• În urma loviturii, 75 de persoane au mers la spital, dintre care 30 au rămas acolo.
  • Autoritățile ucrainene au raportat că sâmbătă se desfășurau lupte grele” în Soledar.
  • Rusia susține că forțele sale au cucerit Soledar după săptămâni de confruntări brutale.

UPDATE ORA 24:00

Slovacia a efectuat livrarea a opt obuziere Zuzana 2 comandate de Ucraina anul trecut, a anunţat luni Ministerul slovac al Apărării, potrivit mass media internațională.

,,De astăzi, am predat Ucrainei o baterie completă de sisteme de artilerie de înaltă calitate produse de propria noastră industrie de apărare”, a declarat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, potrivit site-ul ministerului.

,,Suntem convinşi că, cu ajutorul lor, apărătorii ucraineni vor fi capabili să salveze cât mai multe vieţi şi să-şi aducă patriamai aproape de victoria necondiţionată asupra inamicului” , a adăugat el.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Compania de producţie de stat Konstrukta-Defense lucrează deja la o nouă comandă pentru Ucraina, a precizat ministerul. Aceasta ar implica încă 16 obuziere Zuzana 2, care urmează să fie plătite în comun de Germania, Danemarca şi Norvegia.

UPDATE ORA 23:00

SOLDAȚII UCRAINENI VOR FI INSTRUIȚI ÎN SUA

Soldaţi ucraineni au sosit duminică la o baza militară americană din Oklahoma SUA pentru a se antrena în utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, pe care Washingtonul îl va furniza Kievului, potrivit mass media internaționala.

Soldaţi ai armatei ucrainene au sosit aici” la baza militară Fort Still pentru a începe antrenamentul de apărare antiaeriană” , a declarat pentru Fox News Curtis King, comandantul şcolii de artilerie de la baza militară.

Acest antrenament se va concentra pe operarea şi întreţinerea sistemului antiaerian Patriot” , a adăugat el.

Trimiterea de către Statele Unite a celui mai sofisticat sistem antiaerian al său în Ucraina este fără precedent de la începutul războiului. Kiev-ul a cerut de mult acest sistem pentru a face faţă atacurilor aeriene din Rusia.

Numărul morţilor în urma unui atac rus comis sâmbătă la Dnipro (centru-estul Ucrainei) asupra unui bloc de apartamente a crescut luni la 40, fiind cele mai multe victime înregistrate într-un bombardament de la începutul războiului.

La antrenament care începe în Oklahoma urmează să participe ,,între 90 şi 100 de soldaţi ucraineni” , a indicat Ministerul american al Apărării pe 10 ianuarie.

Odată aflat pe teren, Patriot… va contribui la apărarea aeriană ucraineană şi va oferi poporului ucrainean un mijloc suplimentar de apărare împotriva actualelor atacuri aeriene ruseşti” , a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

UPDATE ORA 22:00

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău, potrivit mass media locală.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina susține că Rusia are puține rachete balistice

Forțele aeriene ucrainene au susținut luni că decizia Rusiei de a folosi sistemele sale de apărare antiaeriană S-300 și S-400 pentru a lovi ținte terestre pe teritoriul Ucrainei înseamnă că armata rusă a rămas fără rachete balistice.

,,Inamicul încearcă să își folosească potențialul, pentru că există multe rachete S-300 deja fabricate, Rusia este un producător al acestor rachete și deja le folosește în acest fel” , a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene pentru reporterii de la Kiev prin intermediul unei legături video, conform Baha.

Lipsa munițiilor a fost semnalată și de partea ucraineană săptămâna trecută, în contextul în care războiul se apropie de un an de la începutul său, la sfârșitul lunii februarie 2022.

UPDATE ORA 20:00

Miniștrii UE condamnă răpirea copiilor ucraineni de către Rusia

Miniștrii de externe ai Germaniei și Olandei au condamnat luni deportarea în masă a copiilor ucraineni de către Rusia, pe care au calificat-o drept o politică deliberată de răpire care destramă familii, conform Le Monde.

