• Ayatollah Ali Khamenei a avertizat SUA că vor primi o ripostă puternică din partea Iranului, în cazul unui atac.
  • Trump a reiterat amenințarea că Iranul va fi bombardat dacă nu acceptă oferta de negocieri pentru un nou acord nuclear.
  • Tensiunile dintre SUA și Iran au escaladat după retragerea SUA din acordul nuclear din 2015 și reimpunerea sancțiunilor, iar Iranul a depășit limitele privind îmbogățirea uraniului.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că Statele Unite vor primi un „răspuns puternic” dacă vor bombarda Iranul – așa cum a amenințat Donald Trump – în cazul în care Teheranul nu ajunge la un nou acord nuclear cu Washingtonul, scrie Reuters.

Trump a reiterat duminică această amenințare, afirmând că „Iranul va fi bombardat dacă nu acceptă oferta sa de negocieri”, transmisă într-o scrisoare adresată conducerii iraniene la începutul lunii martie. Scrisoarea oferă Teheranului un termen de două luni pentru a lua o decizie.

Khamenei a subliniat că ostilitatea din partea SUA și Israelului este constantă, dar consideră improbabil un atac militar. Khamenei a avertizat că orice acțiune ostilă va fi întâmpinată cu o lovitură reciprocă fermă. De asemenea, liderul iranian a indicat că populația iraniană va reacționa decisiv la orice încercare de instigare la tulburări interne, făcând referire la protestele din 2019 și cele din 2022-2023, pe care autoritățile iraniene le atribuie influenței occidentale.

Recomandări

PUTIN, STOP!
CE SE ALEGE DE UCRAINA
CHINA DĂ ÎNAPOI?
JOACĂ LA NOI ÎN TEREN
PUTIN MAI VREA ARME
ÎI FURĂ LA INTRARE!

Iranul a răspuns recent scrisorii lui Trump prin intermediul Omanului, respingând negocierile directe cu Washingtonul, dar fiind deschis la discuții indirecte. Președintele iranian Masoud Pezeshkian a confirmat această poziție și a menționat că indirectele negocieri pot continua, conform instrucțiunilor lui Khamenei.

În timpul primului său mandat (2017-2021), Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015, care impunea limite stricte asupra activităților nucleare ale Iranului, în schimbul ridicării sancțiunilor. Ulterior, Iranul a depășit limitele impuse privind îmbogățirea uraniului. În prezent, statele occidentale acuză Iranul că urmărește dezvoltarea de arme nucleare sub pretextul unui program civil de energie atomică, acuzație pe care Teheranul o neagă.

Citește și