• Bakhmut și orașul vecin Soledar au fost în centrul eforturilor intense ale Moscovei de a face progrese într-o zonă în care forțele rusești au încercat cu disperare să avanseze de la începutul verii.
  • Volodimir Zelenski a declarat că Bakhmut și Soledar rezistă în ciuda distrugerilor generalizate după luni de atacuri.
  • Trupele rusești fac o nouă încercare de a avansa asupra orașului Soledar din estul regiunii Donbas.

ORA 23.00

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut marți o vizită surpriză în orașul Harkov din estul Ucrainei și a confirmat că Berlinul a promis să trimită mai multe arme în această țară, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Ucrainenii „ar trebui să știe că se pot baza pe solidaritatea și sprijinul nostru”, a declarat ea.

ORA 22.00

Serviciul de securitate ucrainean a anunțat că un oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost pus sub acuzare în urma unei anchete, susținând că au descoperit că acesta „justifică în mod public agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Acesta nu a dat numele acuzatului. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că a percheziționat locuința și sediul bisericii mitropolitului uneia dintre eparhiile Bisericii din regiunea centrală Vinnytsia și a găsit „broșuri și literatură de propagandă pro-Kremlin”.

ORA 21.00

Tirurile de artilerie rusești în Ucraina au scăzut cu aproape 75%, afirmă oficiali americani și ucraineni
Tirurile de artilerie ale Rusiei în Ucraina au scăzut dramatic față de nivelul ridicat din timpul războiului, în unele locuri cu până la 75%, potrivit oficialilor americani și ucraineni. Scăderea bombardamentelor este o dovadă în plus a poziției din ce în ce mai slabe a Rusiei pe câmpul de luptă la aproape un an de la invazia sa, au declarat oficialii pentru CNN.

ORA 20.00

Familia britanicului dispărut în Ucraina, „foarte îngrijorată” în privința stării de sănătate a acestuia
Familia unui britanic dispărut în Ucraina se declară „foarte îngrijorată și preocupată” de starea de sănătate a acestuia, într-o declarație difuzată de Ministerul britanic de Externe.

Bărbații au fost numiți în rapoarte ca fiind voluntarii Andrew Bagshaw și Christopher Parry. Se știe că cei doi au călătorit ultima dată de la Kramatorsk la Soledar pe 6 ianuarie, potrivit Sky News.

ORA 19.00

CNN: Ucrainenii vor începe să se antreneze pe rachete Patriot în SUA începând de săptămâna viitoare. Instruirea este de așteptat să dureze „câteva luni”. Ucrainenii urmează să înceapă antrenamentul pe sistemul de rachete Patriot în Statele Unite chiar săptămâna viitoare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani familiarizați cu acest subiect.

ORA 18.00

Turcia sprijină soluționarea conflictului ruso-ucrainean în condițiile lui Zelenski
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara sprijină așa-numita formulă de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Domnul Cavusoglu și-a exprimat încrederea că conflictul se va încheia la masa de negocieri și a declarat că Ankara depune eforturi intense pentru asigurarea păcii. „Cred că vedem rezultate reale din diplomație. Negocierile sunt în curs și în multe alte dimensiuni, cum ar fi schimbul de prizonieri de război, negocierile de la Zaporojie. În special, avem câteva întâlniri la Istanbul. … Suntem în interacțiune cu ambele părți”, a spus ministrul la o conferință de presă în timpul turneului său african.

ORA 17.00

UE va impune noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei, afirmă Von der Leyen
Șefa Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va impune noi sancțiuni împotriva Belarusului, în contextul în care continuă să crească presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului din Ucraina și extinde măsurile la țările care sprijină Rusia.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu șefii NATO și ai Consiliului European, Jens Stoltenberg și Charles Michel, ea a declarat:

Vom menține presiunea asupra Kremlinului atâta timp cât va fi nevoie, cu un regim de sancțiuni dureroase, vom extinde aceste sancțiuni la cei care sprijină militar războiul Rusiei, cum ar fi Belarus sau Iran. Și vom veni cu noi sancțiuni împotriva Belarusului, răspunzând rolului lor în acest război rusesc din Ucraina.”

