• Poliția georgiană a arestat lideri ai opoziției, inclusiv pe Nika Gvaramia, acuzându-i de violență organizată.
  • Manifestațiile continuă împotriva suspendării negocierilor de aderare la UE.
  • UE și președinta Zourabichvili condamnă represiunea guvernului și regresul democratic.

Poliția georgiană a descins la sediile unui partid de opoziție și a arestat liderul acestuia, Nika Gvaramia, în încercarea aparentă de a reprima protestele de masă declanșate de decizia partidului de guvernământ de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Protestele au continuat miercuri seară pentru a șaptea noapte consecutivă, manifestanții confruntându-se cu forțele de ordine care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile în nopțile anterioare. Manifestanții au aruncat artificii spre polițiști și au ridicat baricade pe bulevardul central din Tbilisi.

Partidul de opoziție Coaliția pentru Schimbare a anunțat că poliția i-a percheziționat birourile și l-a reținut pe Gvaramia, un fost manager media devenit politician. Într-un videoclip publicat pe platforma X, acesta apare fiind transportat de mai mulți bărbați, aparent inconștient. „A fost aruncat într-o mașină de detenție după ce a fost agresat fizic”, a declarat partidul.

Recomandări

„STOP FOC” ÎN GAZA
CINE PARTICIPĂ LA CEREMONIE?
CARE-I ISTORIA OCHELARILOR?
EMINESCU DIN CLUJ
SPERANȚĂ ÎN ONCOLOGIE
EȘTI COMPLEX, EȘTI EMINESCU

Conform relatărilor din presa locală, poliția a mai percheziționat sediile altor grupuri de opoziție și organizații nonguvernamentale, arestând cel puțin șapte persoane, inclusiv lideri politici și membri ai mișcărilor de protest. Ministerul de Interne al Georgiei a afirmat că arestații sunt acuzați de „organizarea și conducerea violenței de grup”, infracțiune ce poate atrage până la nouă ani de închisoare.

Premierul Irakli Kobakhidze, liderul partidului de guvernământ Visul Georgian, a apărat acțiunile forțelor de ordine, spunând că au vizat persoanele care au „incitat la violență în timpul protestelor pentru a răsturna guvernul”. „Nu aș numi asta represiune; este mai mult o măsură preventivă”, a declarat el.

Decizia de suspendare a negocierilor de aderare la UE a fost luată după ce Parlamentul European a criticat alegerile din octombrie 2023, considerându-le nedemocratice. Aceasta a alimentat nemulțumirile opoziției și ale președintei pro-occidentale Salome Zourabichvili, care a contestat rezultatul alegerilor în instanță. Deși cererea i-a fost respinsă, Zourabichvili a anunțat că își va continua mandatul pentru a sprijini cererea de noi alegeri parlamentare.

„Partenerii noștri occidentali trebuie să exercite o presiune puternică asupra unui partid de guvernământ care duce țara în prăpastie! Nu întârziați!”, a scris Zourabichvili pe platforma X.

În decembrie 2023, Uniunea Europeană a acordat Georgiei statut de candidat, dar a suspendat negocierile și sprijinul financiar după adoptarea unei legi controversate privind „influența străină”, percepută ca o limitare a libertăților democratice. „Avem preocupări serioase cu privire la regresul democratic continuu al țării”, a reiterat luni UE.

Premierul Kobakhidze a declarat că este dispus să redeschidă discuțiile pentru aderare dacă Uniunea renunță la ceea ce el numește „șantaj”.

Citește și