• În 23 de țări, există peste 50 de laboratoare de nivel maxim de biosecuritate, BSL-4.
  • 41% dintre laboratoarele existente au nivel scăzut de securitate.

După COVID-19, următoarea pandemie ar putea fi provocată de COVID-25 sau COVID-30. Cel puțin de asta se tem specialiștii, care văd cum laboratoarele în care se cercetează virusurile se înmulțesc precum ciupercile, dar la standarde de securitate reduse.

În prezent, cel puțin 59 de laboratoare de nivel maxim de biosecuritate de nivel 4 sunt planificate, în construcție sau în funcțiune în întreaga lume. Laborateare sunt în 23 de țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, China, India, Gabon și Coasta de Fildeș.

Harta laboratoarelor cu nivel maxim de siguranță.

Din cele 42 de laboratoare pentru care există date transparente, jumătate au fost construite în ultimul deceniu. Vor apărea însă tot mai multe. Provincia Guangdong din China va construi, în următorii cinci ani, între 25 și 30 de laboratoare cu nivel de biosecuritate 3 și unul cu nivel maxim.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cât de bine sunt securizate aceste locații?

Trei sferturi dintre toate laboratoarele BSL-4 se află în centre urbane. Și doar trei dintre cele 23 de țări au politici naționale care asigură supravegherea așa-numitei cercetări cu dublă utilizare, unde experimentele care se desfășoară în scopuri civile pot fi adaptate și în scopuri militare.

Puțin sub un sfert din țările cu asemenea laboratoare au niveluri „ridicate” de pregătire pentru biosecuritate, precum SUA și Marea Britanie. Aproximativ o treime, inclusiv China, au niveluri „medii”, în timp ce 41% au niveluri „scăzute”, cum ar fi Africa de Sud.

În aceste condiții, e clar că lucrurile scapă de sub control. În SUA, în 2019, astfel de substanțe au fost pierdute de 13 ori și eliberate accidental de 219 de ori. Peste 1.000 de persoane au fost supuse evaluărilor medicale, iar unele au luat medicamente preventive.

În noiembrie 2019, peste 6.000 de persoane din nord-vestul Chinei au fost infectate cu bruceloză, o boală bacteriană cu simptome asemănătoare gripei.