- Un raport britanic, rezultat în urma unei anchete derulate în 2020, arată că există „deficiențe șocante” și o „ipocrizie flagrantă” în modul în care marile grupări religioase tratează acuzațiile de abuzuri sexuale asupra copiilor.
- Raportul a concluzionat că liderii au descurajat raportarea abuzurilor pentru a proteja reputația grupărilor.
- Liderii religioși au învinovățit victimele pentru abuzurile pe care le-au suferit și s-au bazat pe dogma religioasă atunci când au răspuns la acuzații.
În urma unei anchete, derulate de-a lungul mai multor săptămâni anul trecut, care a avut în vizor Biserica Catolică și Biserica Anglicană, a apărut un raport care arată că există „deficiențe șocante” și o „ipocrizie flagrantă” în modul în care marile grupări religioase tratează acuzațiile de abuzuri sexuale asupra copiilor, relatează BBC.
Ancheta a examinat dovezi care au provenit din partea a 38 de grupări, inclusiv creștine, iudaice, islam, baptiștii, metodiștii, hinduismul, budiștii, dar și altele.
Raportul a concluzionat că liderii au descurajat raportarea abuzurilor pentru a proteja reputația grupărilor.
Conform raportului, liderii religioși au învinovățit victimele pentru abuzurile pe care le-au suferit și s-au bazat pe dogma religioasă atunci când au răspuns la acuzații.
Raportul arată că cei mici sunt puși în pericol prin
- Blamarea victimelor;
- Lipsa discuției în mod deschis pe teme legate de sexualitate;
- Avuzul de putere din partea liderilor religioși;
- Bărbații care domină conducerea;
- Neîncrederea în agențiile nereligioase;
- Folosirea abuzivă a conceptului de „iertare”.
„Lipsa discuțiilor este legată de noțiunile de onoare, cu consecințe pentru capacitatea unui individ de a se căsători, consecințe asupra familiei sale și asupra comunității. În cazuri extreme, faptul de a fi văzut un individ dezonorant poate duce la violență împotriva respectivei persoane sau familiei sale”, spune raportul.