• Obiectivele summitului G7 includ un plan de a împrumuta Ucrainei 50 de miliarde de dolari din dobânzile aferente activelor rusești înghețate în Occident.
  • Alte părți, cum ar fi SUA, au pus în discuție confiscarea totală a activelor rusești, despre care se crede că valorează aproximativ 300 de miliarde de dolari.
  • Participanții la summit includ liderii celor mai mari economii avansate din lume, precum și Papa Francisc, care va aborda tema Inteligenței Artificiale.

Două opțiuni de cazare pentru summitul G7 din această săptămână din regiunea Puglia, în sudul Italiei, au fost prezentate: una, o stațiune somptuoasă cu vile îmbrăcate în bougainvillea și piscine private, unde și-au petrecut vacanța Madonna și soții Beckham și unde s-au căsătorit cântărețul Justin Timberlake și actrița Jessica Biel, conform BBC.

Celălalt, o navă gigantică ancorată în largul coastei Brindisi. Primul, palatul Borgo Egnazia, găzduiește liderii celor mai mari economii avansate din lume, de la Joe Biden la Emmanuel Macron și de la Rishi Sunak la Justin Trudeau. Al doilea a fost adus pentru a găzdui cei 2.600 de polițiști care asigură securitatea. Acesta a fost denunțat de sindicatele lor ca având condiții „inumane”, asemănătoare cu cele de pe vechile nave de sclavi. Raportat că a costat guvernul italian 6 milioane de euro (5,07 milioane de lire sterline), acesta a fost confiscat, fiind în curs o anchetă pentru fraudă. Două fețe ale Italiei: cea sublimă și cea de proastă calitate.

Pentru prim-ministrul Giorgia Meloni, prima față este cea strălucitoare, pe care o va scoate în evidență în această săptămână, când va primi liderii mondiali, bucurându-se nu numai de soarele italian, ci și de victoria sa la alegerile europene de la sfârșitul săptămânii trecute. Partidul ei, formațiunea de extremă-dreapta Frații Italiei, a luat cu asalt o victorie convingătoare, ceea ce a făcut-o să fie singurul lider vest-european întărit de vot.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Printre ceilalți invitați, Președintele Franței, Macron, a fost învins răsunător de Raliul Național de extremă dreapta, ceea ce l-a determinat să convoace noi alegeri parlamentare, în timp ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a oferit social-democraților săi cel mai slab rezultat electoral european din istorie, fiind învins pe locul al treilea de partidul de extremă dreapta AfD.

În ceea ce îi privește pe ceilalți lideri ai G7, Rishi Sunak lâncezește în sondaje înainte de viitoarele alegeri din Marea Britanie, la fel ca Justin Trudeau înaintea luptei sale electorale din Canada de anul viitor; iar Joe Biden ar putea fi dat afară de la Casa Albă în noiembrie de Donald Trump.

Nu este de mirare că Meloni s-a lăudat că Italia va merge la acest summit cu „cel mai puternic guvern dintre toate”.

„Există două niveluri la G7: care este marea poveste și care sunt rezultatele concrete – și, din ambele puncte de vedere, pare un summit foarte ghinionist”, spune Natalie Tocci, directorul Institutului Italian pentru Afaceri Internaționale.

În comparație, spune ea, anul 2021 a marcat primul G7 al Președintelui Biden, în care acesta s-a reangajat față de ordinea multilaterală după anii turbulenți ai lui Donald Trump; iar în ultimii doi ani a existat un sentiment clar de solidaritate în Occident după invazia Ucrainei.

Și cum rămâne cu obiectivele summitului? Cel mai probabil să fie îndeplinit este un plan de a împrumuta Ucrainei 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro; 39 de miliarde de lire sterline) din dobânzile aferente activelor rusești înghețate în Occident.

Unele părți, cum ar fi SUA, au pus în discuție confiscarea totală a activelor rusești, despre care se crede că valorează aproximativ 300 de miliarde de dolari. Însă alții, precum Christine Lagarde, Președinta Băncii Centrale Europene, s-au opus cu vehemență, susținând că acest lucru ar putea crea un precedent periculos și ar putea încălca dreptul internațional.

Noua propunere, în care activele sunt folosite ca garanție pentru un împrumut, pare să fie susținută în cadrul acestui summit, oferind Ucrainei, care este lipsită de bani și epuizată de război, un alt colac de salvare vital.

Separat de aceste planuri, Sunak urmează să anunțe un sprijin de până la 242 de milioane de lire sterline pentru nevoile energetice și umanitare ale Ucrainei.

Vor avea loc, de asemenea, sesiuni privind criza climatică, participanții fiind presați să accelereze tranziția către energia regenerabilă; Africa, în timp ce Italia lansează proiecte de investiții în această țară, în parte pentru a-i încuraja pe tinerii africani să rămână în loc să migreze, adesea ilegal, în Europa; Orientul Mijlociu, după ce Națiunile Unite au aprobat un plan susținut de SUA pentru o încetare a focului între Israel și Hamas; și inteligența artificială, care va fi abordată de nimeni altul decât Papa Francisc.

Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a cerut o reglementare globală a Inteligenței Artificiale, avertizând asupra pericolului pe care aceasta îl reprezintă pentru etică și drepturile omului. Este pentru prima dată când un papă va participa la un G7 – o altă binefacere pentru Giorgia Meloni.

Acesta va fi primul summit internațional pentru Narendra Modi din India și Cyril Ramaphosa din Africa de Sud de când ambii și-au pierdut majoritatea în alegerile recente.

Unii italieni, precum producătorul de înghețată Vincenzo Iannacone, sunt mândri de ridicarea temporară a regiunii Puglia în centrul lumii diplomatice. El a creat șapte arome noi în salonul pe care îl deține de 57 de ani: una pentru fiecare membru al G7.

Citește și