• Orașul Herson, recent eliberat din sudul Ucrainei, și localitățile din jur continuă să fie bombardate, potrivit administrației militare regionale a orașului.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au făcut o pătrundere în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
  • Aceasta vine după ce cel puțin cinci civili au fost uciși marți de lovituri în această zonă, potrivit oficialilor.

UPDATE ORA 24:00

Oficial: Ucraina a pierdut între cel puțin 10.000 de soldați în război

Forțele armate ucrainene au pierdut până acum între 10.000 și 13.000 de soldați în războiul împotriva Rusiei, a declarat joi consilierul prezidențial Mihailo Podoliak la o televiziune ucraineană, potrivit France 24.

Comentariile consilierului de rang înalt al președintelui Zelenski par să fie prima estimare, de la sfârșitul lunii august încoace, a numărului de militari ucraineni morți, când șeful forțelor armate a declarat că aproape 9.000 de soldați au fost uciși.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Avem cifre oficiale de la Statul Major General, avem cifre oficiale de la comandamentul de vârf, iar acestea indică [între] 10.000 și 12.500-13.000 de morți” , a declarat Podoliak, pentru postul Kanal 24.

„Suntem deschiși în a vorbi despre numărul de morți” , a adăugat consilierul prezidențial, precizând că numărul soldaților răniți este mai mare decât al celor uciși.

UPDATE ORA 23:00

Soldații ucraineni își vor putea lua concediu plătit pe perioada legii marțiale

Militarii ucraineni din cadrul Forțelor Armate ale țării vor putea de acum înainte să își ia un concediu plătit în timpul legii marțiale, relatează Euromaidan, potrivit The Guardian.

Potrivit unei noi legi adoptate joi, fiecare militar ucrainean are acum dreptul de a-și lua un concediu anual plătit de zece zile.

„Într-o perioadă specială în timpul legii marțiale, personalului militar i se poate acorda o parte din concediul anual de bază, precum și concediu pentru motive familiale și pentru alte motive valabile cu păstrarea sprijinului financiar” , a scris pe Telegram deputatul ucrainean Iaroslav Zaliznyak.

Nu mai mult de 30% din numărul total al militarilor dintr-o anumită categorie și unitate pot lipsi în același timp, a adăugat deputalul.

UPDATE ORA 22:00

Suedia anunță un pachet de asistență pentru Ucraina de peste 330 de milioane de dolari

Ucraina va primi din partea Suediei un pachet de asistență de aproximativ 338 de milioane de dolari, care va include sisteme de apărare antiaeriană.

„Noul pachet de ajutor pentru iarnă din partea guvernului suedez, în valoare de aproximativ 338 de milioane de dolari, care include în special sisteme de apărare aeriană, este o contribuție semnificativă la rezistența și victoria noastră” , a declarat prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal.

UPDATE ORA 21:00

Armata rusă își retrage trupele din unele localități din regiunea Zaporojie

 Armata rusă își retrage trupele din unele localități din regiunea Zaporojie și se pregătește să evacueze angajații administrațiilor de ocupație, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/471163625196721

UPDATE ORA 20:00

Guvernele UE au ajuns la un acord provizoriu în vederea introducerii unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul exportat din Rusia

Guvernele Uniunii Europene au ajuns, joi, la un acord provizoriu în vederea introducerii unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul exportat din Rusia, cu un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul la 5% sub prețul pieței, a declarat un diplomat UE, scrie Reuters.

UPDATE ORA 19:00

Stoltenberg spune că e prea devreme să se pronunțe asupra discuțiilor privind trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este prea devreme să se pronunțe asupra discuțiilor dintre Varșovia și Berlin privind trimiterea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot din Germania în Ucraina, potrvit Reuters.

