• Liderii europeni au ajuns la un acord asupra unui pachet de ajutor pentru statele membre, în contextul pandemiei de coronavirus
  • 750 de miliarde de euro vor fi alocate pentru a ajuta țările să-și revină economic
  • Negocierile la summitul UE au durat mai mult de 4 zile

Liderii europeni, care s-au întânlit la Bruxelles, la summitul UE, au ajuns la un consens și vor acorda un ajutor de urgență de 750 de miliarde de euro, anunță Bloomberg.

Banii vor ajuta economiile să se ridice, după ce au fost grav afecatate de efectele cauzate de criza de coronavirus. Acordul a necesitat aprobarea în unanimitate a tuturor celor 27 de state membre și reprezintă o victorie importantă pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron, care au elaborat propunerea încă din luna mai.

Fondul va acorda 390 de miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ajutorul de urgență nu va ajuta doar economiile din sudul Europei care au fost lovite de criză, dar va servi drept validare că blocul european oferă solidaritate semnificativă membrilor în nevoie.

„Acest acord transmite un semnat concret potrivit căruia Europa forță de acțiune. Cred că acest acord reprezintă un moment esențial pentru istoria Europei” a declarat Charles Michel, președintele consiliului liderilor UE.

Italia, țara europeană cea mai afetată de coronavirus, va primi, probabil, 82 de miliarde de euro subvenții și 127 de miliarde de euro în împrumuturi, potrivit estimărilor inițiale.