• Lhakpa nu intenționează să se retragă după acest sezon, ci vrea să escaladeze K2, al doilea cel mai înalt vârf din lume.
  • De asemenea, femeia se gândește să escaladeze Everestul în viitor împreună cu fiul și fiicele sale, pentru că alpinismul este pasiunea sa și asta este ceea ce vrea să facă pe viitor.
  • Lhakpa își începe întotdeauna drumeția cu o rugăciune obișnuită, spunând că siguranța este cea mai mare prioritate a ei.

La vârsta de 48 de ani, Lhakpa Sherpa tocmai a urcat pentru a zecea oară pe Muntele Everest, dar toată viața ei a acceptat provocările și le-a depășit. Reușita ei de zece ori, raportată de fratele ei și confirmată de un oficial nepalez, o face prima femeie care reușește acest lucru.

Nepaleza, mamă singură, s-a născut într-o peșteră, nu a avut o educație formală și a lucrat ca om de serviciu. Ultima dată, ea a reușit ascensiunea de 8.848,86 m în 2018.

„Am simțit că mi-am atins visul atunci când am ajuns pentru prima dată pe vârful Everest. M-am gândit că nu mai sunt doar o gospodină! Am simțit că am schimbat cultura Sherpa, statutul femeilor Sherpa și al femeilor nepaleze. Mi-a plăcut să fiu în afara casei mele și am vrut să împărtășesc acest sentiment cu toate femeile”, a spus Lhakpa.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Lhakpa a fost aleasă de BBC ca fiind una dintre cele mai inspirate și influente 100 de femei din 2016. Vestea reușitei sale a fost dată de fratele ei, Mingma Gelu Sherpa, care a spus că a ajuns pe vârf la ora 06:15. Oficialul nepalez din domeniul turismului, Bhishma Kumar Bhattarai, a confirmat informația pentru agenția de presă Reuters.

Vorbind mai devreme din tabăra de bază, fiica ei cea mică, Shiny, în vârstă de 15 ani, a declarat pentru BBC că era emoționată și urmărea cu atenție progresul mamei sale.

„O admir pe mama mea. Ea a realizat atât de multe, deși nu avea nimic”, a spus fiica acesteia.

„Nu am făcut mulți bani. Nu-mi permiteam să-mi cumpăr haine sau să plătesc tunsori. Trebuia doar să mă concentrez să am grijă de copiii mei și apoi să sper că aveam suficient pentru a mă întoarce pe Everest”, a mai transmis Lhakpa.

Dar și-a păstrat pasiunea pentru alpinism. A urcat de două ori ca ghid, iar în unele ocazii prietenii și familia au ajutat-o să își susțină călătoriile. Alpinismul nu a fost „foarte satisfăcător în comparație cu riscurile implicate”, a spus ea, dar crede că a ajutat-o să scape de ceea ce altfel ar fi fost o viață mondenă în sat.

Din punct de vedere financiar, lucrurile au început să se schimbe după ce a învățat să vorbească bine engleza. A dat interviuri și a vorbit la evenimente. Ea a obținut un sponsor pentru a noua ei scară a summitului. Dar de data aceasta, a zecea, a strâns banii prin crowdfunding. Lhakpa își începe întotdeauna drumeția cu o rugăciune obișnuită. Siguranța este cea mai mare prioritate a ei.

Peste 300 de oameni au murit în timp ce încercau să escaladeze Muntele Everest, așa că Lhakpa și echipa ei trebuie să treacă pe lângă cadavrele conservate de gheață.

„Muntele decide vremea. În timpul vremii rele, eu doar așteptam. Nu ne putem lupta cu un munte. După 8.000 de metri, mă simt ca un zombi”, a spus ea. „Nu poți mânca și totul este înghețat. Trebuie să urci noaptea pentru a putea coborî din vârf la lumina zilei. Este înfricoșător”.