• Lisabona va oferi transport public gratuit copiilor, studenţilor şi vârstnicilor din oraş, într-o măsură pe care primarul Carlos Moedas a declarat-o ca fiind crucială pentru lupta capitalei portugheze împotriva schimbărilor climatice.
  • Moedas a declarat că Lisabona calcă pe urmele altor oraşe europene.
  • Tallinn, capitala Estoniei, şi Luxemburg oferă transport gratuit pentru toţi locuitorii, în timp ce alte oraşe, printre care Londra şi Paris, oferă gratuitate pentru unii copii şi locuitori în vârstă.

Consiliul municipal a aprobat joi, în unanimitate, planul prin care toţi rezidenţii cu vârsta sub 18 ani, studenţii cu vârsta de până la 23 de ani şi persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor beneficia de transport gratuit în reţeaua de metrou, autobuzele publice, majoritatea liniilor de cale ferată şi tramvaiele galbene care străbat oraşul Lisabona.

Măsura va costa Lisabona, cu o populaţie de peste o jumătate de milion de locuitori, aproximativ 15 milioane de euro pe an şi ar trebui să intre în vigoare până în vară.

Moedas a declarat că demersul Lisabonei va împinge restul ţării să adopte măsuri similare.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Acesta este un moment istoric. Poziţionarea Lisabonei în această Ligă a Campionilor a oraşelor împotriva schimbărilor climatice este esenţială”, a spus el, recunoscând că din punct de vedere financiar nu este încă posibil să se ofere transport gratuit pentru toată lumea.

Măsura ar ajuta, de asemenea, la protejarea celor mai săraci oameni împotriva creşterii preţurilor la carburanţi, a spus el.

Iniţial, iniţiativa de călătorie gratuită va fi disponibilă doar pentru locuitorii din Lisabona, dar Moedas a declarat că speră ca, cu ajutorul guvernului, să poată fi extinsă în viitor la întreaga zonă metropolitană a capitalei, unde locuiesc aproximativ 3 milioane de persoane, adică mai mult de o treime din populaţia Portugaliei.

Măsura va costa pentru Lisabona, cu o populație de peste jumătate de milion de locuitori, aproximativ 15 milioane de euro (16,28 milioane de dolari) pe an și va intra în vigoare până în sezonul estival.