Legea care permite intervenţia împotriva urşilor şi în extravilanul localităţilor, promulgată

ursi bruni la un tomberon din romania

Ursii "gunoieri" din cartierul brasovean Racadau au patruns din nou, in noaptea de vineri spre simbata, pe o alee a cartierului, locuitorii din zona putind observa la un pas de geamurile locuintelor lor animalele aflate in cautare de hrana.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea care permite intervenţia împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.

Administraţia Prezidenţială informează că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Parlamentul a adoptat pe 22 iunie, după reexaminarea cerută de preşedinte, legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.

Potrivit ministrului Mediului, încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă care a permis intervenţia în intravilan.

„Acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan”

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului”, susţinea Tánczos Barna.

Acesta spune că România are, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi.

„Sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluţia pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populaţiei de urs”, anunţa ministrul.

Conform acestuia, Ministerul Mediului derulează un proiect de zece milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun cu ajutorul unor metode ştiinţifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei.

Exit mobile version