• Liechtenstein a dat în judecată Cehia
  • Micul stat alpin își vrea dreptul la proprietate în Republica Cehă
  • Liechtenstein cere ca cetățenii săi să nu mai fie considerați germani

Micul stat alpin Liechtenstein a demarat acțiuni juridice pentru a lua înapoi proprietățile confiscate de Praga la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după o dispută de mai bine de 70 de ani, scrie Financial Times.

În această săptămână, Liechtenstein a depus o plângere oficială la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, prin care a acuzat „ignorarea“ suveranității de către Republica Cehă. În joc este terenul de aproximativ 2023 de kilometri pătrați de pământ, ceea ce înseamnă de zece ori mai mult decât suprafața actuală a principatului, și a unora dintre cele mai mari castele și palate ale Europei. După cum știi, toate acestea au fost confiscate în 1945, prin decretele lui Beneš.

„Pentru noi, aplicarea ilegală a decretelor cehoslovace și consecințele care au urmat reprezintă o problemă nerezolvată. Exproprierea fără compensații este inacceptabilă“, a spus pentru Financial Times Katrin Eggenberger, ministrul de Externe din Liechtenstein.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Afirmația se referă la faptul că cetățenii din Liechtenstein sunt clasificați ca având naționalitate germană. Problema este decretul din 1945, prin care guvernul cehoslovac a desemnat Casa de Liechtenstein și alte 38 de familii din Liechtensteiner drept „germane“ și astfel au pierdut proprietățile și bunurile lor din cauza războiului nazist.