• Generalul-maior (rez.) Batschelet crede că obiectivul principal al Rusiei este răsturnarea guvernului de la Kiev și înlocuirea cu un guvern favorabil Moscovei.
  • Batschelet spune că în Ucraina se desfășoară trei operațiuni militare rusești și o singură campanie militară.
  • Generalul susține că rușii au crezut că vor încheia campania militară în 5-7 zile.

Generalul-maior (rez.) Allen Batschelet, la conferinţa New Strategy Center: Ruşii au crezut că pot copleşi forţele ucrainene şi că liderii civili nu vor lupta. Liderii militari de succes nu fac presupuneri fără planuri de rezervă.

Generalul-maior (rez.) Allen Batschelet, fost Comandant al Corpului V al Forţelor Terestre ale SUA în Europa, fost Comandant al Comandamentului de Recrutare al Armatei, USAREC, co-fondator şi CEO al Horizon Strategies, SUA, a declarat, în cadrul conferinţei New Strategy Center ”War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”, sesiunea a doua, numită ”A Month since the Russian Invasion of Ukraine. A Military Assessment”, din 24 martie, că ruşii au făcut două presupuneri greşite privind războiul din Ucraina: au crezut că pot copleşi forţele ucrainene şi că liderii civili nu vor lupta. Ambele presupuneri au fost greşite.

„După cum se desfăşoară campania militară şi cum îşi propune Rusia să obţină controlul asupra Ucrainei, din punctul meu de vedere, Putin vrea să răstoarne guvernul şi să instaleze un guvern favorabil Rusiei şi cred că dorinţa lor a fost să administreze Ucraina prin birocraţia ucraineană stabilită şi instituţiile guvernamentale. Cu acest obiectiv în minte privesc această campanie militară”, a spus acesta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„Rușii au vrut să își atingă obiectivele în 5-7 zile”

Rusia a vrut să obţină un succes operaţional rapid şi tactic împotriva forţelor ucrainene prin mai multe abordări. Aşadar, trei operaţii şi o campanie militară. Se pare că problemele Rusiei de comandă şi de control pot fi motivul pentru care ei nu au un comandant al întregii campanii, ci par a fi trei comandanţi operaţionali separaţi. Forţele ruseşti au vrut să surprindă forţele ucrainene cu mai multe atacuri simultane şi, din acest punct de vedere, au avut succes, copleşind ucrainenii prin încercarea de a separa forţele ucrainene pentru a-i împiedica din a-şi stabili o apărare coordonată şi logică. Au vrut să îşi atingă obiectivele în 5 şi 7 zile, încercând să obţină controlul asupra unor puncte de infrastructură cheie şi să distrugă conducerea politică”, a declarat acesta.

„Prima mea critică asupra abordării ruseşti ar fi că au fost două presupuneri importante relaţionate care s-au dovedit a fi greşite (…) În primul rând, forţele ruseşti au crezut că pot copleşi forţele ucrainene rapid şi că pot captura Kievul şi, în al doilea rând, nu au crezut că liderii civili ucraineni vor rămâne să lupte. (…) După cum bine ştim, cheia unei operaţiuni militare de succes este chiar evitarea presupunerilor, mai ales când aceste presupuneri au legătură cu elemente esenţiale ale campaniei militare”.

Prea multe presupuneri și prea puține planuri de rezervă

„A doua mea critică este că, atunci când chiar trebuie să faci o presupunere, liderii şi planificatorii militari de succes stabilesc planuri de rezervă, în caz că presupunerile lor se dovedesc a fi false, iar, din punctul meu de vedere, este clar că forţele ruseşti şi-au construit un plan al campaniei militare, bazându-se pe mai multe presupuneri greşite, iar, apoi, au eşuat în stabilirea unor planuri de rezervă pentru a menţine un impuls în operaţiile lor când acţiunile lor eşuează. Acesta sunt erori fundamentale care sugerează că educaţia şi antrenamentele militare ruseşti sunt deficitare”, a subliniat generalul-maior (rez.) Allen Batschelet.

„Ruşii au înţeles că aceste capabilităţi deţinute de logistică şi sprijin le-ar permite doar să desfăşoare o campanie (n.r. militară) scurtă, de intensitate. Un alt motiv pentru care cred că această campanie a fost plănuită să depindă de o victorie rapidă este că liderii ruşi au înţeles că, în ciuda modernizărilor din ultimii ani, conducerea lor de la nivel de unitate nu este bine dezvoltată şi este incapabilă să aibă iniţiativă în câmpul de luptă, din cauza lipsei de ofiţeri şi subofiţeri”, a continuat Batschelet.

„Se pare că forţele ruseşti au întregistrat 35% pierderi de militari, fie că aceştia au fost omorâţi, răniţi, au dezertat sau au fost luaţi prizonieri”, a mai spus acesta.

„Din aceste motive, cred că ne putem aştepta ca Rusia să apeleze în Ucraina la toate unităţile sale, toate muniţiile şi armele posibile pentru a pune capăt acestui război cât mai repede posibil”.

Despre posibila folosire a armelor chimice în Ucraina, generalul-maior (rez) Batschelet a declarat că, deşi este puţin probabilă utilizarea acestora de către Rusia în acest război, opţiunea nu poate fi exclusă. Potrivit acestuia, ruşii folosesc această ameninţare pentru a câştiga timp.

New Strategy Center a organizat joi, 24 martie, o nouă dezbatere dedicată războiului din Ucraina, la o lună de la debutul invaziei ruse. ”A Month since the Russian Invasion of Ukraine. A Military Assessment” a beneficiat de contribuția Gl. mr. (rez.) Allen Batschelet, fost Comandant al Corpului V al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, fost Comandant al Comandamentului de Recrutare al Armatei, USAREC, co-fondator și CEO al Horizon Strategies, SUA și Justin Crump, analist în domeniul intelligence și cel militar, fondator și CEO al Sibylline, Marea Britanie. Discuția a fost moderată de George Scutaru, CEO al New Strategy Center.

Participanții au făcut o evaluare a primelor patru săptămâni de război dintr-o perspectivă militară, analizând obiectivele inițiale și direcțiile de acțiune actuale ale Federației Ruse, cât și reacția forțelor ucrainene. De asemenea, discuția a avut în vedere și o perspectivă de viitor, în special în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a-și atinge obiectivele în Ucraina în contextul actual. În cadrul discuției, s-a subliniat importanța strategică a portului Odesa, cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, și impactul unei eventuale cuceriri a orașului de către forțele ruse, inclusiv în ceea ce privește regiunea separatistă Transnistria și posibilul acces al Rusiei la gurile Dunării.

New Strategy Center organizează seria de evenimente ”War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”, având ca temă agresiunea rusă împotriva Ucrainei.