• Parlamentarii au de votat legi vechi de ani de zile.

Plătim parlamentarii să facă legi, dar multe dintre ele nu sunt nici adoptate, nici respinse. Sunt uitate prin sertarele Camerei Deputaților sau ale Senatului cu anii.

Legi uitate în Parlament:

  • Legea vaccinării – 2017
  • Alegerea primarilor în două tururi – 2016
  • Parlament unicameral cu 300 de aleși – 2018
  • Legea lobby-ului – 2018
  • Utilizarea canabisului în scop medical – 2019

Sursa: Camera Deputaților

Din 2017 ar fi trebuit să avem o lege a vaccinării. Un vot final pe alegerea primarilor în două tururi, din 2016. O lege care să aplice rezultatul referendumului din 2009 – parlament unicameral cu 300 de aleși – a ajuns în parlament în 2018, dar degeaba. Tot de atunci așteptăm o lege care să stabilească ce e lobby și ce e trafic de influență. Și o altă lege despre care am mai vorbit la ȘTIU, cea a utilizării canabisului în scop medical ar fi trebuit votată din 2019 încoace.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Și astea sunt cazurile fericite. În 2006, pe când era parlamentar, Augustin Zegrean a depus o lege prin care era recunoscut statutul meșteșugarilor tradiționali.

În 2007, el a devenit judecător la Curtea Constituțională, unde a rămas până în 2016. Abia în 2020, deci când Zegrean ieșise de patru ani la pensie, legea a fost în sfârșit adoptată. În total, 14 ani pentru ca un proiect să primească un vot final.