• Bateria de apărare antiaeriană Patriot și munițiile pe care SUA le trimit în Ucraina – ca parte a ultimului pachet prezidențial de asistență de securitate Presidential Drawdown.
  • Chiar și în cel mai bun scenariu, este puțin probabil ca Kievul să aibă mai mult de 10 ore de energie electrică pe zi la începutul lunii ianuarie, a declarat un expert în criza de electricitate din Ucraina.
  • Președintele american Joe Biden l-a primit miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă pentru o întâlnire bilaterală.

UPDATE ORA 24:00

Kremlinul nu vede „nicio dorință de a asculta Rusia” după vizita lui Zelenski la Washington

Kremlinul a denunțat joi o lipsă de „dorință de a asculta Rusia” după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, în timp ce Vladimir Putin a declarat că dorește ca războiul să se încheie „cât mai curând posibil”, potrivit AFP.

UPDATE ORA 23:00

Putin spune că sistemele Patriot sunt „vechi” și Rusia le va doborî

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Vladimir Putin spune că sistemele Patriot sunt „vechi” și Rusia le va doborî: „Noi vom găsi întotdeauna antidotul” .

În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru” , a susținut liderul de la Kremlin, după ce un reporter i-a cerut să comenteze decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot.

UPDATE ORA 22:00

Grupul Wagner a adus arme din Coreea de Nord în războiul din Ucraina

Grupul de mercenari care luptă de partea Rusiei a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la întărirea forțelor Moscovei în Ucraina, potrivit datelor serviciilor de informații americane, scrie Mediafax.

„Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat o livrare inițială de arme către Wagner, care a plătit echipamentul. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner” , a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al consiliului național de securitate.

Cantitatea de armament livrată de Coreea de Nord nu va schimba dinamica de pe frontul din Ucraina, dar SUA este „îngrijorată de faptul că Coreea de Nord intenționează să livreze mai multe echipamente militare grupării Wagner” .

Oficialii americani cred că livrarea de arme din Coreea de Nord este o încălcare directă a rezoluțiilor Consiliului de securitate al ONU și intenționează să discute acest lucru la consiliu.

UPDATE ORA 21:00

SUA vor începe curând să antreneze soldații ucraineni să folosească sistemul Patriot Până în prezent, SUA au antrenat aproximativ 3.100 de soldați ucraineni pe diferite sisteme, iar antrenamentele privind sistemele de rachete Patriot recent anunțate urmează să înceapă „foarte curând” , a declarat un înalt oficial al apărării pentru CNN.

Aproape jumătate dintre aceste trupe au fost antrenate pe obuziere M777 sau lansatoare de rachete HIMARS, două dintre sistemele care au fost critice pentru operațiunile ucrainene până acum. Forțele ucrainene au fost, de asemenea, antrenate pe vehicule, diferite forme de artilerie, drone și alte sisteme.

Pentagonul va începe în curând pregătirea personalului ucrainean cu privire la modul de operare și întreținere a sistemului de rachete Patriot, anunțat oficial ieri în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington. Deși Pentagonul nu a specificat exact când va începe antrenamentul sau cât va dura ucrainenii pentru a stăpâni sistemul complex, un oficial înalt al apărării a declarat miercuri că va începe „foarte curând” și va dura „câteva luni” .

De asemenea, SUA vor începe în curând un program extins de antrenament pentru forțele ucrainene, inclusiv antrenament de manevră comună și antrenament combinat. Acest program va antrena aproximativ 500 de soldați pe lună pentru operațiuni de luptă ample.

UPDATE ORA 20:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, în primul său mesaj video de la plecarea de la Washington, DC, că se întoarce în țara sa cu „rezultate bune” .

Într-un mesaj de pe Telegram, președintele ucrainean a declarat că: „Mă întorc de la Washington. Vin cu rezultate bune, asta va ajuta cu adevărat”.