„Suntem cu toții de acord cu privire la nevoia urgentă de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cu toate acestea, a adăugat secretarul general al NATO, „este important să înțelegem că nu este vorba doar de livrarea de noi sisteme, ci și de a ne asigura că sistemele care sunt livrate pot funcționa”, inclusiv că au suficientă muniție, piese de schimb și întreținere.

UPDATE ORA 18:00

Primarul Kievului îi îndeamnă pe locuitori să-și facă provizii de alimente și apă

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, le-a transmis locuitorilor din capitala Ucrainei să își facă provizii de apă, alimente și haine călduroase, în caz că va apărea o pană totală de curent, potrivit Reuters.

Klitschko a avertizat că temperatura din locuințe ar putea scădea rapid din cauza „unei pene de curent, a distrugerii infrastructurii și canalizării și a unei absențe totale a alimentării cu electricitate, apă și căldură” .

„Este posibil ca temperatura din apartamente să nu difere prea mult de cea de afară” , a declarat edilul la un forum de securitate din Kiev, oraș în care temperaturile sunt de aproximativ -4 grade Celsius.

„Fac apel la oameni să aibă o rezervă de apă potabilă, produse alimentare neperisabile, haine călduroase” , a pus Vitali Klitschko.

Primarul a adăugat că oamenii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a se muta temporar și să locuiască la prieteni sau rude care dețin case la periferia Kievului.

Ucraina spune că bombardamentele rușilor echivalează cu o crimă de război, dar Rusia afirmă că atacurile sale asupra infrastructurii vitale sunt legitime din punct de vedere militar, iar Kievul poate pune capăt suferinței populației sale dacă cedează în fața cererilor Moscovei.

UPDATE ORA 17:00

Trupele ruse se retrag de lângă Herson, anunță Ucraina

Armata ucraineană a declarat joi că Rusia și-a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson aflate pe malul opus al râului Nipru, potrivit Reuters.

Armata a oferit doar detalii limitate și nu a menționat nicio forță ucraineană care ar fi trecut Nipru. Oficialii ucraineni au subliniat, de asemenea, că Rusia a intensificat bombardamentele peste râu, întrerupând din nou curentul în Herson, unde electricitatea a început să fie restabilită abia la aproape trei săptămâni după ce trupele ruse au eliberat orașul.

„Se observă o scădere a numărului de soldaţi ruşi şi de echipamente militare în aşezarea Oleshi” , a declarat armata ucraineană, referindu-se la localitatea aflată vizavi de oraşul Herson, de cealaltă parte a unui pod distrus peste Nipru.

UPDATE ORA 16:00

Rusia spune că este deschisă pentru un „nou început” în discuțiile cu Occidentul

Rusia este pregătită să reia conversațiile cu Statele Unite și NATO cu privire la garanțiile de securitate, dar până acum Moscova nu a văzut voință din partea lor, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de CNN.

„Dacă interlocutorii noștri occidentali își dau seama de greșelile lor și își exprimă disponibilitatea de a reveni la discuția documentelor pe care le-am propus în decembrie, cred că aceasta va fi o mișcare pozitivă” , a spus Lavrov în cadrul conferinței de presă anuale de la Moscova, întrebat dacă se poate ajunge la un acord asupra garanţiilor de securitate propuse de Rusia.

UPDATE ORA 15.00

Intensitatea atacurilor deliberate ale Moscovei împotriva civililor a reaprins, de asemenea, întrebările dacă și când ar trebui ca lumea să facă presiuni pentru a pune capăt războiului pe cale diplomatică, precum și o dezbatere politică internă în creștere cu privire la cât de mult trebuie să dureze ajutorul de miliarde de dolari.

Această presiune, în special în interiorul viitoarei majorități republicane din Camera Reprezentanților, crește adesea în paralel cu pornirile calculate ale lui Putin în ceea ce privește politica nucleară și ori de câte ori crește teama că războiul se va extinde pe teritoriul NATO.

