• A început jocul de putere între liderii mondiali.
  • Liderii extremiști din Europa regretă deja că Trump a pierdut alegerile.
  • Liderii de la Bruxelles și Berlin vor fi încântați că Trump este pe cale să se retragă.
  • Angela Merkel din Germania și Justin Trudeau din Canada sunt printre principalii câștigători ai alegerilor.
  • Administrația Biden și politicile sale internaționale ar putea reprezenta o problemă pentru state precum Coreea de Nord, Turcia, Israel, Ungaria sau chiar Marea Britanie.

Acum că SUA și-a ales președintele, jocul de putere între liderii mondiali poate începe. Președintele Americii dă, în general, tonul politicii globale. Temele și discursul folosit de ocupantul Biroului Oval sunt apoi preluate rapid de politicienii din întreaga lume. Asta pentru că, majoritatea națiunilor doresc relații de prietenie cu cea mai puternică țară din lume, scrie Financial Times.

Trump, regretat de extremiști

Chiar dacă pare greu de crezut, și un președinte neortodox ca Donald Trump a reușit să convingă mulți lideri din afara Americii. Frazele preferate ale lui Trump – cum ar fi „fake news” – au fost preluate de lideri la fel de diverși, printre care brazilianul Jair Bolsonaro și israelianul Benjamin Netanyahu.

Moda denunțării „elitelor liberale” a devenit globală și în anii conducerii Trump – inclusiv de susținătorii Narendra Modi, prim-ministrul indian și de susținătorii Brexitului din Marea Britanie.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Liberalii europeni răsuflă ușurați

Dar, în timp ce populiștii de dreapta se vor grăbi să se adapteze la președinția lui Joe Biden, liderii liberali vor răsufla ușurați după schimbarea conducerii în America.

Angela Merkel din Germania și Justin Trudeau din Canada au avut o relaționare dificilă cu Trump. Pe lângă aceștia, mulți lideri europeni erau îngrijorați că o a doua administrație Trump ar putea aduce și retragerea SUA din NATO sau ar submina autoritatea UE.

Liderii de la Bruxelles și Berlin vor fi încântați că Trump este pe cale să se retragă. Însă atitudinea democrațiilor asiatice poate fi mai echivocă.

Chiar dacă Donald Trump s-a dovedit mereu a fi un aliat voluboil și uneori abuziv, guvernele Japoniei, Australiei și Taiwanului au apreciat discursul său mai dur față de China. Iar acum acestea ar putea să fie îngrijorate de ceea ce va urma să se întâmple sub administrația Biden.

Pierzătorii războiului Trump-Biden

Benjamin Netanyahu (Israel)

Premierul israelian s-a bucurat de relații strânse cu Donald Trump și cu ginerele său și consilier senior, Jared Kushner. La alegerile parlamentare de anul trecut, Benjamin Netanyahu a militat pentru legăturile sale strânse cu președintele SUA.

Recep Tayyip Erdogan (Turcia)

Președintele SUA a protejat Turcia de confruntarea cu sancțiuni financiare pentru achiziționarea unui sistem de apărare antiaeriană din Rusia. De asemenea, el a intervenit într-o anchetă penală împotriva băncii de stat Halkbank, la cererea lui Recep Tayyip Erdogan.

Viktor Orban (Ungaria)

Premierul maghiar, care a consolidat controlul asupra instituțiilor țării în deceniul său la putere, a fost primul lider european care l-a susținut pe Trump în 2016. În timp ce cursa era în desfășurare, Viktor Orban a disprețuit ceea ce a spus că este „imperialismul moral” al democraților.

Boris Johnson (Marea Britanie)

Biden consideră plecarea Marii Britanii din UE ca o eroare istorică și nu se va grăbi să promoveze un acord de liber schimb cu Brexit Marea Britanie. În timp ce politica înseamnă că cele două țări sunt legate între ele, este dificil să ne imaginăm legătura transatlantică care se formează de obicei între Marea Britanie și SUA.

Vladimir Putin (Rusia)

Moscova are motive să se simtă vizată: în timp ce Trump a lăudat conducerea lui Putin, Biden a promis să intensifice presiunea asupra Kremlinului ca parte a unui angajament de a viza autocrațiile și de a promova drepturile omului în cadrul politicii externe a viitoarei sale administrații. Sancțiunile consolidate, sprijinul reînnoit al NATO și sprijinul mai puternic pentru Ucraina sunt toate probabile.

Kim Jong Un (Coreea de Nord)

Înfrângerea lui Donald Trump atrage încehie un capitol volatil al relațiilor SUA-Coreea de Nord, caracterizat prin teste de arme periculoase și deschideri neobișnuite ale americanilor față de Kim. 

Deprioritizarea administrației Biden a Coreei de Nord va da o lovitură lui Kim Jong Un, a cărui legitimitate pe scena mondială a fost consolidată de relațiile sale personale cu domnul Trump. Cu toate acestea, sunt așteptate riposte și din partea președintelui nord-coreean.

Există și câștigători

Angela Merkel (Germania)

Germania este una dintre țările care câștigă cel mai mult de la președinția Biden. Sub administrația Trump, relațiile dintre cele două țări au scăzut la minime istorice. El a criticat în mod frecvent Berlinul pentru cheltuielile sale relativ mici pentru apărare, surplusul ridicat de cont curent și sprijinul pentru conducta Nord Stream 2, care va aduce gazul rusesc direct în Europa.

Justin Trudeau (Canada)

Premierul canadian poate aștepta cu nerăbdare o scădere semnificativă a tensiunilor comerciale, administrația Biden fiind puțin probabil să continue războiul tarifar asupra importurilor canadiene de aluminiu către SUA. 

Emmanuel Macron (Franța)

Președintele francez și-a câștigat porecla de „Îmblânzitorul lui Trump” încercând mai mult decât majoritatea liderilor europeni occidentali să stabilească o relație bună cu președintele. El l-a curtat pe Donald Trump și le-a arătat colegilor săi din UE că majoritatea deciziilor scandaloase ale președintelui SUA – cum ar fi retragerea acordului climatic de la Paris – îndeplineau promisiunile campaniei și este puțin probabil să fie inversate.