- Noua lege te obligă să stai izolat, acasă sau în spital, dacă eşti contaminat, până te faci bine sau pe parcursul perioadei de incubaţie a virusului.
- Dacă refuzi tratamentul sau izolarea, poţi contesta în instanţă, dar eşti obligat să nu părăseşti locul unde eşti închis până se pronunţă instanţa.
- Vei sta izolat până când medicul îţi pune un diagnostic, dar nu mai mult de 48 de ore.
De astăzi, dacă ai o boală infectocontagioasă sau dacă ai intrat în contact direct cu o persoană confirmată cu o astfel de boală, iar medicul decide că trebuie să stai departe de alţii pentru a nu-i îmbolnăvi, vei fi obligat să stai în izolare sau în carantină.
Advertisment
Iar dacă eşti închis într-un spital sau într-un spaţiu special amenajat de autorităţi, vei fi păzit de poliţişti, spre deosebire de lunile trecute când au fost zeci de scandaluri şi evadări din astfel de locuri.
Situația carantinaților de la Craiova: s-au urcat pe acoperișul clădirii în semn de protest că nu pot pleca acasă
La Craiova, de exemplu, în luna aprilie, aproximativ 20 de români veniţi din Italia s-au urcat pe acoperişul clădirii unde erau ţinuţi şi au protestat pentru că nu sunt lăsaţi să plece acasă. Termenul de carantinare expirase, dar funcţionarii de la DSP nu le-au trimis la timp actele de ieşire din carantină.
Recomandări
Acum, legea te obligă să stai izolat dacă eşti contaminat şi refuzi tratamentul, până când medicul decide că eşti vindecat sau că nu-i mai poţi îmbolnăvi şi pe alţii. Stai cel puţin 48 de ore, perioadă în care doctorii sunt obligaţi să-ţi pună un diagnostic clar.
Dacă nu-ţi convin restricţiile, ai la dispoziţie 24 de ore să conteşti în instanţă deciziile medicilor sau ale reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică. Hotărârea judecătorilor ar putea veni însă după 14 zile, iar în tot acest timp eşti obligat să stai în izolare.
Iar dacă tu eşti izolat sau în carantină, statul îţi ia copilul de lângă tine şi îl duce în centre speciale dacă nu îl trimiţi de bunăvoie la bunici sau alte rude în această perioadă.
Legea pentru carantinarea obligatorie a fost votată de parlamentari după aproape o săptămână de negocieri şi certuri. În timpul acela, peste 700 de bolnavi de COVID au refuzat să ia tratament, să fie internaţi sau să stea izolaţi ca să nu împrăştie virusul.
„Astăzi, până-n ora 12, noi trebuia să fim plecaţi acasă. Toţi. Şi ceasul e trei”, spun pacienții.
„Au venit la vamă şi ne-au luat cu escorta. Au spus că ne duc la un magazin şi ne duc să ne luăm şi noi o apă, ceva să mâncăm. Ne-au lăsat pe câmp. Ne-au lăsat pe câmp ca să nu infectăm pe alții. Acum ne lasă în hotel ca să nu infectăm pe cine? După ce am terminat carantina şi am făcut şi analizele”, declară un pacient.
Reporter: Cum aţi reuşit să ieşiţi din camere?
Protestatari în carantină: Pe geam. Am deschis geamul şi am ieşit. Pe geam.
Incident cu o persoană carantinată, la Drobeta Turnu Severin
„Am avut un incident cu o persoană carantinată. De două ori a plecat din hotel. Prima dată a motivat că se duce să-şi ia nişte ţigări, iar a doua oară a spus că i-a venit dor de iubită, i-a venit dor de părinţi. (…) L-am readus în zona de carantinare, până la urmă am reuşit să-l ţinem, dar a trebuit să punem gratii la geam”, a mărturisit Marius Screciu, primar Drobeta Turnu Severin.
- STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
- Catedrala din Monreale a devenit noua atracție turstică a Italiei. Ce o face atât de specială și diferită față de celelalte
- Japonia va permite vânătoarea de urși din cauza înmulțirii acestora
- Noua lege a Guvernului vietnamez privind accesarea rețelelor de socializare a adus multe critici. Utilizatorii sunt nevoiți să-și confirme identitatea
- 28 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în urma bombardamentelor israeliene din Gaza. Un atac devastator a avut loc asupra unei școli care adăpostea familii strămutate
Partenerii noștri