,,Rusia trebuie să spună unde sunt acești copii” , a cerut ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-o conferință de presă la Haga, alături de omologul său olandez Wopke Hoekstra. Ministrul a dat asigurări că miniștrii german și olandez vor lucra pe această temă cu Națiunile Unite și cu Curtea Penală Internațională, printre alte organizații.

,,Copiii răpiți de Rusia trebuie să se întoarcă în țara lor cât mai curând posibil” , a declarat Hoekstra.

De la începutul războiului inițiat de Moscova, rușii au fost acuzați că au deportat copii ucraineni în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia pentru a-i crește ca și cum ar fi ai lor. Cel puțin 1.000 de copii au fost luați din școlile și orfelinatele din regiunea Kherson în timpul celor opt luni de ocupație rusă, potrivit autorităților locale.

Rusia susține că acești copii nu au părinți sau tutori sau că aceștia nu pot fi contactați. Dar Associated Press (AP) a descoperit că oficialii au mutat copii ucraineni fără consimțământul lor, plasându-i în familii rusești și oferindu-le cetățenia rusă.

UPDATE ORA 19:00

Germania cere un tribunal special împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut luni înființarea unui tribunal internațional special care să îi judece pe liderii ruși în legătură cu invazia Moscovei în Ucraina, potrivit Teletrader.

Este nevoie de ,,un tribunal care să investigheze conducerea rusă și să o judece”, a declarat Baerbock într-un discurs de deschidere la Academia de Drept Internațional de la Haga, unde se află sediul Curții Penale Internaționale.

Guvernul ucrainean este îngrijorat, pe bună dreptate, de faptul că Rusia nu poate fi urmărită pentru agresiunea sa în fața CPI, a spus ea, deoarece aceasta se poate ocupa doar de cazurile în care reclamantul și pârâtul sunt membri ai curții sau un caz este trimis de Consiliul de Securitate al ONU.

Rusia nu este membră a CPI și, ca una dintre cele cinci puteri mondiale care sunt membri permanenți cu drept de veto în Consiliul de Securitate, ar bloca probabil orice sesizare a CPI.

Am vorbit despre colaborarea cu Ucraina și cu partenerii noștri în legătură cu ideea de a înființa un tribunal special pentru infracțiuni de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat Baerbock, adăugând că un astfel de organism și-ar putea extrage jurisdicția din dreptul penal ucrainean.

Acesta ar putea fi completat cu elemente internaționale – într-o locație din afara Ucrainei, cu sprijin financiar din partea partenerilor și cu procurori și judecători internaționali, astfel încât imparțialitatea și legitimitatea să fie garantate” , a spus ea.

Ucraina, Uniunea Europeană și Olanda au susținut public ideea unui tribunal special. Rusia, care își numește acțiunile sale în Ucraina o operațiune militară specială” , a negat acuzațiile de crime de război, inclusiv țintirea deliberată a civililor ucraineni, dintre care mii au fost uciși.

Cu toate acestea, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a avertizat cu privire la potențialul de fragmentare juridică și a declarat că tribunalul său este de fapt cel mai bine plasat pentru procesele care implică crime de agresiune, deoarece statele membre ar putea remedia lacunele care se spune că există”.

UPDATE ORA 18:00

Marea Britanie dezvăluie detaliile unui nou pachet de arme pentru Ucraina

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni, adresându-se Camerei Comunelor din Marea Britanie, detalii despre ultimul pachet de ajutor militar care va fi livrat Ucrainei.

Pachetul conține o escadrilă de tancuri Challenger 2″ , alături de sute de vehicule blindate și de protecție, inclusiv Bulldog. Vor fi furnizate, de asemenea, zeci de drone, tunuri AS-90 și încă 100.000 de cartușe de artilerie. În plus, Marea Britanie va furniza Kievului alte sute de rachete sofisticate” , precum și piese suplimentare care vor susține tancurile și vehiculele blindate de luptă ale acestuia din urmă.