UPDATE ORA 14.00

Prin bombardarea rețelei de energie electrică menită să-i susțină pe ucraineni în lunile întunecate și reci, Vladimir Putin provoacă unele dintre cele mai barbare condiții de război pe care le-au trăit civilii din Europa în ultimele decenii.

Folosirea iernii ca armă de război este menită să frângă voința unei națiuni care a umilit forțele rusești – și să testeze generozitatea publicului occidental care plătește factura pentru apărarea Ucrainei. Și îi forțează pe președintele Joe Biden și pe alți lideri să facă o nouă rundă de ajustări la linia de salvare de armament și ajutor care susține rezistența Ucrainei.

UPDATE ORA 13.00

Spania a anunțat joi că a sporit măsurile de securitate după ce o serie de scrisori-capcană au fost descoperite în țară, inclusiv una trimisă săptămâna trecută premierului spaniol.

Cea mai recentă bombă, trimisă la o bază a forțelor aeriene de lângă Madrid, a fost descoperită înainte de zorii zilei de joi, după ce una a explodat miercuri la ambasada Ucrainei din capitala Madrid, rănind un membru al personalului, iar alta a fost dezactivată la un producător de arme.

Dispozitivul adresat premierului Pedro Sanchez a sosit prin poștă la complexul său oficial din Moncloa pe 24 noiembrie, iar serviciul său de securitate l-a considerat suspect.

După ce au stabilit un perimetru de securitate, au efectuat o explozie controlată” a plicului, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

UPDATE ORA 12.00

Energia electrică a fost raționalizată la Kiev ca urmare a atacurilor rusești care au vizat în mod constant infrastructura energetică.

DTEK a declarat că 750 dintre aceste clădiri rezidențiale (dintr-un total de 1.497) vor avea acum alimentarea întreruptă din motive de echitate.

Compania a efectuat lucrări tehnice ample pentru a optimiza schema de alimentare cu energie pentru infrastructura critică și, acolo unde a fost posibil, a creat o schemă alternativă pentru clădirile rezidențiale”, ceea ce înseamnă că acum poate aplica „întreruperi de urgență sau de stabilizare pentru acestea”, a precizat compania.

UPDATE ORA 11.00

Marea Britanie a sancționat alți 22 de oficiali ruși pentru că au ajutat Rusia în războiul din Ucraina, a anunțat miercuri ministrul britanic de externe James Cleverly.

În total, Londra a sancționat acum peste 1.200 de persoane și 120 de entități din cauza invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului britanic de Externe.

Noul pachet de sancțiuni îl include pe vicepremierul Denis Valentinovici Manturov care, potrivit comunicatului, este responsabil de supravegherea industriei de armament rusești și responsabil de echiparea trupelor mobilizate”.

UPDATE ORA 10.00

O importantă organizație internațională din domeniul energiei, care coordonează eforturile pentru a ajuta rețeaua energetică ucraineană să reziste la atacurile repetate ale Rusiei, a îndemnat companiile energetice europene să doneze mai multe echipamente esențiale.

Energy Community a declarat pentru CNN că a coordonat donații de echipamente specializate de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, ajutând la repararea pagubelor produse infrastructurii critice vizate în mod deliberat de forțele rusești.

În această lună, șapte transporturi de echipamente energetice coordonate de secretariat în cooperare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE (ERCC) au ajuns în Ucraina”, a declarat Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energiei.

UPDATE ORA 09.00

O nouă lege extinsă privind agenții străini” în Rusia intră în vigoare joi, ceea ce reprezintă o intensificare a represiunii împotriva libertății de exprimare și a opoziției sub conducerea președintelui Vladimir Putin, care s-a accelerat odată cu deteriorarea situației sale în Ucraina.

Este, de asemenea, o dovadă în plus a determinării Rusiei de a eradica ceea ce consideră a fi valorile liberale occidentale, venind în aceeași săptămână în care parlamentul rus a trimis pe biroul lui Putin un proiect de lege care extinde interdicția a ceea ce numește propagandă” a problemelor LGBT.

