• La întâlnirea G7, SUA vrea obținerea unui împrumut înainte de sfârșitul anului, pe baza activelor rusești.
  • Potrivit Parisului, un acord de principiu a fost deja sigilat „cu privire la debursarea a 50 de miliarde de dolari”.
  • Biden și Zelenski semnează azi, în Italia, un acord de securitate garantând furnizarea de arme.

Liderii G7 se întâlnesc azi și mâine în Italia, unde încearcă să cadă de acord asupra unui mecanism care să permită utilizarea activelor rusești înghețate pentru Ucraina.

Sub președinția italiană, „Grupul celor 7” (Statele Unite, Germania, Franța, Italia, Regatul Unit, Canada, Japonia) se întrunește în luxoasa stațiune de pe litoral Borgo Egnazia, în Puglia.

Ucraina este principala îngrijorare a liderilor occidentali în acest moment

Confruntat cu spectrul unei reveniri la Casa Albă a lui Donald Trump și cu incertitudinea din jurul consecințelor atitudinii sale fata de Ucraina, G7 vrea să asigure finanțarea ajutorului militar pentru Kiev.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

G7 speră să ajungă la un consens cu privire la utilizarea activelor rusești înghețate de Occident pentru a oferi Ucrainei sprijin bugetar și pentru a o ajuta să reconstruiască țara.

Țările Uniunii Europene au adoptat la începutul lunii mai un acord de confiscare a veniturilor din activele înghețate ale Rusiei pentru a înarma Ucraina, un profit extraordinar, reprezentând între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an.

Statele Unite, totuși, vor să meargă mai departe și au făcut presiuni asupra țărilor G7 pentru a se mobiliza în jurul unui mega-împrumut de aproximativ 50 de miliarde de dolari garantat de dobânda viitoare generată de activele rusești imobilizate. Dar rămân multe întrebări, inclusiv cine ar emite datoria și ce s-ar întâmpla dacă activele ar fi eliberate în cazul unui acord de pace.

Cât de aproape suntem de un acord și ce alte subiecte se află pe agendă?

Potrivit Parisului, „un acord de principiu a fost deja sigilat cu privire la debursarea a 50 de miliarde” de dolari „înainte de sfârșitul anului 2024”. G7 intenționează să anunțe un „cadru”, precum și un calendar, ale cărui detalii vor trebui finalizate ulterior, potrivit lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al lui Biden.

Președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenski, semnează, de asemenea, un acord bilateral de securitate în Italia, care prevede furnizarea de arme și asistență Ucrainei.

Un alt subiect sensibil pentru Washington și aliații săi din G7 sunt tensiunile cu China, sprijinul acesteia pentru pentru Moscova și supracapacitatea industrială a gigantului asiatic, care le inundă piețele cu produse subvenționate la prețuri mici. Germania însă, care exportă peste 200.000 de mașini pe an în China, spune că se teme de un „război comercial”.

Cine se mai află printre invitați?

În primul rand, Volodymyr Zelenski care va pleca apoi în Elveția pentru o „Conferință privind pacea în Ucraina” sâmbătă și duminică, cu reprezentanți ai peste 90 de țări și organizații.

Pe lângă liderii G7, Secretarul general ONU Antonio Guterres si reprezentantul UE, în Italia au fost invitați Papa Francisc, Premierul indian Narendra Modi, Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, Președinții turc, Recep Tayyip Erdogan, argentinianul Javier Milei și Președintele brazilian Luiz Inacio Lulă da Silva.

Citește și