• Scopul lansării este de a dovedi că noul sistem de lansare spațială poate trimite o capsulă fără echipaj, numită Orion, pe orbita lunară.
  • NASA a încercat să rezolve problema scurgerii de sâmbătă, care s-a produs la o conductă care alimentează cu combustibil.
  • NASA a stabilit că echipamentul trebuie înlocuit pe rampa de lansare.

NASA a declarat că trebuie să înlocuiască echipamentul de alimentare cu hidrogen al noii sale rachete lunare după ce a anulat lansarea pentru a doua oară într-o săptămână, o decizie care înseamnă că nava spațială nu va zbura până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie.

Privesc acest lucru ca pe o parte a programului nostru spațial, din care siguranța este în capul listei, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, la o conferință de presă organizată după-amiaza, unde oficialii au explicat că inginerii au încercat de mai multe ori să oprească o scurgere de hidrogen. Unele echipamente vor fi înlocuite, iar una dintre opțiunile luate în considerare pentru a face acest lucru implică mutarea rachetei înapoi în uriașa clădire de asamblare a vehiculelor – ceea ce ar întârzia misiunea cu câteva săptămâni.

Misiunea, denumită Artemis I, este pasul inițial în planul ambițios al NASA de a trimite prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața Lunii încă din 2025. Scopul este de a dovedi că noul sistem de lansare spațială poate trimite o capsulă fără echipaj, numită Orion, pe orbita lunară, înainte ca NASA să se simtă confortabil să pună astronauți la bord.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Lansările anulate adaugă noi întârzieri la un program deja mereu în întârziere. Sistemul de lansare spațială (SLS) este racheta gigantică care propulsează Artemis I și se află în dezvoltare de zece ani. Inițial, ar fi trebuit să fie lansată încă din 2017. Dar neajunsurile de testare și eșecurile de dezvoltare au amânat zborul. Acum, cu racheta finalizată, controlorii de zbor încă învață cum să opereze vehiculul, ceea ce înseamnă că este posibil să se aștepte și mai mult. Costul de dezvoltare a rachetei a crescut vertiginos de la 7 miliarde de dolari inițial la aproximativ 23 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări a Planetary Society.

Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare pentru misiunea Artemis I, a anulat zborul de sâmbătă în jurul orei 11:17, cu trei ore înainte de începerea ferestrei de lansare programată. O scurgere la echipamentul care transfera combustibilul de hidrogen i-a împiedicat pe inginerii NASA să încarce complet racheta. O scurgere similară a fost una dintre cele câteva probleme care au dus la amânarea tentativei anterioare din 29 august.

NASA a încercat să rezolve problema scurgerii de sâmbătă, care s-a produs la o conductă care alimentează cu combustibil în rezervorul rachetei și care a fost probabil cauzată de presiunea excesivă din sistem. Însă multiplele încercări de a remedia problema au eșuat. În cele din urmă, NASA a stabilit că echipamentul trebuie înlocuit pe rampa de lansare sau în interiorul clădirii de asamblare a vehiculelor.