• Sâmbătă, Statele Unite au avertizat că Hong Kong ar putea afecta reputația sa de centru de afaceri.
  • Băncile și alte companii riscă să piardă accesul la piețele globale dominate de SUA.
  • Unor oligarhi sancționați le-au fost confiscate iahturi de lux în locuri precum Spania și Fiji.

Liderul din Hong Kong a refuzat marți sancțiunile americane împotriva sa și a apărat decizia guvernului său de a nu acționa împotriva unui superiaht care ar fi deținut de un aliat al Kremlinului.

Nord – o navă de lux în valoare de 500 de milioane de dolari, legată de miliardarul rus Alexei Mordashov – a ajuns în apele teritoriului chinez săptămâna trecută. Mordashov se numără printre oligarhii apropiați președintelui rus Vladimir Putin care au fost vizați de sancțiunile occidentale în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Sâmbătă, Statele Unite au avertizat că Hong Kong ar putea afecta reputația sa de centru de afaceri, după ce orașul a declarat că nu va aplica sancțiuni asupra superiahturilor. Șeful executivului din Hong Kong, John Lee, este el însuși unul dintre multiplii oficiali chinezi sancționați de Statele Unite în 2020 pentru rolul lor în reprimarea libertăților politice în oraș.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Băncile și alte companii riscă să piardă accesul la piețele globale dominate de SUA dacă fac afaceri cu oficialii sancționați, predecesorul lui Lee dezvăluind că a fost nevoit să își ia cea mai mare parte a salariului în numerar ca urmare a acestui fapt.

Când a fost întrebat marți despre impactul sancțiunilor americane împotriva sa, Lee a declarat reporterilor: Este un act foarte barbar și nu am de gând să comentez efectul unui astfel de act barbar. Vom râde pur și simplu de așa-numitele sancțiuni.

Unor oligarhi sancționați le-au fost confiscate iahturi de lux în locuri precum Spania și Fiji, dar Hong Kong a declarat vineri că, deși pune în aplicare sancțiunile ONU, nu le poate aplica pe cele impuse unilateral de țări sau blocuri. Lee a repetat acest argument marți, descriind sancțiunile americane și europene ca neavând nicio bază legală.

Vom respecta orice rezoluție a ONU privind sancțiunile, deoarece Hong Kong are baza legală pentru a le aplica”, a declarat el. Apoi a adăugat: Nu putem și nu vom face nimic care nu are o bază legală.