• Sistemele de rachete au apărut în urma unei campanii de bombardamente rusești care a folosit rachete și drone pentru a viza orașele și infrastructura ucrainene, ceea ce a dus la zeci de morți în întreaga țară.
  • Săptămâna trecută, o rachetă balistică anti-navă rusă X-22 a lovit un bloc de apartamente din orașul Dnipro, provocând 45 de morți.
  • Bloggerii pro-Kremlin au declarat joi că apariția sistemelor de rachete la Moscova a arătat că liderii militari ruși sunt preocupați acum de atacurile asupra propriilor orașe.

ORA 23.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a făcut ieri un apel înflăcărat către aliații occidentali, îndemnându-i să livreze tancurile de care au nevoie disperată. Germania este supusă unor presiuni diplomatice intense pentru a permite ca tancurile sale să fie transferate pe linia întâi în războiul împotriva Rusiei. Dar au spus că vor furniza tancuri doar dacă Statele Unite vor face același lucru.

ORA 22.00

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, numit recent, a anunțat vineri un pachet de ajutor militar de 1,08 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pistorius a făcut acest anunț în marja reuniunii grupului de contact pentru Ucraina de la baza aeriană Ramstein din Germania, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii despre ce va include pachetul de ajutor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

ORA 21.00

SUA vor impune sancțiuni suplimentare împotriva companiei militare private rusești Wagner Group, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby.

Departamentul de Trezorerie al SUA intenționează să desemneze Wagner drept o organizație criminală transnațională semnificativă, împreună cu sancțiuni suplimentare, care vor fi anunțate săptămâna viitoare, a spus el. Declararea Wagner drept organizație criminală transnațională îngheață orice active pe care grupul le are în SUA și le interzice americanilor să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.

ORA 20.00

Autoritățile italiene sunt pe urmele unui oligarh rus după ce două dintre iahturile sale de lux, confiscate în temeiul sancțiunilor UE, au dispărut în mod misterios dintr-un port din Sardinia.

Primăria din Forte Dei Marmi, stațiunea de coastă din Toscana, unde oligarhul deține o casă, a emis un anunț public prin care îl informează pe Dmitri Mazepin, miliardarul proprietar al unei companii de îngrășăminte minerale, cu privire la sancțiunile care i se aplică pentru presupusa mutare ilegală a vaselor.

Ambele iahturi, ambele denumite Aldabra, dar cu steaguri maritime a două țări diferite, au dispărut din portul Olbia din Sardinia la câteva săptămâni unul după celălalt, vara trecută.

ORA 19.00

Nici un anunț despre tancurile Leopard 2 de la secretarul american al apărării. Ce urmează?
Pe fondul multor discuții despre colaborarea cu aliații pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de blindaje și tancuri, a lipsit un lucru cheie din remarcile de deschidere ale secretarului american al apărării, Lloyd Austin.

Nu a fost anunțat un acord pentru trimiterea tancurilor de luptă principale Leopard 2 în Ucraina. În ciuda impulsului aparent din ultimele zile – inclusiv decizia Regatului Unit de a trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina – nu a existat niciun cuvânt din partea domnului Austin cu privire la o rezoluție a problemei tancurilor Leopard 2.

În prezent, licența de export pentru acestea este deținută de Germania, ceea ce înseamnă că alte țări au nevoie de autorizație pentru a-și trimite stocurile în străinătate.

ORA 18.00

Mark Milley, șeful Statului Major al Statului Major Întrunit al SUA, va vorbi în continuare. El spune că, în cei 43 de ani în uniformă, aceasta este cea mai unificată NATO pe care am văzut-o vreodată”.

Reuniunea miniștrilor apărării joacă un rol important” în susținerea Ucrainei și este o demonstrație clară și fără echivoc a unității și hotărârii națiunilor aliate”, spune Milley. El descrie cel mai recent pachet de ajutor militar al SUA ca fiind o dovadă a angajamentului nostru continuu față de Ucraina”.