El i-a mulțumit, de asemenea, președintelui american Joe Biden pentru „asistența sa și pentru conducerea internațională și pentru angajamentul său în favoarea victoriei”.

„Mulțumesc Congresului SUA, celor două Camere, tuturor partidelor care susțin Ucraina, tuturor celor care ne doresc Victoria la fel de mult cum o dorim și noi” , a adăugat el.

Zelenski a spus că „aducem în Ucraina, în Donbas, în Bakhmut și în sud, soluții pe care Forțele de Apărare le așteptau”. https://t.me/V_Zelenskiy_official/4504

UPDATE ORA 19:00

Administrația președintelui american Joe Biden a aplicat noi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești după operațiunile rusești împotriva porturilor ucrainene, a anunțat joi secretarul de stat american Antony Blinken.

Ne-am angajat să impunem consecințe severe suplimentare președintelui Putin și celor care îl susțin pentru războiul lipsit de scrupule al Rusiei împotriva Ucrainei. În urma operațiunilor navale rusești împotriva porturilor ucrainene, inclusiv a celor care furnizează alimente și cereale atât de necesare lumii, Statele Unite impun astăzi sancțiuni împotriva entităților navale rusești„, a declarat Blinken.

Printre entitățile sancționate se numără companii care produc diferite aspecte pentru capacitățile navale ale Rusiei. Una dintre companiile sancționate este o companie producătoare de baterii, Rigel, care a fost furnizor al marinei rusești timp de peste 15 ani, a declarat Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, a fost sancționat și un institut central de cercetare științifică, Elektropribor, care produce un sistem de navigație pentru navele de luptă rusești.

Statele Unite rămân hotărâte să folosească toate măsurile adecvate pentru a descuraja atacurile Rusiei asupra Ucrainei – indiferent dacă aceste atacuri sunt din aer, de pe uscat sau de pe mare. Aceste măsuri de responsabilizare subliniază un mesaj simplu: Kremlinul trebuie să pună capăt campaniei sale brutale împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken.

UPDATE ORA 18:00

Zelenski s-a întâlnit cu președintele polonez în drum spre Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda în timp ce se întorcea în Ucraina din SUA.

Zelenski a postat o fotografie cu el la întâlnirea Telegram cu Duda și a spus: „Am rezumat anul, care a adus provocări istorice din cauza unui război la scară largă”.

„De asemenea, am discutat despre planuri strategice pentru viitor, relații bilaterale și interacțiuni la nivel internațional în 2023”, a adăugat el.

Din videoclipul care însoțește postarea, Zelenski este văzut coborând dintr-un avion pe aeroportul Rzeszow. Nu este clar la ce oră a ajuns în Polonia.

UPDATE ORA 17:00

De la 5 la 7 milioane de ucraineni rămân în străinătate – prim-ministrul Ucrainei

Între 5 și 7 milioane de ucraineni rămân în străinătate, forțați să părăsească țara după începerea războiului, a declarat prim-ministrul Ucrainei Denys Shmygal.

„După diverse estimări, de la 5 la 7 milioane de ucraineni sunt acum nevoiți să rămână în străinătate. Dar până la 90% dintre cei plecați vor să se întoarcă acasă. Acestea sunt datele sondajelor de opinie. Înțelegem clar că ucrainenii se vor întoarce mai activ. în primăvară”, a spus Shmygal. într-un interviu pentru Interfax-Ucraina.

Potrivit lui Shmyhal, pentru ca ucrainenii să se întoarcă, sunt necesare trei lucruri: muncă, locuință și securitate.

„Reducerea șomajului este una dintre principalele sarcini cu care se confruntă în prezent Ministerul Economiei. (…) A treia problemă este securitatea. Întreaga echipă, condusă de președintele Ucrainei, lucrează la creșterea ofertei de sisteme de apărare aeriană. ( …) Și a doua parte, acest punct este un plan mare de redresare la care lucrăm împreună cu aliații noștri”, a spus premierul ucrainean.

