• 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID sunt în congelatoarele de la Institutul Cantacuzino
  • Germania, Italia, Croația și Grecia au primit fiecare câte 9.750 de doze de vaccin, Belgia 10.000, iar Franța 19.500 de doze
  • Mâine începe vaccinarea, iar câteva mii de doctori și asistenți medicali vor fi imunizați

10.000 de doze de vaccin împotriva COVID sunt în congelatoarele de la Institutul Cantacuzino. O parte dintre ele au plecat deja spre spitalele din țară.

Mâine începe vaccinarea. Câteva mii de doctori și asistenți medicali vor fi imunizați. Nu e clar câți, pentru că autoritățile vorbesc doar de doze, nu de număr de oameni.

Neclară e și egalitatea din interiorul Uniunii Europene. Liberté, égalité, fraternité… până la vaccin. Dacă cele mai multe state europene au primit câte 10.000 de doze, în Franța au ajuns 20.000.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Știam toți că de ieri ne vin tranșe simbolice, egale. Azi constatăm că în vreme ce Germania, Italia, Croația și Grecia au primit fiecare câte 9.750 de doze de vaccin, noi și Belgia 10.000, Franța a primit aproape dublu: 19.500 de doze. Și am mai putea avea o surpriză cu Spania. Guvernul spaniol încă nu a anunțat oficial câte doze simbolice de vaccin a primit.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Începem să întoarcem pagina unui an dificil. Astăzi este ziua livrării și mâine va începe vaccinarea anti-Covid, pe cuprinsul Uniunii Europene. Vaccinul este pus la dispoziție în același timp, tuturor țărilor europene. Și oamenii vor începe să fie vaccinați la Atena, Atena, Roma, Helsinki, Sofia, spuneți orice nume.”

De săptămâna viitoare lucrurile sunt ceva mai clare. În sensul în care fiecare țară va primi un număr de doze direct proporțional cu populația și capacitatea de stocare a serului.

Spre exemplu, noi primim 150.000 de doze săptămânal, iar nemții câte 350.000. Tot Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene, spunea astăzi că vaccinarea ne va ajuta să revenim la viaţa normală, încet-încet și i-a îndemnat pe toți cetățenii UE să mențină măsurile de precauție pentru a preveni răspândirea virusului.

Bogdan Nicolae: „Se ține cont de numărul de locuitori. Fiecare a cerut o cotă de vaccinuri, din cele contractate de Comisia Europeană, în funcție de rata de acoperire a acestui risc de îmbolnăvire cu COVID. Sunt unele țări ca Franța care a contractat 200 de milioane de doze, Germania – 100 de milioane. La noi, cerința a fost de minim jumătate din populație și maxim 10,7 milioane de locuitori pe care Ministerul Sănătății i-a considerat eligibil pentru vaccinare.”