Pachetul de astăzi reprezintă o creștere importantă a capacităților Ucrainei. Înseamnă că pot trece de la a exista la a expulza forțele rusești de pe teritoriul ucrainean” , a subliniat Wallace.

UPDATE ORA 17:00

Putin și Erdogan au discutat despre situația din Ucraina

Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică în care au discutat despre Ucraina, scrie Reuters.

„Schimbul de opinii privind situația din jurul Ucrainei a continuat” , a precizat Kremlinul.

Președinția rusă a adăugat că problema unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a fost ridicată în urma discuțiilor dintre comisarii pentru drepturile omului din ambele țări, care au avut loc săptămâna trecută în Turcia.

„Vladimir Putin a atras atenția asupra liniei distructive a regimului de la Kiev, care se bazează pe intensificarea ostilităților cu sprijinul sponsorilor occidentali, care măresc volumul de arme și echipamente militare transferate” , a precizat Kremlinul, într-un comunicat de presă.

Putin și Erdogan au discutat, de asemenea, despre exporturile de cereale, modalitățile de deblocare a îngrășămintelor rusești și chestiunea energiei.

„Printre priorități se numără cooperarea în sectorul energetic, inclusiv furnizarea de gaze naturale rusești și crearea unui hub regional de gaze în Turcia” , a mai transmis Kremlinul.

UPDATE ORA 16.00

Organismul de supraveghere nucleară al ONU își extinde prezența în Ucraina pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear” în timpul conflictului actual, a declarat șeful agenției, Rafael Grossi.

Grossi se află în Ucraina în această săptămână pentru a stabili o prezență continuă” a experților în materie de siguranță și securitate nucleară la toate instalațiile nucleare ale țării, a declarat vineri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în cea mai recentă actualizare privind Ucraina.

Se așteaptă ca acesta să se deplaseze la centralele nucleare din sudul Ucrainei și la cele de la Rivne, precum și la situl de la Chornobîl, pentru a lansa misiunile formate din câte doi experți AIEA la fiecare dintre aceste instalații.

UPDATE ORA 15.00

Kremlinul a negat că raidurile cu rachete rusești au lovit clădiri rezidențiale din Ucraina, după ce oficiali locali din Dnipro au declarat că cel puțin 40 de persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă asupra unui bloc rezidențial din orașul din centrul-sudul Ucrainei.

În timpul unei convorbiri cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

Forțele armate ruse nu atacă clădiri rezidențiale sau facilități de infrastructură socială. Atacurile se fac asupra unor ținte militare, fie evidente, fie deghizate.”

UPDATE ORA 14.00

Un procuror suedez a declarat că nu va exista o anchetă oficială în legătură cu o demonstrație care a avut loc săptămâna trecută la Stockholm, în care o marionetă a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a fost atârnată de picioare, potrivit unui raport.

Imaginile cu efigia spânzurată în apropierea primăriei capitalei suedeze au fost publicate de un grup prokurd, Comitetul Rojava din Suedia, care l-a comparat pe liderul turc cu dictatorul fascist al Italiei, Benito Mussolini, care a fost spânzurat cu capul în jos după execuția sa în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial.

UPDATE ORA 13.00

Bilanțul atacului cu rachete de la Dnipro a crescut la 40 de morți
Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete rusești de sâmbătă asupra unui bloc rezidențial din orașul Dnipro, situat în centrul-sudul Ucrainei, a crescut la 40, potrivit unui oficial local.

Zeci de persoane sunt încă dispărute, a scris Gennadiy Korban pe Telegram. 75 de persoane au fost rănite în atac, inclusiv 14 copii, a precizat el. Printre victimele atacului se numără și o fată de 15 ani, a declarat președintele Volodimir Zelenski în ultimul său discurs de noapte. Eforturile de salvare sunt încă în curs de desfășurare.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, confirmă demisia, având în vedere că Ucraina este un factor determinant
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a demisionat astăzi, a anunțat aceasta într-un comunicat de luni, punctul culminant al scepticismului tot mai mare privind capacitatea sa de a pune la punct armata germană pe fondul războiului din Ucraina.

