• Persoanele implicate în scheme de dopaj pot primi până la 10 ani de închisoare
  • Rusia a fost exclusă din JO 2016 din Rio și JO 2018 de Iarnă de la Pyeongchang
  • Cazul Rodchenkov este detaliat în documentarul „Icarus”, premiat cu Oscar în 2017

Noua lege Rodchenkov, semnată de Președintele Trump, le va permite Statelor Unite să judece cazuri internaționale de dopaj, precum cel plănuit de Rusia pentru Jocurile Olimpice de Iarnă, de la Sochi.

Legea a stat în Congresul American aproape doi ani și poartă numele lui Grigory Rodchenkov, fost director al laboratorului anti-doping, din Moscova. Cu ajutorul lui, Agenția Mondială Antidoping a descoperit schema prin care Rusia își „ajuta” sportivii olimpici cu substanțe interzise, ca mai apoi să le înlocuiască probele de la testele anti-doping cu unele curate.

„Este natura umană. Sunt păcatele noastre, nu are nimic de a face cu sportul. Sunt 10-15% dintre oameni care nu se pot îndrepta. Nu poți face nimic. Sunt trișori prin natura lor”, a spus Rodchenkov.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă Statele Unite vor negocia acorduri cu toate țările care participă la competiții internaționale, cei care coordonează sau sunt implicați în astfel de activități vor primi până la 10 ani de închisoare și â amenzi de până la un milion de dolari.

România are și ea un proiect de lege care, dacă trece de Parlament și Președinte, va incrimina consumul și distribuția steroizilor și a altor substanțe interzise.

„Această lege Rodchenkov nu își propune să sancționeze sportivii care recurg la dopaj, ci în mod special persoanele implicate în scheme de dopaj. Suntem una din puținele țări din Uniunea Europeană care incriminăm în continuare ca fiind contravenție consumul substanțelor cu grad mare de risc”, a declarat Cristian Balaj, directorul Agenţiei Naţionale Anti-Doping.