ORA 17.00

Ministrul german al Apărării respinge acuzațiile conform cărora țara blochează transferul de tancuri către Ucraina
Potrivit lui Boris Pistorius, Germania nu blochează exportul tancurilor Leopard în Ucraina. El a declarat asta astăzi după discuțiile aliaților Ucrainei la baza aeriană Ramstein.

Totodată, potrivit ministrului, aliații nu au ajuns încă la un acord privind transferul tancurilor Leopard în Ucraina. „Sunt argumente serioase în favoarea livrării, sunt argumente serioase împotriva ei”, a spus ministrul, adăugând că decizia va fi luată în viitorul apropiat, dar nu știe când și cum va arăta.

Pistorius nu a vrut să răspundă la întrebarea dacă Germania va acorda Poloniei și altor țări permisiunea de a exporta tancuri de fabricație germană. Potrivit acestuia, această decizie ar trebui luată de cancelarul Scholz.

ORA 16.00

Kyrylo Tymoshenko, șefa adjunctă a biroului președintelui Ucrainei, a postat pe Telegram pentru a spune că două persoane au fost rănite în regiunea Herson de bombardamentele rusești. Unul, spune el, este un băiat de 15 ani, iar celălalt și-a pierdut un picior în incident.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Herson este una dintre regiunile pe care Rusia susține că le-a anexat.

ORA 15.00

Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) este alarmat de pierderile suferite de armata ucraineană în orașul Bakhmut din estul Ucrainei, potrivit unui raport.

Armata ucraineană pierde un număr de trei cifre de soldați în fiecare zi, luptând împotriva forțelor rusești în Bakhmut, a relatat Der Spiegel, citând informații pe care le-a primit.

ORA 14.00

Zelenski imploră Germania și aliații să trimită tancuri în Ucraina

Președintele Ucrainei a implorat Germania și aliații occidentali să trimită tancurile lor de luptă Kievului, în contextul în care se speculează că Berlinul ar permite ca tancurile Leopard 2 fabricate în Germania să fie reexportate de alte țări, dar nu va trimite neapărat din stocul propriu.

Volodimir Zelenski, vorbind prin legătură video la deschiderea unei reuniuni a miniștrilor apărării din 50 de țări care sprijină Ucraina la Ramstein, în Germania, a declarat că este în puterea dumneavoastră să luați cel puțin o decizie de principiu de a trimite tancuri.

ORA 13.00

Marea Britanie s-a alăturat unui grup de parteneri internaționali pentru a urmări răspunderea penală pentru invazia Rusiei în Ucraina, a declarat ministrul de externe James Cleverly.

„Atrocitățile comise de Rusia nu trebuie să rămână nepedepsite”, a spus Cleverly într-o declarație, citând moartea soldaților și a civililor și strămutarea a milioane de ucraineni.

ORA 12.00

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că unele țări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina și că speră că decizia de a le furniza va fi luată la reuniunea de astăzi a miniștrilor apărării din Germania.

ORA 11.00

Prima livrare de ajutor umanitar al ONU a sosit în apropierea orașului Soledar, situat pe linia frontului în estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Un convoi format din trei camioane a descărcat provizii de alimente, apă, produse de igienă și medicamente pentru aproximativ 800 de persoane din zonele controlate de guvernul ucrainean, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar (OCHA), Jens Laerke.

ORA 10.00

Relația Rusiei cu SUA se află în cel mai scăzut punct din punct de vedere istoric, a declarat Kremlinul, fără „nicio speranță” de îmbunătățire a relațiilor bilaterale în viitorul apropiat.

În timp ce miniștrii occidentali ai apărării se reunesc la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre trimiterea de noi ajutoare militare Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că furnizarea de tancuri suplimentare Kievului nu ar schimba fundamental nimic.

ORA 09.00

La reuniunea de la baza americană Ramstein a participat personal ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat prin legătură video.