Reuters relatează că Lambrecht, membră a Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, a spus în declarație: Astăzi i-am cerut cancelarului să mă demită din funcția de ministru federal al apărării”.

UPDATE ORA 11.00

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne anunță că trei persoane au fost ucise ieri în regiunea Herson. Într-un mesaj postat pe Telegram, aceasta a declarat: În acest moment, nu mai există nici o informație:

Pe 15 ianuarie, armata rusă a bombardat teritoriul regiunii Herson de 90 de ori cu artilerie, tunuri antiaeriene, mortiere și tancuri. Trei persoane au murit, 14 au fost rănite, a declarat șeful regiunii, Iaroslav Yanushevych. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Herson este una dintre regiunile din Ucraina pe care Federația Rusă susține că le-a anexat.

UPDATE ORA 10.00

Agenția de știri de stat rusă relatează afirmații din partea autoproclamatei Republici Populare Luhansk (LPR) potrivit cărora în ultima săptămână două persoane au murit și patru au fost rănite de tirurile ucrainene pe teritoriul pe care LPR îl ocupă și pe care Federația Rusă susține că l-a anexat.

De asemenea, Tass a relatat afirmația potrivit căreia în aceste atacuri au fost distruse și avariate 52 de case și trei facilități de infrastructură civilă, inclusiv o instituție de învățământ. Tass a precizat că afirmațiile, care nu au fost verificate în mod independent, au fost raportate de un reprezentant al așa-numitului Centru comun pentru controlul și coordonarea problemelor legate de crimele de război ale Ucrainei”.

UPDATE ORA 09.00

Ucraina menține poziții în Soledar: Ministerul britanic al Apărării
Începând de duminică, forțele ucrainene au menținut aproape sigur” pozițiile din Soledar, la nord de Bakhmut, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În weekend, luptele intense au continuat atât în sectorul Kremina, cât și în sectorul Bakhmut al frontului din Donbas, a adăugat ministerul.

În general, UAF continuă să avanseze treptat linia frontului lor spre est, la marginea orașului Kremina”, se arată în raport. În ultimele șase săptămâni, atât Rusia, cât și Ucraina au obținut câștiguri greu de obținut, dar limitate, în diferite sectoare.

UPDATE ORA 08.00

Belarus începe exercițiile forțelor aeriene cu Rusia
Rusia și Belarus au început în această dimineață exerciții comune ale forțelor aeriene, declanșând temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

Potrivit unei declarații publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Belarus, unități ale forțelor aerospațiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.

UPDATE ORA 07.00

Revendicând responsabilitatea pentru loviturile cu rachete în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că și-a atins obiectivul. O declarație a ministerului postată pe Telegram a spus: Toate țintele desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins”. Cu toate acestea, nu a menționat atacul asupra clădirii rezidențiale din Dnipro.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Vladimir Putin a declarat la televiziunea de stat rusă că ceea ce el numește operațiunea militară specială” din Ucraina a căpătat un impuls pozitiv. Dinamica este pozitivă”, a declarat el la televiziunea de stat Rossiya 1. Totul se dezvoltă în cadrul planului Ministerului Apărării și al Statului Major General”. Putin a declarat că speră ca soldații să obțină mai multe victorii după ce Rusia a revendicat controlul asupra orașului de extracție a sării Soledar din estul Ucrainei – o revendicare contestată de Kiev.

