• Putin a declarat o încetare a focului de 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox.
  • După Paris, Berlinul și Washingtonul au anunțat trimiterea de noi tancuri în Ucraina.
  • O privire retrospectivă a celor mai importante momente din ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 23:00

SUA vor oferi un ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Statele Unite vor oferi un nou pachet de ajutor în domeniul armamentului pentru Ucraina în valoare de peste 3 miliarde de dolari (2,48 miliarde de lire sterline), a anunțat Casa Albă.

UPDATE ORA 22:00

Rusia se pregătește să mobilizeze 500.000 de recruți în plus, susține Ucraina
Serviciile de informații militare ucrainene au afirmat că Rusia este pregătită să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, pe lângă cei 300.000 de recruți chemați în octombrie, într-un alt semn evident că Vladimir Putin nu are nici o intenție de a pune capăt războiului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Vadym Skibitsky, adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat că Ucraina crede că recruții vor face parte dintr-un șir de ofensive rusești din primăvară și vară în estul și sudul țării.

UPDATE ORA 21:00

Pachetul de ajutor de 3 miliarde de dolari al SUA pentru Ucraina va include zeci de Bradley-uri
Un nou pachet de ajutor de armament al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 3 miliarde de dolari, va include pentru prima dată câteva zeci de vehicule de luptă Bradley, a anunțat Casa Albă.

Ultimul ajutor american – în valoare totală de aproximativ 2,85 miliarde de dolari și aproximativ 50 de Bradley – este cel mai mare pachet de asistență oferit până în prezent de Washington Ucrainei și marchează cel mai recent pas al administrației Biden pentru a ajuta Ucraina să învingă forțele rusești.

Pachetul include o retragere de 2,85 miliarde de dolari din stocurile Pentagonului, care va fi trimisă direct Ucrainei, și 225 de milioane de dolari în finanțare militară externă pentru a construi capacitatea pe termen lung și a sprijini modernizarea armatei ucrainene, a precizat Casa Albă.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina va avea nevoie de cel puțin 1,79 miliarde de dolari (1,48 miliarde de lire sterline) pentru a-și readuce sectorul telecomunicațiilor la nivelul de dinainte de război, potrivit unui nou raport al ONU.

Rusia a distrus complet sau a confiscat” rețelele din anumite părți ale Ucrainei, infrastructura de comunicații din peste 10 din cele 24 de regiuni ale țării fiind considerabil avariată și distrusă, a declarat Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), cu sediul la Geneva.

UPDATE ORA 19:00

Rusia a deschis focul de 14 ori în primele trei ore ale „încetării focului” lui Putin, afirmă guvernatorul din Luhansk
Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că trupele ruse au deschis focul de 14 ori în regiunea ucraineană în primele trei ore ale unei încetări unilaterale a focului anunțate de Vladimir Putin pentru a marca Crăciunul ortodox.

De asemenea, forțele rusești au încercat să ia cu asalt unul dintre satele eliberate din regiunea Luhansk în timpul „armistițiului de la Chstrimas”, a scris Haidai pe Telegram.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit cu cancelarul german, Olaf Scholz, la o zi după ce Berlinul a anunțat că va furniza Kievului vehicule de luptă pentru infanterie Marder și un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

Zelenski spune că i-a mulțumit lui Scholz pentru pachetul de apărare puternic și că cei doi au discutat despre continuarea cooperării pentru consolidarea armatei ucrainene.

UPDATE ORA 17:00

O echipă de hackeri ruși cunoscută sub numele de Cold River a vizat trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite în vara anului trecut, relatează Reuters.

În perioada august-septembrie, în timp ce președintele Vladimir Putin indica faptul că Rusia ar fi dispusă să folosească arme nucleare pentru a-și apăra teritoriul, Cold River a vizat laboratoarele naționale Brookhaven (BNL), Argonne (ANL) și Lawrence Livermore (LLNL), potrivit unor înregistrări de pe internet care arată că hackerii au creat pagini de autentificare false pentru fiecare instituție și au trimis e-mailuri oamenilor de știință din domeniul nuclear în încercarea de a-i determina să își dezvăluie parolele.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina a declarat că Kramatorsk și Herson au fost bombardate vineri, în fruntea armistițiului unilateral rusesc de Crăciun, scrie CNN.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare unilaterală a focului de 36 de ore în Ucraina, de vineri până sâmbătă, dar măsura a fost respinsă de Kiev și catalogată drept ,,ipocrizie” . Statele Unite și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la intențiile lui Putin.

