Libertatea presei, încălcată din nou în Ungaria: Viktor Orban le-a interzis accesul jurnaliștilor în spitale și centrele de vaccinare

  • Libertatea presei în Ungaria este din nou încălcată.
  • Premierul Orban interzice accesul jurnaliștilor în spitale și centrele de vaccinare.
  • Doar presa de stat are voie să filmeze.

Relatările media despre campania de vaccinare în desfăşurare împotriva coronavirusului va fi restricționată în Ungaria, ca urmare a deciziei autorităților, conform unui memorandum intern dezvăluit duminică, informează DPA.

Astfel, doar holdingul media de stat MTVA poate face filmări şi fotografii în spitale şi în cabinetele medicale unde au loc vaccinările, conform unei circulare interne a spitalelor, ale cărei detalii au fost prezentate pe Facebook de Krisztina Baranyi, politician de opoziţie şi primar independent al unui district al capitalei Budapesta.

Autoritățile maghiare susțin că un acces deschis al media ar perturba procesul de vaccinare, iar restul jurnaliștilor pot obţine gratuit filmările şi fotografiile făcute de holdingul media de stat.

Duminică, un jurnalist din oraşul Nagykanizsa nu a fost lăsat să i se facă o fotografie în timp ce este vaccinat, din cauza noilor reglementări, potrivit portarului de știri index.hu, apropiat al guvernului.

Resctricțiile față de presa din Ungaria au atras numeroase critici la nivel internațional către guvernul conservator al premierului Viktor Orban.