• NASA a efectuat toate reparațiile necesare la racheta SLS și a dus la bun sfârșit și testele statice la sol.
  • Artemis își propune să trimită astronauți pe suprafața Lunii din 2025.
  • Furtuna tropicală Ian este așteptată să lovească Florida, unde se află Centrul spațial Kennedy.

NASA a anunțat sâmbătă că renunță la planurile de marți de a lansa Artemis, întoarcerea Statelor Unite pe Lună după cinci decenii, menționând preocupările legate de o furtună tropicală care se îndreaptă spre Florida.

Furtuna tropicală Ian este așteptată să lovească Florida, unde se află Centrul spațial Kennedy, săptămâna viitoare, potrivit Centrului național american pentru uragane.

În afară de problemele meteorologice și de provocările tehnice, cum ar fi o scurgere de combustibil, Artemis I, zborul de testare fără echipaj, marchează un punct de cotitură major pentru programul NASA de zboruri spațiale cu echipaj uman post-Apollo, după decenii axate pe orbita joasă a Pământului cu navete spațiale și Stația Spațială Internațională.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Artemis se va îndrepta spre Lună, ca o piatră de hotar pentru un viitor zbor spre Marte. Numit după zeița care a fost sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă antică, Artemis își propune să trimită astronauți pe suprafața Lunii din 2025, deși mulți experți consideră că acest termen va fi probabil depășit.

NASA a efectuat toate reparațiile necesare la racheta SLS și a dus la bun sfârșit și testele statice la sol. A fost înlocuită și o garnitură de la legătura dintre rachetă și conductele care o alimentează cu carburant. A apărut și o scurgere de mici proporții, dar a putut fi ținută sub control.