• Luni, liderii G7 s-au angajat să acorde „sprijin neclintit și solidaritate Ucrainei”, promițând să doteze țara cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând „războiul de agresiune” în curs al Rusiei.
  • „Rusia are încă avantajul în ceea ce privește artileria și rachetele, acesta este un fapt”, a spus Zelenski în declarația sa.
  • „Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a forțat să folosim mai mult gaz decât ne așteptam. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un sprijin suplimentar în această iarnă specială”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 24:00

„Două dispozitive explozive” au fost folosite pe podul din Melitopol, anunță prorușii

Autoritățile instalate de Moscova în orașul Melitopol din sudul Ucrainei au susținut, marți, că „două dispozitive explozive” au fost folosite pentru a arunca în aer o porțiune a unui pod folosit pentru aprovizionarea forțelor armate ruse, transmite CNN.

Yevgeny Balitskyi, șeful regiunii Zaporojie numit de Rusia, a declarat pe Telegram că „persoane necunoscute au aruncat în aer două suporturi din beton armat ale podului rutier, după care podul a suferit o tasare”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El a subliniat că deteriorarea podului „nu a afectat în niciun caz traficul de marfă” și a susținut că podul „nu a avut nicio semnificație strategică”.

UPDATE ORA 23:00

SUA se pregătesc să trimită Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot

Statele Unite finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, o decizie care ar putea fi anunţată chiar în această săptămână, au declarat marţi trei oficiali americani pentru Reuters.

Doi dintre oficiali au declarat că anunţul ar putea fi făcut joi, dar că se aşteaptă aprobarea oficială a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Joe Biden.

Ucraina a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot de fabricaţie americană, pentru a se proteja de bombardamentele intense cu rachete ruseşti inclusiv asupra infrastructurii sale energetice.

Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum este Patriot, sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.

UPDATE ORA 22:00

„Atacurile rusești cu rachete au transformat toată Ucraina într-o linie de front”

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți că masivele atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au transformat „întreaga țară într-o linie de front” , potrivit CNN.

Potrivit lui Kuleba, „nu contează dacă ești militar sau civil, ești atacat” .

UPDATE ORA 21:00

Kuleba susține că Rusia poate lansa o „ofensivă de amploare” în ianuarie sau februari

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a avertizat marți că posibilitatea Rusiei de a lansa o „ofensivă mare ar putea fi restabilită” până la sfârșitul lunii ianuarie sau februarie, transmite CNN.

Vorbind marți la o conferință de presă online, Kuleba a spus că Rusia „în mod sigur încă își păstrează speranța că vor putea străpunge liniile noastre și vor avansa mai mult în Ucraina”.

UPDATE ORA 20:00

Ministrul britanic al Apărării a informat Parlamentul Regatului Unit despre „operațiunea de trei zile” a lui Putin în Ucraina: 100.000 de militari ruși morți, răniți sau dezertori, 4.500 blindate, 63 avioane, 70 elicoptere, 150 drone, 12 nave, 600 sisteme de artilerie distruse. Putin a eșuat în obținerea oricărui mare obiectiv din prima zi a invaziei.

Războiul de trei zile al lui Putin sau operațiunea specială s-a dovedit a fi un dezastru pentru el și pentru armata lui.

UPDATE ORA 19:00

Germania promite o asistență de peste 50 de milioane de dolari pentru Ucraina

Germania a promis marți o asistență de 53,2 milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina în perioada de iarnă, în timp ce se confruntă cu un atac al Rusiei asupra infrastructurii sale critice, lăsând milioane de civili fără electricitate, energie termică și apă, scrie CNN.

Confirmând angajamentul, ministra afacerilor externe a Germaniei, Annalena Baerbock, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că încearcă să-i „înfrângă pe ucraineni cu tactica sa brutală de a-i arunca în frig”, adăugând: „Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”.

Germania va trimite echipamente pentru a ajuta la restabilirea rețelei energetice a Ucrainei, inclusiv generatoare și transformatoare, a precizat Baerbock.

„Bombele lui Putin înseamnă că medicii trebuie să opereze inima unui băiat la lumina telefoanelor mobile. Că elevii își fac temele la lumina lumânărilor, cu pălării, eșarfe și jachete”, a adăugat ea.

Elveția a anunțat, de asemenea, un angajament de peste 100 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit unui comunicat de presă de marți al guvernului elvețian.

UPDATE ORA 18:00

Aproximativ un miliard de dolari au fost strânși pentru a sprijini Ucraina în această iarnă, în cadrul unei conferințe de ajutor de la Paris, a anunțat prim-minsitrul ucrainean Denis Șmîgal, în cadrul unei conferințe comune de presă cu ministra franceză de Externe, Catherine Colonna, potrivit Ukrinform.