UPDATE ORA 16:00

Directorul general al AIEA a discutat despre situația de la NPP Zaporozhye cu șeful Rosatom

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a purtat discuții la Moscova cu privire la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie, care se află pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși.

„Încă o rundă de negocieri privind crearea unei zone de securitate la ZNPP”, a scris Grossi pe Twitter, însoțind tweetul cu o fotografie a lui Alexei Likhachev, CEO al corporației de stat Rosatom.

Potrivit acestuia, scopul principal al întâlnirii este prevenirea unui incident nuclear la CNE Zaporojie. „Îmi continui eforturile către acest obiectiv cu un sentiment de nevoie urgentă”, a scris Grossi.

Situația de la ZNPP, capturată de trupele ruse la începutul războiului, amenință cu o catastrofă radioactivă internațională, avertizează autoritățile ucrainene și experții internaționali.

Rusia a adus monturi de arme grele în stație și construiește structuri de utilizare necunoscută în apropierea unității de stocare a combustibilului nuclear uzat. Kievul acuză Moscova că a creat premisele unei catastrofe nucleare.

Rusia, la rândul ei, susține că centrala nucleară Zaporizhzhya a fost supusă bombardamentelor de către Forțele Armate ale Ucrainei de mai multe ori. În urmă cu câteva luni, AIEA a asigurat admiterea experților săi pe teritoriul centralei nucleare.

Potrivit Kremlinului, șeful agenției lui Grossi nu este programat să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 15.00

Satul de Crăciun din Parcul Gorki din Moscova este împodobit ca în orice alt an – căsuțe de lemn pitorești, cu ghețari și brazi înzăpeziți, împodobiți cu globuri și lumini albe.

Dar anul acesta, există ornamente noi. Strălucesc în lumini fluorescente trei litere: Z, V și O, toate simboluri ale războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei și care se profilează cu greutate pe măsură ce se apropie sfârșitul anului.

UPDATE ORA 14.00

SUA duc un război prin procură până la ultimul ucrainean, afirmă Kremlinul

Kremlinul a declarat joi că livrările americane de sisteme de rachete Patriot către Ucraina, anunțate în timpul vizitei președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, la Washington miercuri, nu vor contribui la soluționarea conflictului dintre Moscova și Kiev și nu vor împiedica Rusia să își atingă obiectivele.

UPDATE ORA 13.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs sfidător în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA, în care a promis că țara sa nu va renunța niciodată la rezistența sa în fața agresiunii rusești, dar a declarat că sprijinul continuu al Washingtonului este cheia victoriei finale.

UPDATE ORA 12.00

Compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a declarat că vor continua discuțiile cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, cu privire la o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie controlată de Rusia și aflată în Ucraina.

UPDATE ORA 11.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat unități ale armatei care luptă în Ucraina, a declarat presa de stat, citată de minister.

Șoigu a vizitat unitățile rusești desfășurate în zona operațiunii militare speciale, a relatat agenția de presă de stat Ria, folosind termenul Moscovei pentru conflictul din Ucraina. Aceasta nu a precizat unde a avut loc vizita.

La conferința de sfârșit de an de ieri a celor mai înalte cadre militare ale Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, Shoigu a propus extinderea dimensiunii forțelor armate cu peste 30%, de la 1,15 milioane la 1,5 milioane de soldați.

UPDATE ORA 10.00

Summitul UE-Ucraina va avea loc la 3 februarie

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor organiza un summit cu președintele Volodimir Zelenski la începutul anului viitor, potrivit unui purtător de cuvânt al UE. Summitul va avea loc pe 3 februarie, dar locația acestuia nu a fost încă stabilită.

UPDATE ORA 09.00

Vladimir Putin l-a sunat mai devreme astăzi pe premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a-l felicita pentru formarea guvernului și pentru a discuta despre situația din Ucraina, potrivit unui comunicat al biroului lui Netanyahu.

UPDATE ORA 08.00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat o asistență suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, inclusiv primul transfer al sistemului de apărare antirachetă Patriot.

