• Aliații Ucrainei resping ideea SUA de a relaxa sancțiunile, ca parte a unui acord de încetare a focului.
  • Rusia este dispusă să accepte un armistițiu limitat dacă sancțiunile sunt ridicate.
  • Următoarea reuniune majoră a aliaților Ucrainei este programată pentru 11 aprilie la Bruxelles.

Liderii europeni l-au avertizat pe Donald Trump să nu aibă încredere în Vladimir Putin, criticând din nou planurile SUA de a relaxa sancțiunile împotriva Rusiei, ca parte a unui acord de încetare a focului, scrie POLITICO.

La Summit-ul de la Paris de joi, cel mai recent din seria de summit-uri organizate la Londra, Bruxelles și Paris în ultimele săptămâni, liderii europeni au contrazis opinia Statelor Unite că „relaxarea restricțiilor stricte asupra Rusiei ar putea fi un stimulent ca Putin să oprească luptele”.

„Opinia colectivă este că Rusia se joacă, că Putin a revenit la vechiul său manual”, a declarat premierul britanic Keir Starmer după Summit. „Liderii vor să aducă Rusia mai serios la masa negocierilor”, a adăugat Starmer.

Recomandări

CU CINE NEGOCIAZĂ TRUMP
TESLA MIZEAZĂ TOTUL PE CYBERCAB
VREA RUSIA ACORDUL?
CE OBȚINE TRUMP DE LA PUTIN
PAPA, PE ULTIMUL DRUM
JOACĂ LA NOI ÎN TEREN

Prin aceste declarații, liderii europeni au lansat o provocare Casei Albe, care, în relația sa tot mai apropiată cu Kremlinul, speră să-l convingă pe președintele rus Putin să se alăture Ucrainei în acceptarea unui armistițiu de 30 de zile.

Rusia a declarat că, „dacă sancțiunile ar fi ridicate”, ar accepta o încetare a focului limitată și ar suspenda atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile și atacurile în Marea Neagră.

În timp ce Statele Unite pot exercita presiuni asupra Rusiei, multe dintre sancțiunile active – cum ar fi excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT – sunt impuse de Uniunea Europeană.

Cei 27 de lideri reuniți la Paris, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz și prim-ministrul italian Giorgia Meloni, au convenit că nu vor relaxa sancțiunile până când nu se va ajunge la pace, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron.

Macron a spus că „speră” ca Putin să semneze acordul de încetare a focului, dar dacă nu îl va semna, „speră” ca Trump să înțeleagă tacticile Rusiei și să reacționeze.

„Președintele Trump așteaptă un răspuns clar din partea rușilor”, a spus Macron. „Dacă va primi mesajul clar că rușii nu vin la masa negocierilor, se va simți înșelat, trădat. Și va trebui să reacționeze”.

Deși Macron a prezentat Summit-ul de joi ca fiind „complementar eforturilor bilaterale” ale Statelor Unite cu Rusia și Ucraina, încă rămân temerile că Europa ar putea fi exclusă de către Casa Albă din negocierile viitoare.

La conferința de presă de după Summit, Zelenski l-a avertizat pe Trump că Putin ar putea încălca promisiunile făcute Statelor Unite.

Zelenski l-a criticat pe trimisul american, Steve Witkoff (care a respins planul Europei de a trimite trupe în Ucraina pentru menținerea păcii) și a spus că „este de pe altă lume”.

„Nu îl atac. Pur și simplu trăim în realități diferite”, a spus Zelenski.

Liderii reuniți la Paris au convenit ca Marea Britanie și Franța să conducă activitatea așa-numitei „Coaliții a celor dispuși” în săptămânile următoare. Mai rămâne de văzut ce țări europene sunt pregătite să trimită trupe în Ucraina, în cazul unui acord de pace.

Următoarea întâlnire majoră între aliații Ucrainei ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 11 aprilie, ca parte a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), unde se va discuta ajutorul militar suplimentar pentru Kiev. UDCG a fost prezidat de SUA, însă de când Administrația Trump a venit la putere, este co-prezidat de Berlin și Londra.

Citește și