• Legea prevede închisoare sau amendă pentru cine nu o respectă.
  • În forma dinainte de modificare, legea prevedea doar că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
  • Deputatul USR, Stelian Ion, fost ministru al justiţiei, a anunţat că USR va ataca proiectul la CCR, pentru că s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate, dar judecătorii au stabilit că legea este constituţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 3 iunie, Legea pentru modificarea Codului penal referitoare la incitarea publicului la violenţă, ură sau discriminare pe criterii de rasă, etnie, dar şi de „opinie ori apartenenţă politică” sau origine socială.

Legea prevede închisoare sau amendă pentru cine nu o respectă. Proiectul a fost atacat de USR la CCR, dar judecătorii au stabilit că legea este constituţională.

Legea promulgată de șeful statului spune că incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

În forma dinainte de modificare, legea prevedea doar că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol, a spus că proiectul de lege doar a transpus în legislaţia românească un articol dintr-o decizie europeană privind combaterea rasismului şi xenofobiei.

După adoptarea proiectului de către Camera Deputaților, deputatul USR, Stelian Ion, fost ministru al justiţiei, a anunţat că USR va ataca proiectul la CCR, pentru că s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate.

El a explicat că se limitează libertatea de expresie, dar Curtea Constituţională a decis, în luna aprilie, că legea este constituţională.