• Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru a discuta și a-și reitera angajamentul de a lucra împreună pentru a contracara agresiunea armată a Rusiei.
  • Rusia lansează rachete de croazieră îmbătrânite, lipsite de focoase nucleare, asupra unor ținte ucrainene deoarece stocurile lui Vladimir Putin sunt epuizate.
  • Șeful firmei de stat ucrainene de energie nucleară a declarat duminică că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească vasta regiune Zaporojie.

UPDATE ORA 23.00

Rusia a lansat peste 16.000 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, dintre care 97% au fost ținte civile, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

UPDATE ORA 22.00

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că l-a convocat pe ambasadorul norvegian după ce mai mulți cetățeni ruși au fost arestați din cauza folosirii dronelor. Zeci de ruși au fost arestați în Norvegia în ultimele săptămâni sau au încălcat interdicția de zbor sau interdicția de a fotografia locuri considerate sensibile.

Arestările, pe care Rusia le-a descris ca fiind motivate politic”, iar Norvegia a declarat că sunt legale, au loc în contextul în care Oslo a sporit securitatea în urma unor suspiciuni de sabotaj asupra gazoductului Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

UPDATE ORA 21.00

Lupte intense continuă în jurul orașului Bakhmut din estul regiunii Donețk, potrivit relatărilor rusești și ucrainene.

Orașul a devenit o țintă importantă pentru forțele ruse, care nu au avut succes în ultimele luni în câștigarea de teritorii în estul Ucrainei și au fost nevoite să se retragă din multe zone. În ultimele zile, videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare au ilustrat distrugerile imense din Bakhmut, unde mii de oameni încă trăiesc, fără curent electric și apă curentă.

UPDATE ORA 20.00

Administrația Biden a dat vina pe Rusia pentru amânarea întâlnirilor pentru discutarea acordului privind armele nucleare dintre cele două țări, care urmau să înceapă marți în Egipt, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat afirmând că decizia a fost luată unilateral de Rusia.

Statele Unite și Federația Rusă urmau să convoace marți, 29 noiembrie, la Cairo, în Egipt, o reuniune a Comisiei consultative bilaterale (BCC) din cadrul Tratatului New START pentru a discuta despre punerea în aplicare a Tratatului New START. Partea rusă a informat Statele Unite că Rusia a amânat în mod unilateral reuniunea și a declarat că va propune noi date”, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 19.00

Orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei a suferit o nouă lovitură la alimentarea cu apă, potrivit primarului Oleksandr Sienkievych.

Sienkievych a declarat că o stație de pompare din Kherson, orașul vecin, a fost avariată – iar orașul depinde acum de apă nepotabilă pentru o perioadă nedeterminată de timp. Lovitura face parte dintr-o campanie rusă de atacare a infrastructurii ucrainene care furnizează apă, energie electrică și căldură, pe măsură ce se instalează iarna.

UPDATE ORA 18.00

Civilii continuă să părăsească orașul ucrainean Herson, recent eliberat, pe fondul bombardării persistente a zonelor rezidențiale de către forțele rusești staționate pe malul estic al râului Dnipro. O mare parte din oraș rămâne fără curent electric și apă.

Iaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat că districtul Herson a fost lovit de 30 de ori duminică. El a precizat că orașul Beryslav și așezările din jur, mai în amonte, au fost, de asemenea, bombardate. O persoană a fost ucisă, a spus Yanushevych.

UPDATE ORA 17.00

Administrația Biden a dat vina pe Rusia pentru amânarea întâlnirilor pentru discutarea acordului privind armele nucleare dintre cele două țări, care urmau să înceapă astăzi în Egipt, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat afirmând că decizia a fost luată „unilateral” de Rusia.

Statele Unite și Federația Rusă urmau să convoace marți, 29 noiembrie, la Cairo, în Egipt, o reuniune a Comisiei Consultative Bilaterale (BCC) a Tratatului New START pentru a discuta despre punerea în aplicare a Tratatului New START. Partea rusă a informat Statele Unite că Rusia a amânat în mod unilateral reuniunea și a declarat că va propune noi date”, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 16.00

Capitala ucraineană Kiev se confruntă cu o nouă serie de restricții de energie electrică de urgență, pe lângă întreruperile de curent deja programate.

În Kiev continuă întreruperile de energie electrică de urgență. Aceasta este o măsură necesară pentru a echilibra sistemul energetic și a evita defecțiunile echipamentelor”, a declarat furnizorul de energie DTEK pe Facebook, adăugând că i s-a ordonat să reducă consumul cu 60% și că asigurarea energiei electrice pentru infrastructura critică – spitale, stații de pompare și de încălzire – necesită 58% din energia electrică rămasă.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina spune că 329 de copii sunt dați dispăruți

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt în prezent considerați dispăruți în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Rusia.

Într-o declarație postată pe Telegram, acesta a spus: Datele privind copiii afectați la 28 noiembrie 2022: 329 sunt dispăruți, 12.034 – deportați și 7.819 – găsiți.

