• Lisa Montgomery a fost executată în noaptea de marți spre miercuri
  • Instanța decisese cu numai câteva ore înainte că nu este aptă mental pentru a fi executată
  • Aceasta a ucis în 2004 o femeie însărcinată, apoi i-a răpit copilul

Lisa Montgomery a fost executată miercuri dimineață, după ce instanța de judecată a decis că aceasta poate primi injecția letală. Execuția a fost oprită marți, după ce avocații lui Mongomery au susținut în fața instanței că aceasta nu este aptă, iar problemele sale mentale ar putea fi un impediment.

Decesul lui Montgomery a fost pronunțat la 1.31 dimineața, în urma unei injecții letale. Execuția a avut loc în Terre Haute, Indiana. Ea a fost condamnatul cu numărul 11 care a primi injecția letală din iulie și până azi. Președintele Trump a reinstituit pedeaspa capitală, după o pauză de 17 ani.

Este de asemenea prima femeie condamnată la moarte din ultimii 70 de ani în SUA.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Setea de sânge a unuei administrații eșuate a putut fi văzută în toată splendoarea în această seară. Toți cei care au participat la execuția Lisei Montgomery ar trebui să fie rușinați. Guvernul nu se oprește pentru nimic din zelul său de a ucide această femeie bolnavă și delirantă. Execuția Lisei Montgomery a fost orice, dar nu dreptate”, a declarat Kelley Henry, avocatul Lisei.

Decizia execuției a venit după ore întregi de dezbateri între instanță și avocații Lisei. Cu doar câteva ore înainte, instanța oprise execuția și argumenta că aceasta nu este aptă.

Moțiunea depusă de Montgomery pentru sistarea execuției a fost aprobată pentru a permite Curții să realizeze o serie de audieri care să stabilească competențele mentale ale condamnatei. Starea mentală a lui Montgomery este atât de ruptă de realitate încât nu ar înțelege raționamentul din spatele execuției sale”, scria în motivarea Curții.

Cine este Lisa Montgomery

În vârstă de 52 de ani, Lisa Montgomery a fost condamnată în 2004 pentru comiterea unei crime odioase: a strangulat o femeie din statul Missouri, care era însărcinată în 8 luni, după care a tăiat-o și i-a furat copilul din pântece, ducându-l acasă și pretinzând ulterior că este al ei.

Lisa Montgomery avea probleme psihice, iar avocata acesteia consideră că măsura nu este una corectă. Abuzurile din copilărie, dar și faptul că a fost reprezentată slab la proces, au contribuit la această sentință, mai crede avocata.

Lisa Montgomery avea 36 de ani când a comis crima, ea fiind prietenă cu victima Bobbie Jo Stinnett, care creștea câini de rasă. Cele două s-au cunoscut pe internet și au schimbat păreri despre sarcină, pentru că Montgomery a pretins de asemenea că este gravidă.

Pe 16 decembrie 2004, Montgomery s-a dat drept clientă și a mers în casa lui Bobbie Jo Stinnett și a comis faptele. O zi mai târziu ea a fost prinsă alături de copil, pretinzând că este al ei. Bebelușul a supraviețuit și a fost predat tatălui.

Autoritățile au stabilit atunci că Lisa Montgomery suferea de psihoză, sindrom bipolar și stres posttraumatic, pentru că în copilărie fusese abuzată de tatăl ei vitreg. În plus, avea leziuni cerebrale din cauza bătăilor îndurate de-a lungul vieții.