Krilo Timoșenko, șeful adjunct al președinției Ucrainei, a declarat pe Telegram că în Kramatorsk, în estul Ucrainei, ,,ocupanții au lovit orașul de două ori cu rachete. O clădire rezidențială privată a fost lovită” .

Într-o altă postare, înainte de intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului, ,,au fost înregistrate cel puțin 4 explozii” în Herson, în sudul Ucrainei. ,,O casă din sectorul privat ardea lângă stația de pompieri bombardată”.

El a adăugat că există morți și răniți în Herson, dar nu a oferit un număr.

Încetarea unilaterală a focului de către Moscova trebuia să intre în vigoare de la ora 12.00 (4.00 ET) vineri până la miezul nopții (21.00 ET) sâmbătă.

UPDATE ORA 15:00

Premierul Japoniei ia lua în considerare o vizită în Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida spune că i-a spus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că va lua în considerare posibilitatea de a vizita Kievul în funcție de ,,diverse circumstanțe”, dar că încă nu s-a decis nimic, anunță CNN.

,,Guvernul ucrainean a invitat oficiali guvernamentali cheie din țări importante să viziteze Kievul, iar eu am primit și eu o invitație” , a declarat vineri Kishda reporterilor, făcând referire la o convorbire telefonică pe care a avut-o cu Zelenski.

,,În acest moment, nu s-a decis nimic, dar voi lua în considerare acest lucru ținând cont de diverse circumstanțe. „

Kishida a promis, de asemenea, sprijinul Japoniei pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, deoarece Japonia joacă un ,,rol activ” în calitate de președinte al G7 și a condamnat ferm Rusia pentru atacurile sale continue asupra Ucrainei.

UPDATE ORA 14:00

Bombardamentele continuă în Bahmut, în pofida armistițiului anunțat de Rusia

Tirurile de artilerie au continuat de ambele părți ale liniei de front în Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, în pofida unui armistițiu unilateral anunțat anterior de Moscova, au constatat jurnaliștii AFP.

Încetarea focului a început oficial la ora prânzului în oraș, ale cărui străzi sunt în mare parte distruse și pustii, dar intensitatea luptelor a fost mai mică decât în zilele precedente, potrivit AFP.

UPDATE ORA 13:00

Rușii „pregătesc atacuri teroriste” în biserici, spune vicepremierul Ucrainei

Irina Vereșciuk, viceprim-ministrul Ucrainei, a cerut oamenilor din teritoriile ocupate să nu participe la slujbele bisericești din cauza „atacurilor teroriste în biserici”, potrivit CNN.

Vereșciuk a spus că Ucraina a primit informații și i-a îndemnat pe cetățeni „să fie atenți și, dacă este posibil, să se abțină de la a vizita locuri aglomerate”.

Șeful administrației militare regionale din Luhansk a cerut, de asemenea, localnicilor să nu participe la slujbele ortodoxe de Crăciun în biserici, după anunțul unilateral de încetare a focului din Rusia, care a început la prânz.


Vladimir Putin a ordonat forțelor sale armate să impună o încetare a focului în Ucraina pe 6 și 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox și la apelul patriarhului Kirill.

,,Îl însărcinez pe ministrul rus al Apărării să introducă un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact între părțile din Ucraina, de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie a acestui an până la miezul nopții de 7 ianuarie” , a precizat Kremlinul.

Dar acest anunț nu păcălește pe nimeni. Pentru Joe Biden, intervievat la Casa Albă, președintele rus ,,era pregătit să bombardeze spitale, creșe și biserici (…) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (…) El încearcă să-și dea un răgaz” .