UPDATE ORA 05.00

Tancurile de luptă din rezervele industriale germane dorite de Ucraina nu vor fi gata să fie livrate până în 2024. Avertismentul producătorului de armament Rheinmetall va diminua speranțele Kievului că promisiunea Marii Britanii de a livra tancurile Challenger 2 va încuraja alte națiuni europene să le urmeze rapid exemplul. Chiar dacă decizia de a trimite tancurile noastre Leopard la Kiev ar veni mâine, livrarea ar dura până la începutul anului viitor”, a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, pentru ziarul Bild am Sonntag.

UPDATE ORA 04.00

Prim-ministrul britanic a confirmat că țara sa va furniza 14 dintre tancurile sale de luptă principale Challenger 2 și alte tipuri de artilerie avansată pentru Ucraina în următoarele săptămâni. Downing Street a declarat că Rishi Sunak a făcut această promisiune în timpul unei convorbiri telefonice sâmbătă dimineață cu Volodimir Zelenski, ca un semn al ambiției Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina”. Ambasada Rusiei în Marea Britanie a declarat că această mișcare nu va face decât să intensifice” conflictul.

UPDATE ORA 03.00

Ministrul britanic de externe a declarat că acum este momentul să accelerăm și să mergem mai departe și mai repede” pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie. Într-un articol pentru tabloidul britanic Sun on Sunday, James Cleverly scrie că armata rusă este în defensivă și că moralul trupelor sale este jalnic, dând vina pe starea șubredă a logisticii militare rusești”.

UPDATE ORA 02.00

Secretarul general al NATO a declarat că Ucraina ar putea aștepta în curând mai multe livrări de arme grele din partea țărilor occidentale. Recentele promisiuni de echipamente de război grele sunt importante – și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat duminică Jens Stoltenberg pentru cotidianul german Handelsblatt. Aliații occidentali vor lua în considerare trimiterea de tancuri de luptă către Kiev înainte de o reuniune care va avea loc vinerea viitoare la Ramstein, în Germania, unde se așteaptă ca guvernele să anunțe cele mai recente promisiuni de sprijin militar.

UPDATE ORA 01.00

Consiliul de securitate al Belarusului a declarat duminică că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia, care urmează să înceapă luni, sunt de natură pur defensivă și se vor concentra pe misiuni de recunoaștere și pe modul de contracarare a unui potențial atac. Exercițiul este de natură pur defensivă”, a declarat Pavel Muraveyko, prim secretar de stat adjunct al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicația Telegram a Ministerului belarus al Apărării de duminică. Va fi un set de măsuri de pregătire a aviației noastre și a aviației rusești pentru a îndeplini misiunile de luptă relevante”.

Știrea inițială

Într-un interviu acordat presei ucrainene, Natalia Babachenko, consilier al șefului administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat că numărul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro, Ucraina, a crescut la 30, potrivit unui interviu acordat presei ucrainene.

Babachenko a mai spus că operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, adăugând că ar putea fi până la 30 sau chiar 40 de persoane încă sub dărâmături.

În urma loviturii, 75 de persoane au mers la spital, dintre care 30 au rămas acolo, a precizat Babachenko.

Babachenko a adăugat că 12 dintre cei spitalizați rămân în stare gravă, inclusiv o fetiță de 9 ani. Fetița se plimba în apropierea blocului de apartamente când a fost lovită de rachetă, a precizat consilierul.

Lupta pentru orașul Soledar, aflat în conflict în estul țării, este în curs de desfășurare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de duminică.

Bătălia pentru Soledar, pentru Bakhmut, pentru întreaga regiune Donețk, pentru regiunea Luhansk continuă fără niciun răgaz, fără nicio oprire”, a spus Zelenski, referindu-se la teritoriile estice care au cunoscut unele dintre cele mai aprige lupte din conflict. Rusia susține că forțele sale au cucerit Soledar după săptămâni de confruntări brutale, ceea ce Kievul a negat. Liderul grupului de mercenari Wagner și-a asumat meritele pentru cea mai mare parte a luptelor de partea Moscovei și a revendicat victoria și acolo.

Autoritățile ucrainene au raportat că sâmbătă se desfășurau lupte grele” în oraș.