Aceasta a subliniat că cifrele nu sunt definitive, deoarece încă se lucrează la verificarea rapoartelor venite de pe linia frontului, precum și din părțile ocupate și eliberate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00

Miniștrii de externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei se află astăzi la Kiev pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a scris pe Twitter despre această vizită și a promis că Ucraina va învinge în ciuda brutalității barbare a Rusiei.

UPDATE ORA 13.00

Zelenski avertizează cu privire la reluarea atacurilor cu rachete. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia va lansa în curând o serie de noi atacuri cu rachete asupra țării sale, avertizând forțele sale de apărare și cetățenii să se pregătească pentru acest atac.

UPDATE ORA 12.00

Rusia a declarat, după întâlnirea lui Narîșkin cu Burns, că Moscova este deschisă la mai multe discuții la nivel înalt cu SUA, însă Kremlinul a respins ideea unui summit între președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden ca fiind exclusă pentru moment.

UPDATE ORA 11.00

Rusia și SUA au modalități de gestionare a riscurilor nucleare, susține un diplomat american

Rusia și SUA au modalități de a gestiona riscurile nucleare la nivelul agențiilor de informații, a declarat însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Moscova, Elizabeth Rood, pentru agenția de presă de stat rusă Ria Novosti, adăugând că deocamdată nu sunt programate întâlniri.

UPDATE ORA 10.00

SUA iau în considerare propunerea Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie de mici dimensiuni

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie mici și ieftine, montate pe rachete disponibile din abundență, permițând Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești, potrivit unui raport al Reuters.

Stocurile militare ale SUA și ale aliaților sunt în scădere, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate, pe măsură ce războiul se prelungește. Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ o jumătate de duzină de planuri pentru introducerea în producție a unor noi muniții pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, au declarat surse din industrie pentru agenția de presă.

UPDATE ORA 09.00

Centrala nucleară din Zaporojie rămâne sub control rusesc, a declarat administrația instalată de Rusia în orașul ocupat Enerhodar, unde se află instalația.

Anunțul vine după ce șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a sugerat că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească centrala ocupată.

UPDATE ORA 08.00

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a călătorit joi la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni și a promis sprijinul Regatului Unit atât timp cât va fi nevoie.

În prima sa vizită în Ucraina de la numirea sa în funcția de ministru de externe, Cleverly a prezentat un pachet de sprijin care include bani pentru reconstrucția școlilor, ambulanțe, victimele violențelor sexuale și vânzări de cereale către cele mai sărace piețe din lume, precum Sudan și Yemen.

UPDATE ORA 07.00

Sute de ucraineni au fugit duminică din orașul Herson, pe măsură ce bombardamentele rusești s-au intensificat. Eliberarea orașului Herson la începutul acestei luni a marcat un câștig major pe câmpul de luptă pentru Kiev, dar populația s-a confruntat cu lipsa apei, a încălzirii și a electricității.

UPDATE ORA 06.00

Primarul Kievului a făcut schimb de replici verbale cu Zelenski și aliații săi cu privire la modul în care să ajute locuitorii să reziste la întreruperile de curent. Fostul boxer profesionist Vitali Klitschko a declarat că 430 de centre de încălzire îi ajută pe locuitori să facă față efectelor atacurilor rusești asupra centralelor electrice.

UPDATE ORA 05.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Rusia plănuiește să lanseze noi atacuri cu rachete asupra țării sale, avertizând forțele de apărare și cetățenii să se pregătească pentru aceste atacuri.

UPDATE ORA 04.00

Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete Brimstone 2, o rachetă ghidată cu precizie, ca parte a ultimului său pachet de ajutor.

UPDATE ORA 03.00

Supraviețuirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi ar putea depinde de valoarea sa pentru Vladimir Putin ca viitoare monedă de schimb, a declarat principalul său consilier. Leonid Volkov, aflat într-o vizită la Londra, a adăugat că Navalnîi a pierdut accesul la familia sa și că este deținut permanent într-o celulă de 2,5 pe 2,5 metri, după ce a fost obligat de autoritățile ruse să stea în izolare pe termen nelimitat săptămâna trecută.

UPDATE ORA 02.00

Autoritățile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică, ajutate de reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare lovituri aeriene rusești din timpul războiului.

UPDATE ORA 01.00

Marea Britanie va promite să mențină sau să mărească ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor, potrivit unui extras dintr-un discurs publicat de biroul premierului, Rishi Sunak, pe care acesta intenționează să îl rostească luni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a acuzat Kremlinul că a reînviat tacticile genocidare ale lui Iosif Stalin, în timp ce Kievul a comemorat o foamete din epoca sovietică care a ucis milioane de ucraineni în iarna 1932-1933.

Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit cu națiunile aliate pentru a lansa inițiativa cereale din Ucraina, care vizează exportul de cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă.

Până la 60 de nave cu cereale ucrainene ar putea fi trimise până la jumătatea anului viitor către unele dintre cele mai sărace țări din Africa, a declarat președintele ucrainean într-o declarație remisă publicației The Guardian.