• Liderii europeni nu s-au pus de acord asupra funcțiilor de top din UE la cina informală de la Bruxelles.
  • Viktor Orban spune că nu e corect ca jocurile să fi fost deja făcute înainte de discuții.
  • Giorgia Meloni nu a fost mulțumită de discuții, a rămas tăcută de-a lungul serii.

Nu a ieșit fum alb la Bruxelles. Numirile pentru funcțiile de top din Uniunea Europeană sunt puse la fezandat, spune Emmanuel Macron.

Popularii europeni, care și-au întărit poziția în Parlamentul European, au 190 de locuri, au cerut mult, ca să obțină cât mai mult. Adică, pe lângă șefia Comisiei Europene, pe care o cer pentru Ursula von der Leyen, au cerut și jumătate de mandat pentru Consiliul European, care le va aparține socialiștilor. Or, aceștia îl propun pe fostul premier portughez Antonio Costa și nu vor să împartă.

Scopul PPE ar fi să obțină și mandatul de vicepreședinte al Comisiei sau să își asigure comisarul pentru Agricultură, dar se pare că, pe moment, a cerut prea mult. Garnitura ar fi completată, din partea Renew, de Premierul estonian Kaja Kallas, ca înalt reprezentant de Politică Externă.

Recomandări

ROMÂNIA SE DUELEAZĂ CU SLOVACIA
U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CUM ÎȘI CRESC AVERILE MILIARDARII?
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?
UNTOLD URCĂ PE PODIUM
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR

Negocierile s-au purtat între cele trei grupuri politice câștigătoare, popularii, reprezentați de Kiriakos Mitsotakis și Donald Tusk, social-democrații, avându-i drept negociatori pe Olaf Scholz și Pedro Sanchez și Renew, pentru care au discutat Emmanuel Macron și Mark Rutte.

Cei șase s-au retras de mai multe ori în cursul serii, ca să discute. Iar asta nu ar fi fost deloc pe placul Giorgiei Meloni, care ar fi stat tăcută pentru cea mai mare parte a serii, deși ECR, grupul din care face parte partidul său, ar putea trece înaintea Renew, dacă Viktor Orban decide să înscrie Fidesz în acest grup.

Orban a spus clar că nu o va susține pe von der Leyen, dar nu este nevoie de unanimitate pentru numiri. Cei care au participat la discuții și la cină au spus că Charles Michel a tot adus în discuție alte subiecte de-a lungul serii.

Care este poziția României, cu ce se întoarce de la Bruxelles?

Poziția României este poziția struțului pentru moment. Klaus Iohannis nu a dat declarații nici înainte, nici după cină. Și nu se întoarce cu ceva, ci fără ceva, pare a fi pe cale să-și piardă și ultimul susținător pentru șefia NATO. Viktor Orban a vorbit cu Mark Rutte și a postat o fotografie pe X în care își strâng mâinile zâmbitori.

I-ar putea rămâne însă noul post de Comisar al Apărării, pentru care cel mai vehiculat nume era al Ministrului polonez de Externe, Sikorski, care a spus ieri că nu este interesat. Nu este ceva neobișnuit ca discuțiile să dureze, liderii europeni se vor întâlni și la summitul oficial din 27 și 28 iunie. Au timp până la jumătatea lui iulie, când va fi prima ședință plenară a Parlamentului European și vor fi votați liderii.

Citește și