ORA 16.00

Țările G7 intenționează să introducă simultan două plafoane de preț pentru produsele petroliere din Rusia, relatează Reuters. Începând din februarie, poate fi introdusă o opțiune pentru produsele tranzacționate cu primă față de țiței și o altă opțiune pentru acele produse comercializate cu reducere.

ORA 15.00

Kremlinul afirmă că Ucraina și aliații săi occidentali au reacționat cinic” la o încetare a focului de 36 de ore, fără menajamente, anunțată de Vladimir Putin săptămâna trecută.

Kievul a respins anunțul lui Putin privind un armistițiu temporar pentru a marca Crăciunul ortodox, spunând că nu va exista nicio încetare a focului până când acesta nu va ordona forțelor sale invadatoare să se retragă din teritoriile ocupate.

Moscova a făcut anunțul doar pentru a folosi Crăciunul ca acoperire” și a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas (est) și a mobiliza mai mulți oameni, a declarat atunci președintele Volodymyr Zelenskiy.

Președintele Joe Biden criticase, de asemenea, propunerea de încetare a focului făcută de Rusia, spunând că Putin încearcă să găsească ceva oxigen” lansând această idee. Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că, dacă Putin ar fi dorit cu adevărat pacea, și-ar fi adus soldații acasă”.

ORA 14.00

Grupul de mercenari ruși Wagner a declarat că duce lupte grele și sângeroase” pentru controlul orașului Soledar, ca parte a ofensivei de luni de zile a Moscovei pentru a cuceri regiunea Donetsk din estul Ucrainei.

Afirmațiile lui Wagner au părut să fie confirmate de Ministerul britanic al Apărării (MoD), care a sugerat că cea mai mare parte din Soledar, un orășel situat la aproximativ 10 km nord de orașul-cheie Bakhmut, se află în mâinile Rusiei după ce Moscova a continuat să facă progrese tactice”.

ORA 13.00

Înaltul reprezentant al UE în Ucraina, Matti Maasikas, afirmă că Kievul este aproape de a atinge o etapă importantă în reformarea sistemului judiciar al țării, odată cu numirea a opt noi membri ai Înaltului Consiliu de Justiție (HJC).

Kievul și-a intensificat eforturile pentru a pune în aplicare șapte reforme definite de Comisia Europeană pentru a deschide cât mai curând posibil negocierile de aderare.

Reforma judiciară în cadrul Înaltului Consiliu Superior al Magistraturii (HCJ) și al Comisiei superioare de calificare a judecătorilor (HQCJ) a fost identificată ca fiind una dintre principalele priorități ale Ucrainei atunci când țara a primit statutul oficial de țară candidată la UE, în iunie.

ORA 12.00

Marea Britanie spune că nu a luat încă o decizie finală privind trimiterea de tancuri în Ucraina
Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Marea Britanie nu a luat încă o decizie finală privind trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al No 10 a declarat: „Nu am luat nicio decizie finală privind furnizarea de tancuri în acest stadiu… Până când nu se iau decizii cu privire la acest tip de lucruri, nu comentăm speculațiile legate de ce alte echipamente pot fi trimise sau nu. Vom continua să discutăm cu omologii ucraineni despre care este cea mai bună formă pe care o putem oferi. Iar acest lucru se face împreună cu aliații noștri.

ORA 11.00

Rusia își concentrează operațiunile ofensive în trei zone-cheie din estul Ucrainei, a anunțat statul major al forțelor armate ucrainene în cadrul briefingului din această dimineață. Rusia își concentrează eforturile pentru a captura întreaga regiune Donețk, vizând zonele estice Bakhmut, Avdiivka și Lyman, a precizat statul major.

ORA 10.00

Încercările Italiei de a furniza Ucrainei un sistem de apărare antirachetă au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice. Luni s-a raportat că o decizie privind furnizarea de noi arme către Ucraina a fost amânată până luna viitoare din cauza tensiunilor politice, a considerentelor legate de costuri și a lipsei de echipamente.

ORA 09.00

Producția de oțel a Ucrainei a scăzut cu 70,7% în 2022 din cauza invaziei Rusiei și a distrugerii unor importante uzine siderurgice, relatează Reuters.

