• Deși nu a existat nici o dovadă că anunțul președintelui Trump referitor la infectarea sa și a soției sale cu Covid-19 nu ar fi adevărat, sute de postări pe Twitter exprimă îndoieli
  • Unii au sugerat că anunțul președintelui ar putea fi o scuză pentru a putea amâna alegerile, dat fiind că este în urmă în sondaje, și pentru a anula viitoarele dezbateri prezidențiale.
  • Punerea la îndoială a veridicității știrii că președintele Trump are Covid-19 pare să reflecte amploarea dezinformării promovate de Trump în ultima perioadă referitor la tema virusului.

Anunțul președintelui Trump de vineri, că a fost testat pozitiv de coronavirus, a declanșat un val de postări pe Twitter și Facebook, mai ales la cei de stânga, al căror leitmotiv este: „De ce ar trebui să-l credem?”

Nu a existat nici o dovadă că președintele american ar fi mințit. Dar peste noapte, sute de postări pe Twitter exprimau îndoieli cu privire la declarațiile oficiale despre sănătatea președintelui.

Casa Albă a dat mai multe declarații care confirmă starea președintelui Trump. Medicul său a confirmat rezultatul pozitiv al testului, iar Mark Meadows, șeful de cabinet al președintelui, a declarat că Trump a avut simptome ușoare de Covid-19.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Intervențiile de pe mijloacele de socializare care pun sub semnul întrebării anunțul legat de infectarea președintelui Trump au atins vineri dimineață maximul de cinci pe minut, potrivit Dataminr, un serviciu de monitorizare a rețelelor de socializare. Printre cei îndoielnici se numără Jelani Cobb, un jurnalist de la cotidianul The New Yorker, și Anand Giridhadas, editor al revistei Time și colaborator ocazional al cotidianului The New York Times.

Unii au sugerat că anunțul președintelui ar putea fi o scuză ca să amâne alegerile, fiindcă este în urmă în sondaje, și să anuleze viitoarele dezbateri prezidențiale.

Unii dintre cei care se îndoiesc de veridicitatea știrii că președintele Trump are Covid-19 au spus că nu-l pot crede din cauza multor informații false și înșelătoare pe care le-a răspândit despre virus în trecut.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au publicat săptămâna aceasta un studiu care arată că președintele Trump a fost cel mai mare promotor de informații înșelătoare despre coronavirus. Mențiunile președintelui pe această temă au constituit aproape 38% din „conversația de dezinformare” generală, spun cercetătorii.

De asemenea, din februarie, Trump a declarat, cu cel puțin 34 de ocazii distincte, că noul coronavirus va dispărea.

„Suntem într-un mediu în care conspirațiile înfloresc, în parte fiindcă președintele le încurajează”, a declarat Melissa Ryan, director executiv al Card Strategies, o firmă de consultanță care cercetează dezinformarea. „Și avem un serviciu de comunicare la Casa Albă care oferă în mod constant dezinformare presei și publicului”.  Această stare de lucruri a creat mediul perfect pentru ca oamenii să nu mai creadă în sinceritatea Casei Albe, a adăugat Ryan.

Mulți au făcut trimitere la o postare de pe Twitter din 18 septembrie, care a fost inițial partajată în cercurile conspiraționiste, dar după anunțul lui Trump de vineri a fost redistribuită pe scară largă pe Facebook și pe Twitter: „Surpriza lui Trump din octombrie va fi anunțul «infectării sale»”. „Fals, dar destul de dramatic”. Postarea a strâns aproape 15.000 de interacțiuni pe Facebook și Twitter, majoritatea de la persoane care au afirmat în mod fals că infectarea președintelui Trump este un plan cunoscut.

Iar unii au văzut reacțiile oamenilor la anunțul președintelui de vineri ca pe o reflectare a amplorii dezinformării pe care a făcut-o președintele în ultimele luni.