„Rezultatul nostru în urma conferinței este de aproximativ 500 de milioane de dolari în fonduri nerambursabile, fonduri absolut noi care au fost convenite la această conferință, și alte aproximativ 500 de milioane de dolari în bunuri, servicii și împrumuturi suplimentare pentru sprijin suplimentar pentru întreprinderile din sectorul public”, a declarat Șmîgal.

UPDATE ORA 17:00

Conferința de ajutor de la Paris a strâns 1 miliard de euro pentru Ucraina

Peste 1 miliard de euro au fost strânși pentru a sprijini Ucraina în această iarnă, la conferinţa internaţională de sprijin pentru Ucraina organizată la Paris, a transmis marți ministrul de externe al Franței, Catherine Colonna, citată de The Guardian, potrivit Mediafax.

Din această sumă, 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei, 25 de milioane furnizării apei, 38 de milioane alimentaţiei, 17 milioane sănătăţii, 22 de milioane transporturilor, iar diferenţa de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii.

Colonna a spus că acestea sunt „noi angajamente, datorită organizării acestei conferințe. Este un ajutor. Nu sunt împrumuturi”.

UPDATE ORA 16:00

Putin şi Xi Jinping vor avea o discuţie până la sfârşitul anului

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping vor discuta la sfârşitul lunii decembrie evenimentele anului 2022, a scris marţi cotidianul Vedomosti, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Vedomosti că data şi agenda întâlnirii sunt deja cunoscute, însă un anunţ oficial va fi făcut mai târziu.

Mai târziu, Peskov a afirmat că Putin şi Xi sunt „în comunicare constantă”.

„Ne pregătim să continuăm această comunicare. Vă vom informa în timp util despre când şi cum vor avea loc viitoarele contacte” , a adăugat Peskov.

UPDATE ORA 15.00

Potrivit ziarului rus Vedomosti, este puțin probabil ca discuțiile dintre președinții chinez și rus să se desfășoare față în față în cursul acestei luni.

Anterior am raportat că Xi Jinping și Vladimir Putin vor avea o întâlnire pentru a discuta despre evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru ziar că data și agenda discuțiilor sunt deja cunoscute, iar un anunț oficial va veni mai târziu.

UPDATE ORA 14.00

Generatoarele sunt la fel de importante ca o armură pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască terorii energetice a lui Vladimir Putin în această iarnă, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, în cadrul unei conferințe de urgență convocate la Paris pentru a coordona infrastructura pe termen scurt și ajutorul umanitar pentru Ucraina în următoarele patru luni.

Zelenski a declarat că țara sa are nevoie de 800 de milioane de euro în plus pentru a supraviețui iernii și de 1,5 miliarde de euro pentru a restabili daunele pe termen lung aduse rețelei energetice.

UPDATE ORA 13.00

Olena Zelenska, soția președintelui, adresându-se personal la conferință, le-a cerut europenilor să își imagineze că se află sub bombardamentul rusesc.

Prima doamnă a Ucrainei a spus într-o alocuțiune rară:

Dar cum simțiți ce face acest război țării noastre și poporului nostru, cum simțiți ce înseamnă cele peste 4.000 de rachete care au lovit orașele ucrainene? Ce înseamnă 50.000 de rachete lansate într-o singură zi împotriva țării noastre? Ce înseamnă 2.719 unități de învățământ afectate sau distruse? Cum vă simțiți cele peste 1.100 de unități medicale distruse sau afectate? Vă imaginați jumătate din Franța fără electricitate?

UPDATE ORA 12.00

Germania va aproba încă 50 de milioane de euro ca ajutor de iarnă pentru Kiev în urma atacurilor cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

Baerbock a declarat că Berlinul lucrează pentru a livra generatoare, pături și combustibil pentru încălzire în Ucraina în perioada Crăciunului, în condițiile în care bombardamentele Rusiei asupra instalațiilor energetice provoacă penurii de energie în multe părți ale țării.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul britanic de Externe a anunțat că sancționează 12 comandanți ruși pentru rolul lor în atacurile asupra orașelor ucrainene, inclusiv pe generalul-maior Robert Baranov, identificat de Bellingcat ca fiind comandantul programării și direcționării rachetelor de croazieră rusești.

Ministerul de Externe îi consideră pe cei 12 ca fiind cei mai înalți ofițeri direct implicați în asaltul asupra infrastructurii civile ucrainene. Sancționarea îi face ținte principale pentru tribunalele pentru crime de război, în cazul în care astfel de procese vor avea loc vreodată.

UPDATE ORA 10.00

Forțele ucrainene ar fi avariat un pod cheie în afara orașului Melitopol din sudul țării, un obiectiv cheie pentru Kiev în regiune. Trecerea peste râul Molochna este situată între Melitopol și satul Kostyantynivka, chiar la est de oraș, pe autostrada M14, și a fost lovită peste noapte.

O înregistrare video postată online a arătat că doi suporți ai podului au fost avariați în timpul atacului, iar traversa s-a prăbușit parțial din cauza exploziei, ceea ce îl face, se pare, inutilizabil pentru traficul militar greu.

