• Lituania se opune includerii pe certificatele de vaccinare ale oricăror vaccinuri care nu au fost aprobate de EMA.
  • Sputnik V este subiectul unei evaluări continue a EMA însă agenția nu l-a autorizat deocamdată.
  • Ambasador lituanian: Europa ar trebui să se concentreze pe creșterea producției de vaccinuri în care a investit.

Lituania se opune recunoașterii vaccinului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare de european. Ambasadorul Lituaniei pe lângă Uniunea Europeană a anunțat că țara sa consideră o „linie roșie” includerea serului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare UE, transmite Politico.

Simonas Šatūnas a declarat că Lituania se opune includerii pe certificatele de vaccinare ale oricăror vaccinuri care nu au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lituania „este ferm convinsă că doar vaccinurile autorizate [de EMA] ar trebui să facă parte din Certificatul Digital Verde”, a afirmat acesta pentru Politico.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sputnik V este subiectul unei evaluări continue a EMA însă agenția nu l-a autorizat deocamdată, fiind așteptat ca aceasta să inspecteze în luna aprilie unitățile în care este produs primul vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși.

În loc să se bazeze pe seruri neaprobate, cum ar fi Sputnik V, Europa ar trebui să se concentreze pe creșterea producției de vaccinuri în care a investit, a mai spus ambasadorul lituanian.

Totodată, el subliniat că recunoașterea doar a vaccinurilor autorizate de EMA pe certificatul de vaccinare european reprezintă o modalitate de a consolida încrederea publică în instituțiile UE precum Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor.