• Astăzi, Nikolaev a fost lovit de un bombardament masiv. Exploziile puternice au avut loc după prima noapte și aproape de ora 1:00 dimineața.
  • Sancțiunile europene și americane au provocat pagube catastrofale economiei rusești.
  • Gherilele au distrus turnul de control al căii ferate de lângă Svatovey.

UPDATE 23:00

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc a declarat că speră că acordul de export de cereale semnat între Turcia, Națiunile Unite, Rusia și Ucraina poate deschide calea pentru discuții de pace.

„Nu vreau să par prea optimist, dar nu este improbabil ca acest acord de furnizare de cereale să deschidă ușa către o încetare a focului, un schimb de prizonieri și noi negocieri de pace, dacă va fi implementat bine”, a declarat Ibrahim Kalin într-un interviu televizat.

Kalin a declarat că un război în care ambele părți suferă o înfrângere și în care întregul glob are de suferit nu ar avea nici un învingător, subliniind că războiul are un impact asupra fiecărui aspect al vieții la nivel mondial, de la costul energiei până la prețurile la mărfuri și alimente.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

De asemenea, el a precizat că navele din porturile din Odesa sunt încărcate și pregătite să plece, însă inspecțiile, coridoarele coordonate și livrarea încărcăturilor sunt încă în curs de organizare. Kalin a subliniat că, dacă totul merge bine, navele ar putea pleca în cel mult două zile.

UPDATE 22:00

Deși Vladimir Putin a anunțat o nouă doctrină navală menită să stimuleze prezența maritimă a Rusiei, marina rusă se va lupta să concureze cu flotele SUA și NATO, a declarat un analist pentru Al Jazeera.

„Marina rusă, cel puțin marina de suprafață, este depășită numeric de patru la unu numai de membrii europeni ai NATO și cu mult mai mult de marina americană, așa că, în termeni de număr, nu există nici un context”, a declarat Anatol Lieven, cercetător senior în domeniul Rusiei și Europei la Quincy Institute of Responsible Statecraft.

„Acolo unde Rusia este egală cu SUA este în ceea ce privește armele nucleare, motiv pentru care președintele Putin subliniază în mod repetat tehnologia de rachete a Rusiei, deoarece acesta este singurul domeniu în care Rusia este încă o superputere”, a adăugat el.

UPDATE 21:00

Ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra centrului de detenție de la Olenivka, calificându-l drept „inconștient”.

„La fel ca și rapoartele privind tratamentul barbar al prizonierilor de război ucraineni, prizonieri de război de către forțele Rusiei”, a declarat Brink pe Twitter.

„Vom continua să urmărim tragerea la răspundere și să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii oribile a Moscovei”, a adăugat ea.

UPDATE 20:00

Zelenski ordonă evacuarea celor care au rămas în zonele de luptă din est

În perspectiva apropierii anotimpurilor de toamnă și de iarnă, guvernul ucrainean a ordonat evacuarea provinciei Donetsk din estul țării, unde infrastructura de furnizare a căldurii și electricității a fost distrusă în mai mult de cinci luni de război.

Donețk face parte din regiunea mai mare Donbas, alături de provincia Luhansk. Rusia a preluat controlul asupra Luhanskului la începutul acestei luni.

În discursul său nocturn de sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii din regiunea Donbas, care s-a aflat în prima linie a unora dintre cele mai aprige lupte, să plece cât mai curând posibil.

Iryna Vereshchuk, un viceprim-ministru al Ucrainei, a declarat că până la 200.000 de persoane trebuie să părăsească regiunea, inclusiv zeci de mii de copii.

În discursul său, domnul Zelenski a spus că cei care au plecat vor primi asistență, oferind o anumită încurajare celor care au insistat să rămână pe loc. „Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor înșiși, care nu au luat încă o decizie pentru ei înșiși. Plecați, vă vom ajuta”, a spus el.

UPDATE 19:00

Rusia a invitat experți ai Națiunilor Unite și ai Crucii Roșii să investigheze moartea a zeci de prizonieri ucraineni într-o închisoare deținută de separatiștii susținuți de Moscova.


Autoritățile din Nikolaev spun că bombardamentele rusești de amploare din timpul nopții au ucis cel puțin o persoană, în timp ce Moscova a continuat să bombardeze linia extinsă a frontului.

UPDATE 18:00

Marina rusă se va confrunta cu provocări în competiția cu flotele SUA și NATO, a declarat pentru Al Jazeera Anatol Lieven, de la Quincy Institute of Responsible Statecraft, cu privire la noua doctrină navală a lui Putin, menită să sporească prezența Rusiei în oceanele lumii.

Marina rusă, cel puțin marina de suprafață, este depășită numeric de patru la unu numai de membrii europeni ai NATO și cu mult mai mult de marina americană – deci în termeni de număr nu există niciun context, a spus Lieven.

Acolo unde Rusia este egală cu SUA este în ceea ce privește armele nucleare, motiv pentru care președintele Putin subliniază în mod repetat tehnologia de rachete a Rusiei, deoarece acesta este singurul domeniu în care Rusia este încă o superputere, a precizat el.

UPDATE 17:00

Forțele ruse au tras până la 50 de obuze în zonele rezidențiale din Nikopol, un oraș din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe canalul său Telegram.

O persoană a fost rănită în atac, a precizat Reznichenko. O casă a fost complet distrusă, a precizat el, adăugând că o școală, o grădiniță și mai multe instituții din oraș au fost de asemenea avariate.

Alte două districte din regiunea Dnipropetrovsk au fost incendiate pe fondul bombardamentelor rusești, se arată în postare.

UPDATE 16:00

Zelenski a calificat moartea lui Oleksiy Vadatursky, fondatorul și proprietarul companiei agricole Nibulon, drept o mare pierdere pentru întreaga Ucraină.

El a precizat într-o declarație că omul de afaceri se afla în procesul de construire a unei piețe moderne de cereale, care implică o rețea de terminale de transbordare și elevatoare.


Președintele Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală care a făcut din SUA drept principalul rival și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei la Sankt Petersburg, oraș fondat de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

UPDATE 15:00

Jurnalistul Politico Christopher Miller a lansat imagini din satelitul Maxar care arată închisoarea Olenivska înainte și după explozia din 29 iulie. Prima pereche de poze este datată pe 27 iulie. A doua pereche, pentru 30 iulie, arată clar consecințele crimei rasiste în timpul căreia au fost uciși cel puțin 50 de prizonieri de război ucraineni.

UPDATE 14:00

Posibilitatea ca prima navă exportatoare de cereale să părăsească luni porturile ucrainene este ridicată, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal 7, Ibrahim Kalin a declarat că, probabil, centrul comun de coordonare de la Istanbul va finaliza foarte curând lucrările finale privind rutele de export.

Rusia și Ucraina sunt principalii furnizori mondiali de grâu, iar acordul negociat de ONU pe care l-au semnat la Istanbul săptămâna trecută este menit să atenueze criza alimentară și să reducă prețurile globale ale cerealelor, care au crescut de la invazia rusă.

UPDATE 13:00

Fondatorul și proprietarul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, Nibulon, Oleksiy Vadatursky, și soția sa au fost uciși într-un atac rusesc în regiunea Nikolaev, a declarat guvernatorul Vitaliy Kim. Guvernatorul a declarat pe Telegram că cei doi soți au fost uciși în locuința lor din orașul Mykolaiv, care a fost bombardată în timpul nopții și duminică dimineața.

Nibulon, cu sediul central în Nikolaev, este specializată în producția și exportul de grâu, orz și porumb, și are propria flotă și șantier naval.

UPDATE 12:00

Partidul politic Rusia Unită, afiliat la Kremlin, a devenit activ în teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson și Zaporizhzhya.

„Vedem că se iau măsuri pentru a clarifica așa-numitele liste electorale. În plus, au fost deschise secții de votare pentru alegeri. Procesul de distribuire a pașapoartelor rusești a început în mod activ. Acesta este un set de măsuri pe care Rusia le desfășoară acum în teritoriile ocupate pentru a pregăti și organiza un referendum”, a declarat Vadym Skibitskyy, un reprezentant al Departamentului de control de stat al Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 11:00

Rusii au bombardat două districte din regiune, Nikopol și Kryvorizhzhya.

În districtul Nikopol, șeful OVA, Reznichenko, a raportat că un bărbat a fost rănit, o casă privată a fost distrusă și câteva zeci au fost avariate. Există distrugeri în șapte clădiri cu mai multe etaje. O școală, o grădiniță și mai multe instituții ale orașului au fost afectate. Două autobuze au ars la compania locală de autobuze și până la zece au fost avariate.

