• Ungaria este furioasă după ce eurodeputații au votat 433 de voturi pentru și 123 împotriva unei rezoluții care declară că această țară încalcă normele UE.
  • Parlamentarii au exprimat îngrijorări cu privire la sistemele constituționale și electorale din Ungaria.
  • Lipsa de acțiune din partea instituțiilor UE, inclusiv a Comisiei, care acționează ca gardian al tratatelor UE care consacră standardele democratice, a exacerbat degradarea, se arată în raport.

Ungaria a reacționat cu furie la un vot din Parlamentul European care a declarat că țara nu mai este o democrație deplină și că Uniunea Europeană trebuie să acționeze. Reacția lor de joi a venit după ce eurodeputații au votat 433 de voturi pentru, 123 împotrivă, în favoarea rezoluției.

Aceasta a descris Ungaria ca fiind un regim hibrid de autocrație electorală, care încalcă grav normele democratice ale UE. Parlamentarii au exprimat îngrijorări cu privire la sistemele constituționale și electorale din Ungaria, independența judiciară, posibila corupție, neregulile din domeniul achizițiilor publice, drepturile LGBTQ+, precum și libertățile media, academice și religioase.

Țara este condusă de premierul populist Viktor Orban, care întreține legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Votul a fost în mare măsură simbolic și nu schimbă cursul procesului decizional al UE, care necesită unanimitatea celor 27 de state membre – inclusiv Ungaria – pentru a adopta poziții în probleme majore, cum ar fi sancțiunile împotriva Rusiei.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat reporterilor de la Budapesta: Consider că este o insultă la adresa unui ungur dacă cineva pune la îndoială capacitatea democratică a Ungariei.

El s-a declarat uimit de faptul că unii de la Bruxelles și Strasbourg insistă să denigreze țara sa, a adăugat el. Szijjarto a mai spus că alegătorii maghiari au decis în patru alegeri parlamentare consecutive ce fel de viitor doresc pentru țară prin alegerea lui Orban și a partidului său.

Ne deranjează faptul că unii oameni de la Strasbourg și Bruxelles cred că poporul maghiar nu este suficient de matur pentru a-și decide propriul viitor, a adăugat el. Prin votul lor, legislatorii UE au aprobat un raport parlamentar care a afirmat că Ungaria a înregistrat un regres în ceea ce privește drepturile democratice și fundamentale începând din 2018 prin eforturile deliberate și sistematice ale guvernului maghiar”.

Lipsa de acțiune din partea instituțiilor UE, inclusiv a Comisiei, care acționează ca gardian al tratatelor UE care consacră standardele democratice, a exacerbat degradarea, se arată în raport. Votul, care a avut loc în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg, în Franța, nu impune nicio sancțiune guvernului Orban și nici nu obligă alte țări ale UE să ia anumite măsuri.