• Rusia a prezentat noul bombardier strategic Tupolev Tu-160M, supranumit Lebăda Albă”, cel mai mare avion supersonic din istoria aviației militare.
  • Acest bombardier a intrat în serviciu în 1987 și este încă activ în cadrul Forțelor Aeriene Ruse.
  • Acesta poate efectua lovituri cu rază lungă de acțiune datorită razei sale operaționale de 12.300 de kilometri.

Rusia a prezentat noul bombardier strategic Tupolev Tu-160M, supranumit Lebăda Albă”, cel mai mare avion supersonic din istoria aviației militare. Kremlinul a publicat imagini de la primul zbor al aeronavei, care este, de asemenea, cel mai puternic avion de luptă din lume, capabil să transporte rachete de croazieră cu încărcătură nucleară.

Într-un comunicat, corporația aeriană rusă UAC a anunțat testele de zbor ale Tu-160M, supranumit BlackJack de către NATO. Aceste teste recente se adaugă la cele efectuate la începutul acestui an. În cadrul acestei călătorii, explică UAC, au fost testate stabilitatea și operabilitatea aeronavei. Cu această ocazie, Tu-160 a fost încărcat cu rachete Kh-47M2 Kinzhal.

De fapt, Tupolev Tu-160 a existat deja și a fost numit și „White Swan”. Vorbim de perioada sovietică. Acest bombardier a intrat în serviciu în 1987 și, de fapt, este încă activ în cadrul Forțelor Aeriene Ruse.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Ceea ce apare acum este versiunea sa modernizată, în care a fost păstrat doar aspectul exterior al celei precedente. În realitate, am creat o nouă aeronavă. Atât motorul, cât și echipamentul de la bordul lui Tu-160 sunt noi”.

Modernizarea a fost anunțată lui Vladimir Putin în luna mai a anului trecut, potrivit Aviation Online. De aceasta s-a ocupat șeful companiei tehnologice de stat Rostec, Serghei Chemezov. Am creat de fapt o nouă aeronavă”, a spus el. Potrivit explicațiilor sale, relatate de agenția de presă de stat TASS, atât motorul, cât și echipamentele de la bord sunt noi și toate ansamblurile au fost înlocuite. Am digitizat toată baza de documente de la lansarea ultimei aeronave la fabrica din Kazan, undeva în anii 1980.

Caracteristici
Lungime: 54,1 m
Înălțime: 13,1 m
Anvergura aripilor: 55,7 m
Greutate la gol: 110.000 kg
Greutatea maximă la decolare: 275.000 kg
Combustibil maxim: 171.000 kg
Plafon de serviciu: 15.000 m
Viteza maximă la altitudine: mach 2.05
Raza de acțiune: 12.300 km
Armament: până la 40.000 kg
Echipaj: 4

Armament convențional sau nuclear

Tu-160 este un bombardier strategic echipat cu aripi cu geometrie variabilă. Optzeci la sută din sistemele de avionică și echipamentele aeronavei au fost înlocuite cu echipamente noi, relatează Military Zone. Printre principalele caracteristici ale noului White Swan”, pe lângă prelungirea duratei de viață a aeronavei, se numără instalarea noilor motoare NK-32-02. Acesta poate efectua lovituri cu rază lungă de acțiune datorită razei sale operaționale de 12.300 de kilometri.

Acest bombardier strategic încorporează noi sisteme de control electronic și poate fi echipat cu arme convenționale sau nucleare. În acest din urmă caz, este capabil să lanseze un atac la 2.000 de kilometri de baza sa. Tu-160M a trecut toate testele și, potrivit Kremlinului, este acum gata să intre în luptă, inclusiv în Ucraina. Obiectivul inițial al Ministerului rus al Apărării este de a avea 50 de astfel de bombardiere.