• 81% dintre cetățenii UE sunt în favoarea unei politici de securitate și apărare comună.
  • Țările UE au un buget al Apărării de peste 300 miliarde euro și 2,2 mil militari.
  • Armata UE ar avea peste 17.000 de blindate și 1.700 de avioane de luptă.
  • Germania va contribui în 2025 cu 5.000 de militari pentru forţă de reacţie rapidă a Uniunii Europene.

După agresiunea Rusiei în Ucraina, mai mulți lideri europeni au ridicat problema formării unei armate a UE. În acest moment, nu există o armată europeană, iar apărarea rămâne o competență națională exclusivă. În contextul actual, UE a luat doar măsuri de stimulare a cooperării în domeniul apărării, iar majoritatea statelor se bazează pe NATO și relația cu Statele Unite pentru a-și asigura garanții de securitate.

Două evenimente majore i-au făcut pe liderii europeni să se gândească la o armată a Uniunii Europene, și anume, mandatul lui Donald Trump, care amenința că scoate SUA din NATO și agresiunea Rusiei în Ucraina și amenințările venite de la Kremlin privind securitatea Europei. Marea majoritate a cetățenilor UE, în proporție de 81%, sunt în favoarea unei politici comune de apărare și securitate, iar acest lucru ar avea susținerea a cel puțin două treimi din cetățenii fiecărei țări, potrivit datelor din Eurobarometru din 2022.

UE și-a propus crearea unei forțe de reacție rapidă de până în 5.000 de militari, iar prima țară care va oferi această forță este Germania, începând cu 2025.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Citește și