UPDATE ORA 09.00

Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni vizând comandanții militari ruși implicați în atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene, precum și oameni de afaceri iranieni implicați în producția și furnizarea de drone către Kremlin.

UPDATE ORA 08.00

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că s-a întâlnit cu prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, la Paris. Zelenska a sosit duminică în Franța și conduce o delegație din care face parte și premierul ucrainean Denis Shmyhal.

UPDATE ORA 07.00

Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin nu va ține anul acesta conferința sa anuală de presă.

Conferința de presă, care durează de obicei mai multe ore, este una dintre puținele ocazii pentru jurnaliștii din afara grupului de presă de la Kremlin de a-i adresa întrebări lui Putin.

UPDATE ORA 06.00

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden nu a vorbit încă cu vedeta WNBA Brittney Griner de când aceasta a fost eliberată din Rusia săptămâna trecută.

Biden a vorbit cu Griner din Biroul Oval, în timp ce aceasta se îndrepta spre Statele Unite în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia. Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice își ispășea o pedeapsă de nouă ani într-o colonie penală din Rusia, după ce a fost condamnată în august pentru acuzații legate de droguri.

UPDATE ORA 05.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni pentru CNBC că Occidentul a încercat să construiască punți de legătură cu Rusia încă de la sfârșitul Războiului Rece, dar orice încredere care a fost stabilită în ultimii ani a fost distrusă de invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 04.00

Zelenski propune 3 pași pentru pace: În cadrul reuniunii virtuale, Zelenski a prezentat trei pași pentru asigurarea păcii. Președintele ucrainean a cerut țărilor membre mai mult echipament militar, inclusiv artilerie, rachete și tancuri moderne, precum și un angajament de a crește asistența pentru a asigura stabilitatea financiară, energetică și socială anul viitor. În cele din urmă, Zelenski a declarat că Ucraina ar dori să ofere o soluție de pace, începând prin a cere Rusiei să înceapă retragerea trupelor de Crăciun.

UPDATE ORA 03.00

Viitorul lui Paul Whelan: Administrația Biden va discuta săptămâna aceasta cu Rusia despre viitorul americanului Paul Whelan, potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan. Acesta nu a oferit detalii specifice despre ceea ce va presupune această conversație, dar a respins ideea că SUA ar schimba o anumită politică, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, în schimbul eliberării lui Whelan.

UPDATE ORA 02.00

UE și-a asigurat suficiente gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor dacă Rusia va reduce și mai mult livrările, au avertizat Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

UPDATE ORA 01.00

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze baterii de rachete Patriot și alte sisteme moderne de apărare aeriană. Prim-ministrul țării, Denis Shmyhal, a făcut apelul către aliații occidentali pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că atacurile Rusiei asupra rețelei sale electrice ar putea crea un nou val de refugiați.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni liderilor Grupului celor Șapte să-și mențină sprijinul pentru Ucraina anul viitor, subliniind în același timp trei pași pentru asigurarea păcii.

Mai multe echipamente militare: Într-o declarație video, Zelenski a declarat că primul pas este o „nouă forță” și a solicitat mai multe echipamente militare din partea G7.

„Rusia are încă avantajul în ceea ce privește artileria și rachetele, acesta este un fapt”, a spus Zelenski în declarația sa. „Ucraina are nevoie de tancuri moderne – și vă cer să ne oferiți această capacitate defensivă. Se poate face chiar acum”. De asemenea, el a declarat că Ucraina are nevoie de mai multă „artilerie cu rachete și mai multe rachete cu rază lungă de acțiune”, adăugând că Ucraina are nevoie de „sprijin constant de artilerie cu tunuri și obuze”.

„Cu cât suntem mai eficienți cu astfel de arme, cu atât mai scurtă va fi agresiunea rusă”, a spus el.
Sprijin pentru stabilitate financiară și energetică: Al doilea pas, potrivit lui Zelenski, a fost ca liderii să mențină stabilitatea financiară, energetică și socială anul viitor.

El a cerut, de asemenea, ca G7 să se angajeze să mărească asistența de gaz pentru Ucraina. „Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a forțat să folosim mai mult gaz decât ne așteptam. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un sprijin suplimentar în această iarnă specială”, a declarat Zelenski. „Vorbim despre un volum de aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz care trebuie să fie procurat suplimentar”.

O nouă diplomație: În al treilea și ultimul pas, Zelenski a declarat că Ucraina ar dori să ofere o soluție de pace, începând cu solicitarea Rusiei de a începe retragerea trupelor de Crăciun.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat”, a spus el. „Foarte curând vom avea sărbători sărbătorite de miliarde de oameni. Crăciunul – conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul – conform calendarului iulian”, a spus Zelenski.

„Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”.

Luni, liderii G7 s-au angajat să acorde „sprijin neclintit și solidaritate Ucrainei”, promițând să doteze țara cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând „războiul de agresiune” în curs al Rusiei.