Liderul unui partid de opoziție din Belarus și alți șase activiști au fost condamnați la închisoare

Pavel Severineț Sursa foto: Profimedia
  • Şapte activişti ai opoziţiei din Belarus au fost condamnaţi la închisoare
  • Cei şapte activişti ai opoziţiei au fost judecaţi pentru participare la „mitinguri masive”
  • Pavel Severineț este în detenție din iunie 2020

Pavel Severineţ, liderul unui partid de opoziţie din Belarus, şi alţi şase disidenţi au fost condamnaţi, marţi, la pedepse cuprinse între patru şi şapte ani de închisoare, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

Cei şapte activişti ai opoziţiei au fost judecaţi în oraşul Mogilev, situat în estul Belarusului, pentru participare la „mitinguri masive”, o referire la protestele izbucnite pe fondul acuzaţiilor de fraude comise în scrutinul prezidenţial din 2020.

Pavel Severineţ, liderul Partidului Creştin-Democrat, o formaţiune care nu este înregistrată oficial, este în detenţie din iunie 2020. Nu este clar la câţi ani de închisoare a fost condamnat Pavel Severineţ, dar sentinţele în cazul celor şapte disidenţi sunt între patru şi şapte ani de detenţie.

Decizia intervine în contextul în care Belarusul este supus unor noi presiuni internaţionale după cazul avionului de pasageri forţat să aterizeze la Minsk pentru arestarea jurnalistului disident Raman Pratasevich şi a partenerei acestuia.