• Avariile nu au avut un impact imediat asupra aprovizionării cu energie a Europei.
  • Rusia a negat responsabilitatea pentru pagubele produse.
  • Guvernul rus este „extrem de îngrijorat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii europeni cred că exploziile duble care au avariat conductele construite Nord Stream pentru a transporta gazele naturale rusești în Europa au fost deliberate, iar unii oficiali au dat vina pe Kremlin, sugerând că exploziile au fost concepute ca o amenințare la adresa continentului.

Avariile nu au avut un impact imediat asupra aprovizionării cu energie a Europei. Rusia a întrerupt fluxurile la începutul acestei luni, iar țările europene s-au străduit înainte de acest moment să își facă rezerve și să își asigure surse alternative de energie.

Dar este probabil ca acest episod să marcheze sfârșitul final al proiectelor gazoductului Nord Stream, un efort de peste două decenii care a adâncit dependența Europei de gazele naturale rusești – și despre care mulți oficiali spun acum că a fost o greșeală strategică gravă.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Cele două explozii au produs scurgeri în toate cele trei conducte subacvatice Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, provocând apariția unor coloane masive de bule de gaz la suprafața Mării Baltice.
Acestea sunt acțiuni deliberate, nu un accident, a declarat marți premierul danez, Mette Frederiksen, în fața jurnaliștilor. Situația este cât se poate de gravă.

Frederiksen a declarat că exploziile, chiar în largul coastei insulei daneze Bornholm, nu au fost un atac asupra Danemarcei deoarece au avut loc în apele internaționale. Dar liderii militari danezi au trimis marți nava Absalon, una dintre fregatele lor de top, alături de alte nave de patrulare, pentru a păzi insula. Ministrul danez de externe Jeppe Kofod a sunat alți omologi din NATO pentru a discuta situația, potrivit unui diplomat european de rang înalt care era familiarizat cu conversațiile și care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a vorbi deschis despre securitatea internă.

Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este vorba de un act de sabotaj, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor.

Actul marchează probabil următoarea etapă în escaladarea acestei situații din Ucraina, a spus Morawiecki. El a vorbit la o ceremonie de inaugurare a noii conducte submarine Baltic Pipe, care oferă Poloniei și vecinilor săi acces la gazele naturale norvegiene. Proiectul a fost menit să reducă dependența de gazul care odinioară curgea din Rusia.

Rusia a negat responsabilitatea pentru pagubele produse. Guvernul rus este extrem de îngrijorat, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.