Încetarea focului a fost acceptată, dar denunțată de Kiev.

,,Ei vor acum să folosească Crăciunul ca pretext pentru a opri, cel puțin temporar, înaintarea oamenilor noștri în Donbass și pentru a aduce echipamente, muniții și oameni mobilizați în apropierea pozițiilor noastre” , a declarat Volodmir Zelenski.

,,Ce le va aduce asta? Doar mai multe morți. Toată lumea știe cum Kremlinul se folosește de pauzele din război pentru a continua războiul cu și mai multă vigoare.

UPDATE ORA 12:00

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au emis o declarație comună cu privire la noile livrări de arme către Forțele Armate ale Ucrainei, relatează Bloomberg.

Ucraina va primi vehicule de luptă de infanterie (IFV) Bradley și Marder de producție americană și germană. În plus, Germania urmează să transfere la Kiev o baterie suplimentară de sisteme de rachete antiaeriene (SAM) Patriot.

„Președintele Biden și cancelarul Scholz și-au exprimat disponibilitatea de a oferi sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât este necesar”, se arată în comunicatul comun.

Potrivit unei surse Bloomberg, Statele Unite trimit aproximativ 50 de Bradley în Ucraina. Reprezentantul Ministerului German al Apărării a precizat că Germania va trimite aproximativ 40 Marder.

UPDATE ORA 11:00

Noi atacuri cu rachete asupra Hersonului. Rușii au lovit o stație de pompieri din oraș, există morți și răniți, a anunțat șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Serghei Kruk.

Potrivit presei ucrainene, aceasta este a doua unitate de pompieri bombardată în ultimele două zile de ruși, încălcând astfel toate principiile și normele dreptului internațional.

UPDATE ORA 10:00

Așa-numitul lider al regiunii Donețk, Denis Pușilin, susține că decizia lui Vladimir Putin cu privire la armistițiul de Crăciun se referă doar la ortodocși, iar pe „liderii din restul Ucrainei”, forțele de ocupație ale regiunii Donețk „nu-i considerăm ortodocși”. În acest sens, spune Pușilin, trupele ruse vor opri acțiunile ofensive, dar vor răspunde „la provocările inamicului!”

„Despre decizia președintelui. Nu putem vorbi despre un armistițiu!

Decizia președintelui nostru se aplică ortodocșilor care trebuie să meargă la biserică, să participe la slujbe în ziua de Crăciun. Din motive evidente, nu-i considerăm ortodocși pe liderii din restul Ucrainei.

Prin urmare. Decizia se referă la o încetare a focului sau oprirea acțiunilor ofensivă din partea noastră. Dar asta nu înseamnă că nu vom răspunde la provocările inamicului! Sau să oferim inamicului vreo șansă, în aceste ore de sărbătoare, de a-și îmbunătăți poziția pe linia de contact”, a scris pe Telegram, Denis Pușilin.

UPDATE ORA 08:00

În ultimele 24 de ore, trupele rusești au desfășurat ofensive în direcțiile Bahmut și Liman și au încercat fără succes să îmbunătățească situația tactică în Kupiansk și Avdeevka, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În total, potrivit autorităților ucrainene, au fost respinse atacurile rusești de lângă 12 localități.

„Eforturile principale ale inamicului se concentrează pe încercările de a stabili controlul asupra regiunii Donețk, desfășoară ofensive în direcțiile Bahmut și Liman. Încearcă să îmbunătățească situația tactică în direcțiile Kupiansk și Avdeevka, dar fără succes. În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare ucrainene au respins atacurile ocupanților în zonele Stelmahovka, Makeevka și Ploșceanka în regiunea Lugansk și Spornoe, Soledar, Krasnaia Gora, Bahmut, Kleșceevka, Kurdiumovka, Pervomaiskoie, Marinka și Pobeda în Donețk” , se arată în raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 17 lovituri aeriene și 59 de atacuri cu lansatoare de rachete. În special, asupra infrastructurii civile. Pericolul atacurilor aeriene rămâne pe întregul teritoriu al Ucrainei, spun autoritățile ucrainene.

