• Zelenski a anunțat că o primă rachetă balistică fabricată din Ucraina a fost testată cu succes.
  • Inginerii ucraineni lucrează de câțiva ani la dezvoltarea unei astfel de arme balistice.
  • Lansată la începutul anilor 2000, dezvoltarea acestei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, al cărei nume înseamnă „tunet”, s-a accelerat după anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014.
  • Rachetele balistice ating viteze foarte mari la sfârșitul călătoriei, ceea ce le face dificil de interceptat și le crește puterea distructivă.

În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o marți, Volodimir Zelenski a anunțat în special că o primă rachetă balistică fabricată din Ucraina a fost testată cu succes. „Am crezut că este prea devreme să vorbesc despre asta, dar aș vrea ca publicul să-și dea seama: companiile noastre de apărare lucrează douăzeci și patru de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”, a subliniat el, fără a preciza nici numele, nici caracteristicile rachetei în cauză, scrie Le Monde.

Inginerii ucraineni lucrează de câțiva ani la dezvoltarea unei astfel de arme balistice, în special în cadrul proiectului Hrim-2, care ar permite Kievului să se elibereze de restricțiile impuse de aliații săi occidentali cu privire la utilizarea armelor asupra rușilor.

Lansată la începutul anilor 2000, dezvoltarea acestei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, al cărei nume înseamnă „tunet”, s-a accelerat după anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014. Potrivit The War Zone, un site dedicat analizei tehnologiilor de apărare bazate pe documente disponibile online, un motor dezvoltat în cadrul acestui proiect a fost testat în 2018 și un lansator mobil pe roți – sau un model în mărime naturală – în culorile armatei ucrainene a participat la o paradă în același an. O versiune care poartă inscripția „Grom”, o altă transcriere a cuvântului „tunet”, al cărei aspect este apropiat de cel al rachetei rusești Iskander-M, a fost prezentată public și în 2016.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Potrivit unui articol publicat în același an în Armata Poporului, o publicație a Ministerului Ucrainean al Apărării care a dispărut între timp, racheta a fost proiectată să transporte un focos de 480 de kilometri și are o rază de acțiune de aproximativ 280 de kilometri.

Această ultimă caracteristică ar putea, însă, să privească doar versiunea destinată exportului, în măsura în care Regimul de control al tehnologiei rachetelor (MTCR), un acord multilateral menit să limiteze proliferarea unor astfel de arme, interzice vânzarea către țări terțe a vectorilor cu un raza de acțiune mai mare de 300 de kilometri. Potrivit Armatei Populare, o versiune destinată armatei ucrainene, cunoscută sub numele de Sapsan („șoim călător”), are o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce i-ar permite să ajungă la Moscova. Acesta ar fi echipat cu ghidare inerțială prin satelit și un sistem „terminal” pentru a-și modifica traiectoria astfel încât să evite posibili interceptori.

Citește și