Reducerea dramatică înseamnă că țara a produs anul trecut doar 6,26 milioane de tone, a declarat marți sindicatul producătorilor de oțel. Ucraina obișnuia să fie un important producător și exportator de oțel. În 2021, producția de oțel a crescut cu 3,3%, la 21,3 milioane de tone.

ORA 08.00

Bombardamentele au continuat peste noapte în diferite părți ale liniei frontului din sud-estul Ucrainei, a declarat pe Telegram șeful administrației militare din regiunea Donețk.

ORA 07.00

La începutul zilei de luni, Serhii Cherevatyi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Rusia „a reușit să concentreze mai multe unități” în jurul Soledar și că a desfășurat acolo atât trupe „regulate”, cât și mercenari care lucrează pentru grupul privat Wagner.

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că unul dintre motivele pentru care a vrut să preia Bakhmut și Soledar a fost acela de a controla sistemul de mine din acea zonă, pe care l-a descris ca fiind „o rețea de orașe subterane”.

ORA 06.00

Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete de luni asupra regiunii Harkov a crescut la două, a declarat șeful administrației regionale, Oleg Syniehubov, pe Telegram.

ORA 05.00

Italia nu va lua o decizie privind furnizarea de noi arme Ucrainei până luna viitoare, potrivit unui raport. Premierul italian Giorgia Meloni se confruntă cu rezistență la aprobarea unui decret pentru trimiterea de arme în Ucraina din partea aliaților săi Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, a relatat la Repubblica, precum și cu probleme legate de considerente legate de costuri și de penuria de militari.

ORA 04.00

„Aproape că nu mai există ziduri” în Soledar, spune Zelenski, în timp ce luptele violente continuă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, în comentariile video de noapte, că Bakhmut și Soledar rezistă în ciuda distrugerilor de amploare.

El a citat atacuri noi și mai violente în Soledar, unde a spus că nu a mai rămas niciun zid în picioare, iar terenul este acoperit de cadavre rusești.

„Este extrem de dificil – aproape că nu au mai rămas ziduri întregi… Datorită rezistenței războinicilor noștri de acolo, din Soledar, am câștigat timp suplimentar și putere suplimentară pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.

ORA 03.00

Două femei au fost ucise și șase persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 10 ani, în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei piețe dintr-un sat din estul Ucrainei, au anunțat autoritățile. O femeie în vârstă de 60 de ani s-a aflat printre cele două femei ucise după ce racheta a lovit piața din satul Shevchenkove, situat la aproximativ 80 km sud-est de orașul Harkov, au declarat procurorii regionali.

ORA 02.00

Au apărut îndoieli puternice cu privire la afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi ucis 600 de soldați ucraineni în barăcile din Kramatorsk. Jurnaliștii care au vizitat orașul nu au putut găsi dovezi ale unor victime pe scară largă. Cu toate acestea, Kremlinul s-a declarat încrezător că ministerul său al apărării a avut dreptate atunci când a afirmat că 600 de militari ucraineni au fost „distruși” în atac.

ORA 01.00

Kremlinul a respins o afirmație ucraineană potrivit căreia un oficial rus de rang înalt ar fi lansat ideea unui potențial acord de pace cu oficialii europeni.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a declarat joi la televiziunea publică a țării că Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forța Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Trupele rusești fac o nouă încercare de a avansa în orașul Soledar din estul regiunii Donbas, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar. „După o încercare nereușită de a captura Soledar și de a se retrage, inamicul și-a regrupat forțele, a refăcut pierderile, a redislocat unități de asalt suplimentare, a schimbat tactica și a lansat un asalt puternic”, a scris ea pe Telegram.

Atacurile rusești din ultimele zile s-au concentrat pe Soledar, într-un efort aparent de a izola orașul. Capturarea lui Soledar, care se află la nord-est de Bakhmut, ar pune forțele ucrainene din zonă în pericol de a fi încercuite și ar oferi Rusiei o potențială cale de abordare împotriva acestui oraș.

Ucraina își consolidează pozițiile din jurul Bakhmut, în estul regiunii Donbas, după zile de asalturi neîncetate ale forțelor rusești conduse de grupul de mercenari Wagner. Bakhmut și orașul vecin Soledar au fost în centrul unor eforturi intense ale Moscovei de a face progrese într-o zonă în care forțele rusești încearcă cu disperare să avanseze de la începutul verii.