- Laszlo Borbely, despre strategia Națională pentru dezvoltarea durabilă a României: La unii parametri nu avem indicatori.
- Laszlo Borbely: Cu permisiunea soției, din 2010 m-am îndrăgostit puțin de acest concept.
Invitat la Marius Tucă Show, Borbely Laszlo, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, îți spune totul despre ce e de făcut pentru ca România să-și schimbe paradigma pentru cerințele secolului în care trăim.
Laszlo Borbely: Mie îmi place viața și îmi place să o trăiesc în mod durabil, sper
Laszlo Borbely: „Cu permisiunea soției, din 2010 m-am îndrăgostit puțin de acest concept. Am fost ministru al Mediului. În limba maghiară nu avem genuri. Mie îmi place viața și îmi place să o trăiesc în mod durabil, sper. Îmi aduc aminte de o altă emisiune cu Cristian Tudor Popescu. A spus: Uite un ungur îl apară pe Blaga. Pentru că în Lancrăm unde este înmormântat Blaga, să vadă rapele roșii și noi am construit o sală de sport și nu știam că acea sala de sport era peste cimitir cu 1,5 metri. M-am dus la Consiliul local din Sebeș și am zis că dăm soluția. Acum când mă duc mă opresc câte o dată, îi cer scuze lui Blaga ca uite ce am făcut.”
Laszlo Borbely, despre strategia Națională pentru dezvoltarea durabilă a României
Laszlo Borbely: „În 2015 a fost acea agendă pe 2030 aprobată de ONU. Parlamentul României a fost primul care a făcut o declarție politică foarte puternică. Care era spilul? În 2015 pentru prima oară această agenda se cuantifică, România unde stă? Noi stăm nu prea bine. Noi suntem pe locul 38 acum din 160 de țări. La unii parametri nu avem indicatori. Dezvoltare durabilă înseamnă să iei decizii ca generațiile următoare să traiască iubire. De fapt, eu consider că această dezvoltare durabilă trebuie să fie un fel de mișcare la nivelul societății. Noi suntem programați pentru 130 de ani.”
Marius Tucă: Tu crezi că noi ne mai facem bine?
Laszlo Borbely: „Noi societatea? Nu am mai avut o perioadă atât de dificilă, vorbesc de omenire. Este cea mai mare provocare a secolului 21. Problemele psihice, acea atitudine în care după un an de zile ar trebui să ne preocupăm mult mai mult de aceste probleme pentru că oamenii nu sunt născuți ca să stea într-o locuință. Anul trecut am intrat în deficit excesiv. A venit pandemia și am fost iertați. Acum trimit 30 de miliarde în plus față de ceea ce aveam. Trebuie cheltuiți acești bani cu cap.”
Laszlo Borbely, despre Kenya
Laszlo Borbely: „Am învățat acolo la fața locului ce înseamnă totuși să ai unele precepte chiar dacă ești mai sărac. În Kenya au foarte mare grijă de natură. Acolo nu se vânează. Este vorba de o concepție. Nu trebuie să fii foarte bogat ca să ai o viață sustenabilă. Trebuie să ai unele percepte, să îți aranjezi viața și să îi influențezi pe alții.”