UPDATE ORA 07.00

Președintele SUA, Joe Biden, și-a reiterat miercuri convingerea că nu există „niciun substitut” pentru interacțiunea față în față, în timp ce i-a urat bun venit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, oferindu-și propriile reflecții despre liderul ucrainean și despre mesajul important al primei lor întâlniri față în față de la începutul războiului din Rusia.

UPDATE ORA 06.00

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că discursul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensk a venit „la momentul potrivit”, în condițiile în care senatorii încearcă să adopte un proiect de lege de finanțare guvernamentală cu miliarde de miliarde de euro în ajutor suplimentar critic pentru Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Un fost director al agenției spațiale ruse a fost rănit miercuri de un bombardament ucrainean în estul Ucrainei, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Fostul director al Roscomos, Dmitri Rogozin, care acum conduce o echipă de voluntari militari ruși în regiunea Donbas, a fost transportat la spital cu o rană la spate după ce hotelul său din Donețk a fost bombardat, a declarat pentru TASS asistentul său.

UPDATE ORA 04.00

ONU va aloca o sumă suplimentară de 20 de milioane de dolari din Fondul umanitar pentru Ucraina pentru a sprijini peste 300 de organizații ale societății civile și grupuri de voluntari.

UPDATE ORA 03.00

Cu un vot covârșitor de 93 la 2, Senatul american a confirmat miercuri numirea lui Lynne M. Tracy în funcția de ambasador al SUA în Rusia. Tracy, un diplomat de carieră din cadrul serviciului de externe american, va avea sarcina de a-i ține piept lui [Vladimir] Putin, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, citat de Associated Press.

UPDATE ORA 02.00

Banii voștri nu sunt acte de caritate, spune Zelenski Congresului SUA

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în fața Congresului SUA că ajutorul acordat Ucrainei reprezintă o investiție în democrație și nu o acțiune de caritate, invocând luptele americane împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a face presiuni în vederea obținerii unei asistențe mai mari pentru efortul de război al țării sale.

Comentariile de miercuri ale lui Zelenski au fost făcute în contextul în care republicanii – dintre care unii au exprimat un scepticism tot mai mare cu privire la trimiterea unui ajutor atât de mare Ucrainei – urmează să preia controlul Camerei Reprezentanților din SUA de la democrați la 3 ianuarie.

UPDATE ORA 01.00

Un fost vicepremier rus și un oficial pro-Moscova au fost răniți miercuri, când forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk din estul țării, au anunțat agențiile de presă rusești. Donețk, controlat de trupele pro-Moscova, se află în regiunea industrială Donbas, centrul luptelor acerbe recente dintre Rusia și Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În timp ce președintele Volodimir Zelenski își începea vizita la Washington, DC, armata ucraineană a raportat că a provocat pagube importante în instalațiile de arme și muniții rusești. Statul Major General al armatei ucrainene a confirmat pagube provocate de incendii la depozitele de muniții inamice de lângă Kadiivka, în regiunea Luhansk, care au fost vizate la sfârșitul săptămânii trecute. Acesta a precizat că detonările la depozite au durat mai mult de 20 de ore.

De asemenea, a raportat o lovitură asupra unei baze rusești din regiunea sudică Kherson, din care o parte este încă ocupată de forțele rusești. Aceasta a declarat că marți „ocupanții, care se adunaseră la aerodromul de lângă Kakhovka, regiunea Kherson, au fost loviți”.

Lupte în prima linie: În altă parte, Statul Major General a raportat bombardamente rusești susținute de-a lungul unei zone largi a liniilor de front din Luhansk și Donețk, inclusiv Bakhmut, unde președintele Zelenski a vizitat marți trupele.

Statul Major General a afirmat că un atac aerian rusesc asupra unui oraș din regiunea Zaporojie a lovit un spital. De asemenea, au existat focuri de armă rusești peste râul Dnipro în Herson, provocând victime civile în așezările recent eliberate.