• Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaștere a suveranității republicilor separatiste Donețk și Lugansk.
  • Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat, vehement, anunțul lui Vladimir Putin și au anunțat că pregătesc sancțiuni masive.
  • România condamnă, la rândul său, recunoașterea, de către Federația Rusă, a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

După discursul președintelui rus, Vladimir Putin, în care a spus că „o mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia” și după ce acesta a semnat decretul pentru independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au condamnat, în cei mai fermi termeni, decizia președintelui rus, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În opinia oficialilor europeni, acest pas este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk.

„Recunoașterea celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor Minsk” , transmite președinta Comisiei Europene, von der Leyen.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Uniunea va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, UE își reiterează sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

„UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, a mai completat președinta Comisiei Europene.

Ministrul german de externe solicită Rusiei să anuleze decizia de recunoaștere a DNR și LNR. La rândul său, prim-ministrul Poloniei solicită o reuniune urgentă a summitului UE și impunerea de sancțiuni Rusiei pentru recunoașterea celor două republici.

Șeful Ministerului danez de externe a calificat ostilă decizia Rusiei de a recunoaște independența celor două republici separatiste pro ruse și a cerut Federației Ruse „să înceteze încălcarea dreptului internațional”.

Nici Spania nu recunoaște independența provinciilor ucrainene Donețk și Lugansk. Ministrul Afacerilor Externe, pentru UE și Cooperare, José Manuel Albares, a reacționat, pe Twitter, după ce Rusia a recunoscut independența celor două provincii, autoproclamate republici în 2014, cu sprijinul Moscovei.

Șeful diplomației spaniole a asigurat că Spania va răspunde „în strânsă coordonare”, cu partenerii săi în fața acestei „încălcări flagrante” a integrității teritoriale a Ucrainei.

Marea Britanie acuză Rusia de încălcarea flagrantă a dreptului internaţional

Decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk este o „încălcare flagrantă” a dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

„Această decizie este în mod evident contrară dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, este o renegare a Acordului Minsk”, a declarat Boris Johnson.

Marea Britanie va anunța, mâine, sancțiuni împotriva Rusiei pentru recunoașterea DNR și LNR, potrivit the Guardian.

Marea Britanie intenționează să ridice problema recunoașterii de către Rusia a DPR și LPR la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU și ale OSCE, a mai spus premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

România condamnă recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk

România condamnă, cu fermitate, recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

„Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin, astfel, golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite.”, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale.

Președintele României, Klaus Iohannis și Guvernul României au condamnat, public, decizia de recunoaștere a independenței de către Rusia a celor două republici separatiste, Donețk și Lugansk, precum și orice altă încercare de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei.

Și NATO condamnă decizia lui Putin. Stoltenberg reaminteşte că Rusia recunoştea suveranitatea Ucrainei

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vehement, luni seară, decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, amintind că, în trecut, Rusia a recunosut integritatea teritorială a Ucrainei.

„Condamn decizia Rusiei de a recunoaşte suveranitatea autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk. Această acţiune subminează şi mai mult suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, erodând eforturile de soluţionare pe cale paşnică a conflictului, fiind o încălcare a Acordului Minsk, la care Rusia este parte”, a declarat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de MEDIAFAX.

„În 2015, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, care include Rusia, a reafirmat respectarea în totalitate de a suveranităţii Ucrainei, a independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării. Doneţk şi Lugansk fac parte din Ucraina. Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei prin furnizarea de susţinere financiară şi militară separatiştilor. De asemenea, încearcă să creeze un pretext pentru a invada din nou Ucraina”, a adăugat Jens Stoltenberg.

„NATO susţine suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Aliaţii din cadrul NATO îndeamnă Rusia, în cei mai puternici termeni posibili, să aleagă calea diplomaţiei, să inverseze imediat mobilizarea masivă de efective militare în interiorul şi în jurul Ucrainei şi să îşi retragă forţele din Ucraina în conformitate cu obligaţiile şi angajamentele internaţionale”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat vehement anunţul lui Vladimir Putin şi au anunţat că pregătesc sancţiuni masive.

Statele Unite se aşteaptă ca armata rusă să intervină, în următoarele ore, în regiunile separatiste ucrainene, Doneţk şi Lugansk

Statele Unite se aşteaptă ca armata rusă să intervină, în următoarele ore, în regiunile separatiste ucrainene, Doneţk şi Lugansk, anunţă un oficial de rang înalt, de la Washington, citat de CNN.

„Trupele ruse continuă să se apropie de frontiera Ucrainei. Sunt indicii că invazia ar putea începe în orice moment. Washingtonul va continua eforturile diplomatice până în momentul în care tancurile vor pătrunde în Ucraina”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Joseph Biden.