UPDATE ORA 07:00

Rusia a atacat noaptea trecută regiunea Dnepropetrovsk. Au fost atacate din artileria grea localitățile raionului Nikopol. Șeful administrației militare a regiunii, Valentin Reznicenko, a anunțat că victime nu au fost înregistrate.

„Mai multe case particulare, o conductă de gaz și o linie electrică au fost avariate. O anexă a fost distrusă”, a scris Reznicenko pe Telegram.

UPDATE ORA 06:00

Statele Unite ale Americii cred că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut, informează Reuters.

UPDATE ORA 05:00

Rusia a mărit livrările de petrol din regiunea arctică spre China şi India, oferit cu reduceri mai mari de preţ, după ce Europa şi-a închis uşile luna trecută pentru ţiţeiul rusesc, arată surse comerciale şi date citate de Reuters.

UPDATE ORA 04:00

Secretarul general al ONU salută orice încetare a focului în Ucraina

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, salută orice încetare a focului în Ucraina în timpul Crăciunului ortodox, a declarat un purtător de cuvânt al organizației, citat de The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al ONU a recunoscut că orice armistițiu temporar nu va înlocui o pace justă, în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional.

UPDATE ORA 03:00

Statele Unite iau în considerare antrenarea forțelor ucrainene în SUA

Statele Unite iau în considerare aducerea ucrainenilor în SUA pentru a se antrena cu privire la sistemul de rachete Patriot și pentru a se antrena în străinătate „sau o combinație a celor două”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, informează CNN.

„Cred că, în mod clar, ne aflăm într-un punct al acestei bătălii în care vom putea oferi acest tip de pregătire pentru a permite Ucrainei să susțină acest tip de sisteme, astfel încât să se poată concentra pe apărarea țării lor și pe recuperarea teritoriului” , a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 02:00

Încetarea focului de către Rusia „nu va face nimic” pentru a apropia „pacea” , afirmă Londra.

Anunțul Rusiei privind încetarea focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox „nu va face nimic pentru a avansa perspectivele de pace”, a declarat joi ministrul britanic de externe James Cleverly, potrivit The Independent.

UPDATE ORA 01:00

Ministrul japonez face apel la o nouă ordine mondială pentru a contracara ascensiunea regimurilor autoritare.

Ministrul japonez al comerțului și industriei a declarat joi că liberul schimb și interdependența economică de după Războiul Rece au sprijinit regimurile autoritare, iar Statele Unite și democrațiile similare ar trebui să le contracareze cu o ,,nouă ordine mondială”, potrivit Reuters.

,,Țările autoritare au acumulat o putere imensă, atât din punct de vedere economic, cât și militar” , a declarat ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Yasutoshi Nishimura, într-un discurs susținut la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Germania va furniza Ucrainei vehicule de luptă a infanteriei Marder și o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, a declarat joi ambasadorul german în SUA, Emily Haber.

Germania va furniza vehicule de luptă de infanterie Marder pentru #Ucraina️. De asemenea, ne vom alătura SUA pentru a furniza o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot”, a scris ea pe Twitter.
Marder este un vehicul de luptă al infanteriei folosit de armata germană de la începutul anilor 1970, dar îmbunătățit continuu. În timp ce armata germană este în proces de eliminare treptată a vehiculului, sute de vehicule sunt încă în serviciu.

Un vehicul de luptă al infanteriei este un vehicul blindat puternic înarmat, folosit pentru a deplasa soldații pe câmpul de luptă. De obicei, este desfășurat împreună cu tancurile de luptă principale.

Vicecancelarul german și ministrul german al economiei, Robert Habeck, a salutat joi decizia logică” a guvernului său de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei.

Aceasta este o decizie bună. De la începutul războiului, ne-am extins din ce în ce mai mult sprijinul în cooperare cu partenerii noștri. Este logic să facem și acest pas. Ucraina are dreptul de a se apăra împotriva atacului rusesc și avem datoria de a o ajuta să facă acest lucru”, a declarat el.