Liderii de la Davos spun că depinde de manageri să oprească demisiile silenţioase

  • Faptul că multe companii au realizat interviuri de ieşire cu angajaţii care pleacă în această perioadă a fost o idee bună, a spus Grant, dar aş prefera să văd angajatorii realizând interviuri de intrare sau interviuri de şedere”.
  • Este treaba liderilor de sus în jos să rezolve această problemă”, a declarat marţi, la Davos, Anjali Sud, director executiv al Vimeo.
  • Potrivit unui sondaj Gallup publicat în septembrie, aproximativ jumătate dintre lucrătorii americani îndeplinesc astfel de condiţii.

Este responsabilitatea managerilor şi a liderilor de afaceri de la Davos să prevină demisiile silenţioase după ce pandemia a schimbat fundamental condiţiile de muncă, potrivit unui grup de manageri şi profesionişti în domeniul resurselor umane de la Forumul Economic Mondial, conform Bloomberg.

Este treaba liderilor de sus în jos să rezolve această problemă”, a declarat marţi, la Davos, Anjali Sud, director executiv al Vimeo. Trebuie să comunicăm foarte diferit”, a observat ea, adăugând că nu crede că majoritatea liderilor se simt echipaţi pentru a face acest lucru.

Termenul “demisie silenţioasă” a fost inventat în timpul pandemiei pentru a-i descrie pe cei care, lucrând de acasă şi simţindu-se deconectaţi de angajatori, au trecut în linişte la a contribui doar cu minimul necesar, acordând prioritate vieţii lor private. Potrivit unui sondaj Gallup publicat în septembrie, aproximativ jumătate dintre lucrătorii americani îndeplinesc astfel de condiţii.

Fenomenul este continuarea aşa numitei mari demisii”, un termen pentru a descrie un val de plecări în special a personalului tânăr în urma pandemiei, potrivit psihologului organizaţional Adam Grant de la Universitatea din Pennsylvania.

Este de dezbătut dacă fenomenul este o relaxare condamnabilă sau pur şi simplu un act de autoapărare după ce cultura hustle nu a dat roade în ceea ce îi priveşte. În timp ce angajatorii şi lucrătorii tind, în mod natural, să fie de părţi diferite ale acestui argument, există un sprijin tot mai mare pentru opinia că şefii sunt cei care trebuie să prevină demisia interioară, managerii răi ameninţând moralul, angajamentul şi performanţa.

Faptul că multe companii au realizat interviuri de ieşire cu angajaţii care pleacă în această perioadă a fost o idee bună, a spus Grant, dar aş prefera să văd angajatorii realizând interviuri de intrare sau interviuri de şedere”.

Oferirea mobilităţii şi a vizibilităţii lucrătorilor în ceea ce priveşte evoluţia carierei lor este, de asemenea, esenţială pentru a evita demisia în linişte, potrivit lui Thierry Delaporte, CEO al multinaţionalei indiene de IT Wipro Ltd. Este un aspect incredibil de important nu doar pentru a păstra nu doar corpul, ci şi inima, iar noi le vrem pe amândouă”, a spus Delaporte.