.

Aproximativ 3000 de persoane ale căror case au fost distruse sau avariate au căutat inițial adăpost în săli comunitare sau în centre de evacuare. Optzeci la sută din populația Tonga a fost afectată într-un fel sau altul.

În primele săptămâni după erupție, Moala a ajutat la ridicarea corturilor și a prelatelor, iar apoi a gătit mâncare pentru alți voluntari. Tonga a avut nevoie de cinci săptămâni lungi pentru a restabili conexiunea la internet cu restul lumii, după ce tsunamiul a secționat un cablu de fibră optică esențial. Acest lucru a întârziat ca unele familii din străinătate să poată trimite ajutor financiar celor dragi.