ORA 08.00

Vorbind la o reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, Austin a declarat: „Acesta este un moment crucial. Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se retehnologizeze. Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este un moment pentru a săpa mai adânc. Dar poporul ucrainean ne urmărește. Kremlinul ne urmărește și istoria ne urmărește. Așa că nu vom renunța. Și nu ne vom clătina în determinarea noastră de a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea imperială a Rusiei.”

ORA 07.00

SUA au anunțat că vor investi 2,5 miliarde de dolari în noi arme și muniții pentru Ucraina. Pachetul include 90 de transportoare blindate pentru trupe Stryker, încă 59 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, sisteme de apărare antiaeriană Avenger și muniții mari și mici, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

ORA 06.00

Zelenski se așteaptă la decizii ferme în urma întâlnirii aliaților Kievului în Germania

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul său așteaptă decizii ferme din partea liderilor din domeniul apărării din NATO și din alte țări care se întâlnesc vineri pentru a discuta despre creșterea capacității Ucrainei de a înfrunta forțele rusești cu tancuri de luptă moderne.

Întâlnirea de la baza aeriană Ramstein din Germania este cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape 11 luni, și în cadrul căreia vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2 folosite de armatele din întreaga Europă.

Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de export al tancurilor, iar guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut până acum reticent în a autoriza acest lucru, de teamă să nu provoace Rusia.

ORA 05.00

Un grup de 11 țări NATO au promis o serie de noi ajutoare militare pentru Ucraina, înainte de o reuniune crucială privind armele pentru Kiev, care va avea loc vineri în Germania. Ajutorul din partea unor țări precum Marea Britanie, Estonia, Letonia și Polonia va include zeci de sisteme de apărare antiaeriană Stinger, tunuri antiaeriene S-60, mitraliere și instruire, potrivit unui comunicat.

ORA 04.00

Marea Britanie intenționează să trimită 600 de rachete Brimstone în Ucraina pentru a sprijini țara în lupta împotriva Rusiei, a anunțat ministrul apărării, Ben Wallace. Vorbind la o întâlnire cu alți miniștri ai apărării la baza militară Tapa din Estonia, Wallace a prezentat un pachet de sprijin militar anunțat anterior pentru Ucraina.

ORA 03.00

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat că mai multe țări vor anunța trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina la reuniunea de vineri a miniștrilor apărării de la baza aeriană Ramstein din Germania. Numărul total de vehicule blindate promise la reuniunea de mâine va ajunge la sute, a declarat Anušauskas pentru Reuters.

ORA 02.00

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că nu a primit încă o cerere din partea vreunei țări pentru permisiunea de a reexporta tancuri de fabricație germană în Ucraina. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a semnalat că ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a unei coaliții mai largi, chiar și fără aprobarea Germaniei.

ORA 01.00

Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că se teme că lumea devine prea puțin atentă la pericolele pe care le reprezintă centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia. Grossi, vorbind reporterilor la Kiev, a declarat că un accident nuclear poate avea loc în orice zi și a reiterat că situația de la centrală este foarte precară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sistemele de rachete concepute pentru a intercepta avioane și rachete care se apropie par să fi fost amplasate deasupra mai multor clădiri de apărare și administrative din centrul Moscovei, semn că Kremlinul se pregătește pentru un potențial, deși puțin probabil, atac îndreptat asupra capitalei ruse.

Fotografiile publicate joi pe rețelele de socializare au arătat că un sistem de rachete Pantsir a fost instalat pe acoperișul unei clădiri de opt etaje folosită de Ministerul rus al Apărării de-a lungul râului Moskva.

O altă înregistrare video a arătat cum sistemul de apărare antiaeriană a fost ridicat pe acoperișul unei clădiri de învățământ din districtul Taganka din Moscova, la 2,5 km sud-est de Kremlin. Sistemele cu rază de acțiune de la scurt la mediu sunt folosite pentru a se apăra împotriva avioanelor, elicopterelor și rachetelor de croazieră. Armata rusă a declarat, de asemenea, că acestea ar putea fi folosite împotriva unor ținte mai mici, cum ar fi dronele militare și comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când Vladimir Putin a lansat invazia sa pe scară largă în februarie.