UPDATE ORA 08.00

Forțele ucrainene au doborât trei drone de recunoaștere rusești în ultimele 24 de ore, potrivit forțelor sale armate. Într-un buletin de dimineață din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate, Alexander Štupun, a declarat că Ucraina a fost supusă la o serie de atacuri cu rachete din avioane și artilerie, inclusiv asupra Kivsharivka din Harkov și Sloviansk din Donețk.

UPDATE ORA 07.00

Ucraina susține că a mai ucis încă 500 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca numărul total al celor care au murit în luptă din 24 februarie să ajungă la aproximativ 88.880.

UPDATE ORA 06.00

Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din Zaporojie, a declarat miercuri dimineața devreme pe Telegram că loviturile rusești din regiune în timpul nopții au lovit un punct de distribuție a gazului, provocând un incendiu care a fost între timp stins. Nu s-au înregistrat răniți sau victime.

UPDATE ORA 05.00

Moscova l-a promovat pe inginerul-șef al centralei nucleare din Zaporojie, Iuriy Chernichuk, pentru a deveni șeful acesteia, potrivit agenției nucleare ruse Rosenergoatom. Postul este vacant din octombrie, când, potrivit Kievului, șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de autoritățile ruse.

UPDATE ORA 04.00

Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a discutat despre problemele nucleare și despre Ucraina în cadrul unei întâlniri din această lună cu directorul CIA, William Burns, a relatat agenția de presă RIA.

UPDATE ORA 03.00

Candidata președintelui american Joe Biden la funcția de ambasador în Rusia, Lynne Tracy, s-a angajat miercuri să facă din eliberarea americanilor reținuți o prioritate dacă va fi confirmată în una dintre cele mai importante și dificile funcții diplomatice americane.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina are nevoie de sistemele de apărare antirachetă Patriot, de fabricație americană, pentru a-și proteja infrastructura civilă, atacată intens de Rusia, a declarat ministrul de externe, Dmytro Kuleba, adăugând că va colabora cu guvernul german pe această temă.

UPDATE ORA 01.00

Marea Britanie a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva a 22 de ruși, inclusiv a celor despre care Ministerul de Externe spune că au fost implicați în înrolarea unor infractori pentru a lupta în Ucraina. James Cleverly, ministrul de externe, a declarat miercuri că departamentul său va viza un nou set de oficiali, printre care Denis Manturov, vicepremierul, responsabil pentru aprovizionarea cu echipamente pentru trupe.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Biroul președintelui ucrainean a salutat propunerea președintelui Comisiei Europene de a înființa o instanță specializată care să urmărească penal Rusia pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană propune crearea unui tribunal specializat pentru urmărirea penală a crimelor Federației Ruse în Ucraina, precum și condițiile de utilizare a activelor rusești înghețate pentru refacerea Ucrainei”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, pe Telegram.

Este exact ceea ce oferim de mult timp. Rusia va plăti pentru crime și distrugeri”, a spus el.

Într-o declarație de miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că în timp ce continuăm să susținem Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, pentru a investiga și urmări în justiție crima de agresiune a Rusiei”. Orașul Herson, recent eliberat din sudul Ucrainei, și localitățile din jur continuă să fie bombardate, potrivit administrației militare regionale a orașului.

Ocupanții ruși nu încetează să bombardeze trupele ucrainene și localitățile de pe malul vestic al râului Dnipro”, a declarat administrația pe Telegram.

Administrația și șeful său, Iarsolav Yanushevych, au numit localitățile lovite – Beryslav, Naftohavan, Kizomys, Antonivka, Dariivka, Sadove și Zelenivka – care se află toate de-a lungul malului vestic al râului Dnipro.

Ucrainenii au declarat că forțele rusești țintesc în special Naftohavan pentru a lovi liniile electrice și stația de distribuție a gazului”. Orașul are un terminal de încărcare a petrolului care poate fi văzut clar pe hărți.