UPDATE 10:00

Ucraina a atacat Comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră. Rusia, forţată să anuleze ceremoniile de Ziua Marinei din Sevastopol

Aşa-zisul guvernator al Sevastopolului, Mikhail Razvozhaev, a declarat, duminică, că atacul a vut loc, cel mai probabil, folosind o dronă şi a cerut populaţiei din Sevastopol să rămână în case.

În Sevastopol era programat ca o navă de comandament să treacă în revistă navele din Golful Sevastopol, un concert şi un foc de artificii.

Flota rusă a Mării Negre a pierdut 15 vase în războiul contra Ucrainei declanşat de Vladimir Putin la 24 februarie, inclusiv nava amiral, crucişătorul Moskva.

UPDATE 9:00

Este posibil ca trupele rusești să ridice prioritatea unei ofensive dinspre est spre Bakhmut, în loc să încerce să cucerească Seversk și Slovyansk, au declarat experții Institutului pentru Studiul Războiului.

Toate indiciile arată că Federația Rusă încearcă să preia controlul asupra unei părți cât mai mari din regiunea Donețk înainte de referendumul pe care l-a planificat pentru luna septembrie. Pentru a face acest lucru, ei se vor concentra asupra lui Bakhmut.

Cu toate acestea, experții ISW consideră că este puțin probabil ca Federația Rusă să reușească, chiar dacă va reuși să cucerească Avdeevka și Peski.

Sursă ISW

UPDATE 8:00

Rusia invită experți ai ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii „în interesul investigării” loviturii asupra Ielenivka.

În plus, adjunctul trimisului rus la ONU a declarat că Rusia așteaptă ca secretarul general al ONU, António Guterres, să reacționeze la lovitura asupra închisorii de detenție preventivă din Ielenivka.

UPDATE 7:00

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că guvernul său a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk, scena unor lupte crâncene cu Rusia.

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

„Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă”, a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii.

Separat, mass-media ucrainenă a citat-o pe vicepremierul Iryna Vereshchuk, care a declarat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

UPDATE 6:00

Astăzi, Mykolayiv a fost lovit de un bombardament masiv. Exploziile puternice au avut loc după prima noapte și aproape de ora 1:00 dimineața.

Clădirile joase au fost distruse, iar clădirile rezidențiale au fost avariate.

În locurile afectate au fost raportate niveluri scăzute de incendiu. Pompierii sunt la lucru.

UPDATE 5:00

Sancțiunile europene și americane au provocat pagube catastrofale economiei rusești

Asta spune un studiu realizat de experții de la Universitatea Yale. Ei au ajuns la concluzia că Rusia rămâne fără bani, pierde teren pe piața energetică, înlocuirea importurilor nu funcționează, iar întreprinderile și rușii bogați părăsesc țara.

În plus, cercetătorii de la Yale i-au criticat pe colegii lor pentru că au fost prea optimiști în privința economiei rusești.

UPDATE 3:00

Gherilele au distrus turnul de control al căii ferate de lângă Svatovey.

Acest lucru a făcut mult mai dificil pentru ocupanți să transporte provizii pe calea ferată, a declarat Serhiy Haidai, șeful unității militare a Ministerului de Interne din Luhansk.

UPDATE 1:00

Federația Rusă formează batalioane de voluntari pentru a le trimite în Ucraina

Potrivit CNN, 85 de entități constitutive ale Federației Ruse au primit ordin să recruteze batalioane de voluntari.

Acest lucru se face pentru a evita o declarație de mobilizare parțială sau totală în Rusia.

Conform estimărilor actuale, ar putea fi mobilizați peste 30.000 de voluntari.


Fenerbahce nu-și va cere scuze pentru că a scandat „la-la-la Vladimir Putin” la meciul cu Dinamo Kiev

Președintele clubului, Ali Koc, a declarat că echipa nu-și va cere scuze, urmând să prezinte ulterior motivul.

Mai mult, Koç consideră că ambasadorul ucrainean îi datorează scuze clubului.

„Poziția Turciei și a lui Fenerbahce cu privire la această invazie este clară. Care este această poziție? Nu este de partea nimănui. Avem jucători ucraineni și ruși”, a spus el.

UPDATE 00:00

Congresul american va stabili criteriile de recunoaștere a Rusiei ca sponsor al terorismului, a declarat Adrea Kalan, purtător de cuvânt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Ea a spus că puterea sancțiunilor impuse Federației Ruse este mare, astfel încât statutul de țară care sponsorizează terorismul nu ar schimba în mod semnificativ puterea sancțiunilor.