Laureații Premiului Nobel pentru Pace avertizează asupra riscului crescut de război nuclear: „Suntem pe calea autodistrugerii”

Liderii grupului de supraviețuitori ai bombei atomice recompensați cu Premiul Nobel pentru Pace au avertizat sâmbătă că riscul unui război nuclear este în creștere, reînnoindu-și apelul pentru abolirea armelor nucleare, scrie Reuters.

„Situația internațională se înrăutățește progresiv, iar acum sunt purtate războaie, deoarece țările amenință cu utilizarea armelor nucleare”, a declarat Shigemitsu Tanaka, supraviețuitor al bombardamentului american asupra orașului Nagasaki din 1945 și co-director al grupului Nihon Hidankyo.

„Mă tem că noi, ca omenire, suntem pe calea autodistrugerii. Singura modalitate de a opri acest lucru este abolirea nucleară”, a spus el.

În acordarea premiilor supraviețuitorilor, Comitetul Nobel norvegian a evidențiat devastarea provocată de bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki și munca de decenii a grupului japonez pentru a scăpa lumea de armele nucleare.

Eforturile grupului au o importanță critică în lumea de astăzi, a declarat comitetul. Aceasta nu a specificat nicio țară. Președintele rus Vladimir Putin a semnalat luna trecută că Moscova ar lua în considerare posibilitatea de a răspunde cu arme nucleare dacă SUA și aliații săi permit Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune.

Exit mobile version