• Principalele centrale termice din Liban au fost oprite, cauza fiind lipsa de combustibil, iar majoritatea farmaciilor au intrat în grevă.
  • Oprirea centralelor a agravat o situaţie deja grea pentru populaţie care în multe zone avea acces la electricitate doar două ore pe zi.

Majoritatea farmaciilor din Liban au intrat în grevă din cauza lipsei de medicamente. Asociaţia deţinătorilor de farmacii a anunţat că 80% din farmaciile din Beirut sunt închise, iar în ţară procentul ajunge la 50%.

Unele medicamente au dispărut de pe rafturi în ultimele luni, forţând mulţi oameni să apeleze la reţelele de socializare pentru ajutor în găsirea lor, inclusiv la prieteni şi familiile din străinătate.

Zone semnificative din ţară se confruntă şi cu raţionalizarea apei. Staţiile de pompare sunt alimentate cu motorină şi nu au resursele necesare pentru a funcţiona la niveluri optime.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Libanul este într-o criză economică severă, iar moneda sa – lira libaneză – s-a prăbuşit. Hiperinflaţia care a scăzut valoarea monedei la minime istorice a condus populaţia şi companiile să folosescă dolarul sau alte valute în tranzacţiile de zi cu zi. Banca Centrală din Liban însă mizează încă pe moneda locală şi nu eliberează credite şi subvenţii în dolari.

Lipsa valutei străine pentru companiile din domeniu energetic şi farmaceutic face dificilă plata unor furnizorilor de combustibil şi medicamente.

Economia eşuată a Libanului a lăsat jumătate din populaţia ţării în sărăcie şi a provocat proteste în masă.