• Legea securității naționale din Hong Kong apără drepturile omului, libertatea de exprimare și adunările, relatează CNBC.
  • Proiectul de lege vizează combaterea subversiunilor, complotului cu forțele străine terorismul și mișcările separatiste.
  • Deși nu există o dată clară la care legea ar putea intra în vigaroare, analiștii policitii cred că se va întâmpla, cel mai probabil, înainte de alegerile Consiliului Legislativ, din 6 septembrie 2020.

Beijing-ul a dezvăluit sâmbătă câteva detalii despre proiectul de lege ce vizează securitatea națională, relatează CNBC. Amintim că legea securității naționale a provocat reacții destul de dure în Washington, dar și în Europa.

Beijingul anunță că se va stabili un birou de securitate națională în Hong Kong, unde se vor aduna informațiile și unde se vor gestiona și trata infracțiunile împotriva securității naționale, conform agenției de știri de stat Xinhua.

Un alt aspect important al legii securității naționale este acela că, liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, ar putea desemna anumiți judecători care să audieze cazurile de securitate națională. Acest lucru ar putea descuraja numeroși investitori, diplomați și lideri de afaceri din spațiul financiar global.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Totuși, proiectul de lege spune că activitățile securității naționale ar proteja drepturile omului și libertatea de exprimare, dar și adunările oamenilor.

China declară că proiectul de lege vizează combaterea mișcărilor separatiste, a subversiunilor, a terorismului și a complotului cu forțele străine, însă criticii se tem că legea securității naționale va nimici setul de libertăți esențiale pentru statutul Hong Kong-ului de centru financiar global.

Aspectele legii securtității naționale au fost dezvăluite la o distanță de trei zile de la Congresul Național al Partidului Comunist Chinez. Totuși, deși au fost oferite detalii despre cea ma controversată lege la nivel global, nu există o dată clară la care aceasta se va pune în aplicare.

CNBC relatează că analiștii politici se așteaptă ca proiectul de lege să intre în vigoare înainte de alegerile Consiliului Legislativ din 6 septembrie 2020.